Kinek van elsőbbsége?
Van két (feltételezhetően) egyenrangú útszakasz. Van egy autós, aki az egyikről leakar kanyarodni jobbra. Viszont van ott egy zebra kb. 15 m-re a jobb kanyarodósávban. Ha ott átszeretne haladni egy gyalogos vagy biciklis és van nekik kitéve egy elsőbbségadás k. tábla, viszont a biciklis v. a gyalogos már körültekintett, úgy mérte fel, hogy az autós nem fog lekanyarodni, mert abban a pillanatban még azt látta, hogy egyenes irányba halad, kanyarodási szándékot nem mutatott, indexet nem tett ki (úgy tudom, ha egyenrangú útra akar vki kanyarodni jobb irányba, akkor nem kötelező ) viszont az autós még nem fordult le a gyalogátkelő irányába, hanem akkor, mikor már a gy v. b. épp a felénél járt, akkor ki a hibás?
A közlekedésiek szerint a gyalogos, mert nem adott elsőbbséget az autósnak.
Kb. milyen sebességgel haladhatott az autós ezen a kb. 15-20 m-es útszakaszon, hogy elsodorja a zebra közepén áthaladó gyalogost vagy biciklist, úgy, h miután megtörtént az ütközés még gurult 3-4 m-t az autó?
"KOLLÉGA" = RENDŐR
(Félreértések elkerülése végett+ írtam, hogy felelősnek tartottam emiatt magam, h nem úgy toltam a biciklit át) szóval én felfogtam!
El kellene végre felejteni ezt a tévhitet, hogy a zebrán le kellene szállni a kerékpárról. A KRESZ sehol nem ír ilyet. Ami viszont lényeges, hogy a kerékpáros hogyan kerülhet a zebrára, a járdán ugyanis alapvetően tilos járművel közlekedni.
Ha az átkelőnél EAK tábla van, az is ezt bizonyítja: a tábla a járműveknek szól, a gyalogosra (pl. kerékpárt toló személy) nem vonatkozik, a zebra pont az ő abszolút elsőbbségüket biztosítja. Ha a kerékpáros szabályosan érkezik oda, számára irreleváns, hogy a gyalogosok vonatkozásában az adott helyszín kijelölt átkelő, neki az útkereszteződés, ennek megfelelő elsőbbségi szabályokkal.
Vannak helyek, ahol a teljes útkereszteződés -beleértve az úttestet is- a KRESZ szabályozása értelmében gyalogátkelőnek minősül. Mégis természetesnek tarja mindenki, hogy járművel simán áthaladnak a kereszteződésen.
"El kellene végre felejteni ezt a tévhitet, hogy a zebrán le kellene szállni a kerékpárról."
Nem kell, csak épp nincs elsőbbsége a kerékpárt hajtónak.
A vas megyei rendőrök pedig hülyék:
:D
Amúgy tényleg vannak megtévesztő helyek ahol a kerékpárosok azt hihetik, hogy elsőbbségük van. Kedvenc helyem ez itt, ahol a gyalogost köteles vagyok átengedni de a kerékpárosoknak stop táblájuk van.
Nem egy hasonló helyen voltál kérdező?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!