Zebrán mit csináljak ilyen helyzetben?
"De mielőtt le lépnél meg kell adnod a járműnek az elsőbséget!"
Ez hol, melyik univerzumban van így? A puhatestűnek mindig, minden körülmények között elsőbbésge van a kijelölt gyalogátkelőn! (Kivéve, ha piros a lámpa, de az ugye evidens.)
Az autósnak úgy KELL megközelítenie a zebrát, hogy a gyalogos ha akarja se tudja őt vészfékezésre kényszeríteni. Ha ott áll a gyalog, el KELL engednie, nincs olyan szituáció, hogy a gyalogosnak kelljen az autót elengednie.
Ez az elmélet.
Gyakorlatilag meg a sok paraszt szarik a gyalogátkelőre, és csak akkor áll feljebb nekik, ha véletlen ők vannak gyalog - na akkor nagyon.
igen, az is igaz, hogy az autósnak olyan sebességgel kell megközelíteni a gyalogátkelőhelyet, hogy biztonsággal meg tudjon állni, ha meg kell, de a gyalogosnak is így kell megközelíteni. nem pedig kvázi kifutni az útra, hogy még hátha engem is elenged.
nálam a biciklisek szokták emiatt kiverni a biztosítékot. zebra előtt leugrik a bicikliről, aztán én meg satufék, mert "há így má gyalogos...", pedig szerintem annak is le kell szállni előbb, majd odasétálni a zebrához, és körültekintően, szemkontaktot felvéve, határozott szándékkal induljon meg.
aki ennek ellenére sem áll meg, nyilván paraszt.
Jellemzően a gyalogosokkal van a több gond, nekik a fejükbe verték, hogy elsőbbségük van és innentől le is kakkantják az autóst pedig nem kéne és csak lelépnek a fenébe, mert "úgy is nekem van elsőbbségem". A másik verziója mikor képtelen eldönteni mit is akar és hezitál a járda szélén ácsorogva, meg a harmadik verzió mikor bekapcsol a birka effektus és nem azt nézik hogy vannak az autók, hanem az első átfut mert még éppen át tud, a többi meg utána gyorsan és meg se nézik, hogy nem kéne, hanem csak az előtte lévőt követik.
Persze vannak a szabályok, csak ha az be lenne tartva akkor 100-as kocsisor állhatna miden zebránál.
7-es, érdekes módon sem Ausztriában, sem Szlovákiában vagy Romániában nem dönti be a közlekedést az, hogy a magyaroknál szigorúbban veszik a zebrát.
Én nagyon egyszerűen kezelem a dolgot: megindulok határozottan a zebra felé, szemkontaktus felveszem, ha kell, vízszintesen tartott tenyérrel Lassan! jelzést is adok és lelèpek. Ha ennek ellenére rágyorsít, lelassítok és rávágok egy nagyot a kocsira. Igen, akkor is, ha utána megáll magyarázni és szájhősködni nincs igaza. Ahogyan annak sincs, akinek ez a válasz nem tetszik és nulla százalékra pontozza. A KRESZ egyértelműen fogalmaz.
"vagy Romániában nem dönti be a közlekedést az, hogy a magyaroknál szigorúbban veszik a zebrát. "
Jaja, Románia basszus :))))) Az emberek nem mernek átmenni semmilyen zebrán, olyan komolyan veszik az autósok :DD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!