Szerintem ez veszélyeztetés! Na de minek?
Ez is olyan eset, amit szakértő hetekig vizsgál, ha baleset történik.
Előzni soha nem kötelező. És van öt feltétele. Vizsgálni kell, megvolt-e mind az előzés kezdetekor.
Annak a járműnek a vezetője, aminek az előzését megkezdték, köteles azt segíteni, akár lassítással is.
Ha a gyorsítást érzékeled, s nem tudod megszakítani az előzést, akkor nem volt meg az előzés minden feltétele, vagy nagyon-nagyon pengeélen csak.
Miért lenne kötelessége valakinek segíteni az előzést? Ilyen szabály nincs. Ha meg tudod előzni, megelőzöd, ha nem tudod, maradsz mögötte. Sosem az a jármű a hibás, amelyik elöl volt, hanem az, amelyik a kockázatos manővert kezdeményezte.
Ha előzni akarsz, akkor nyomjad neki jobban, mint a másik.
Látom, első le lett nyomva, pedig igazat ír.
Másodikban leírtam miért. Természetesen az az autós, aki gyorsít, miközben elkezdték előzni is hibás, de az ütközésnek nem közvetlen előidézője.
3-as!
Ez áll a kresz-ben:
(6) Az előzés végrehajtását a sebesség fokozásával, balra húzódással vagy más módon akadályozni nem szabad.
(7) Lakott területen kívül a nagyméretű, valamint a lassan haladó jármű vezetőjének az úttest szélére húzódással és - a szükséghez képest - lassítással is elő kell segítenie azt, hogy járművét más jármű megelőzhesse.
Hopp, a felelősség megoszlásáról írtam (osztott, nagyobb rész jut az előző jármű vezetőjére), de a mire jó a gyorsításra nem feleltem.
Szerintem igen kicsi az a hányad, ami bambaságból adódik, s véletlenül pont akkor kezd gyorsabban menni.
Egyesek preztizskérdést csinálnak abbaól, hogy őket ne előzzék.
Nem általánosítva, de főleg a kis, gyenge autók vezetői, no meg az egykor szebb napokat látott, de mára lepukkadt nagy gépek olcsójánosai
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!