Érdekes esettel találkoztam a minap. Kinek van elsőbbsége?
Irányonként 1 sávos főútra, azonos sávba kanyarodnánk mindketten. Mindketten várjuk, hogy a főúton elmenjen a forgalom. Én balra kanyarodnék egy alsóbbrendű útról, ő jobbra, egy ipartelepről (pár méter és porta, kerítés, magánút).
Külön bonyolítja a helyzetet, hogy az ipartelep kijárata pár méterrel el van csúsztatva a betorkolló út vonalától, így értelmezés kérdése, hogy én már a főúton mentem-e vagy ez egy kereszteződés.
Ha van e.a.k. táblája, akkor az egy út, tehát neki van elsőbbsége.
Ha nincs tábla, akkor az olyan, mintha egy udvarból állna ki, tehát akkor neked.
Továbbra is fenntartom a #2-es válaszomat, aki meg lepontozta, az legyen szíves megindokolni.
Ha útnak minősülő területről kanyarodik jobbra, akkor természetesen elsőbbsége van. (lásd KRESZ 31. §)
Azonban, ha az a kijárat nem minősül útnak (nincs elsőbbségadás kötelező vagy stop tábla), akkor az alábbiakat kell figyelembe venni:
"24. § (1) [...] útnak nem minősülő területről az úttestre ráhajtó jármű vezetőjének, az úttesten haladó járművek és gyalogosok részére elsőbbséget kell adni."
"Ha van e.a.k. táblája, akkor az egy út, tehát neki van elsőbbsége. "
Ha van tablaja, akkor hogy lehet elsobbsege? Pont azert van tablaja mert elsobbseget kell adnia...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!