Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Előzni készültem, de az...

Előzni készültem, de az előzendő autó is rágyorsított, miközben jöttek szembe. Sietnem kellett a végén, hogy beférjünk. Normális?

Figyelt kérdés
Városon kívül mentem kb. 60-nal (1000 cm3-es autó, teljes terheléssel), amikor kb. 100 m-rel előttem elémkanyarodtak. Tudni kell, hogy épp elhagytam a település vége táblát és gyorsítási szakaszban voltam, már kb. 60-70-nel mentem. Ekkor jobbról elém kanyarodott egy autó, kb. 100-150 m-re talán (ha jól saccolom). Eredetileg azt hittem, elenged. Amikor elém jött, mivel lendületben voltam (amit nem akartam elveszteni), elhatároztam, hogy gyorsan leelőzöm (hiszen épp akkor kezdett el vánszorogni). Kitettem az indexet, nyomtam a gázt. Simán bele is fért volna, de az előttem lévő épp akkor elkezdett intenzíven gyorsítani és így elég sokára sikerült befejezni az előzést. Miközben jöttek szemből. Szóval, baj nem lett, de azért jó lett volna sokkal kényelmesebben beleférni az előzésbe (időben). Nem nézhette a tükröt, hogy már elkezdték előzni? Mert amikor bejött elém, én már akkor kiraktam az indexet, hogy nem lelassítani akarok mögötte, hanem lendületből leelőzni, ha már nem engedett el. Nem gondolhatta volna, hogy ha egy gyorsításban lévő, erősen közeledő autó elé bekanyarodik, akkor az le fogja előzni??? Kitettem az indexet, kezdtem előzni, de olyan erősen nyomta a gázt, hogy végül alig fért bele az előzés. Szerintem ez bunkóság a részéről, hogy amikor már látta, hogy előzni kezdtem, akkor sem vett vissza a gázból és így veszélyessé tette az elé való visszasorolásomat. Véleményetek?
2010. ápr. 9. 22:02
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Mindennap ugyan azon az úton járok dolgozni 5 éve.Van egy Skoda Favoritos öreg prosztata, aki kb. 50-nel kullog lakot területen kívül.Ezzel nekem nem is volna bajom, de kb. húsz esetet láttam, mikor az előttem lévő eszeveszett fékezésbe kezdett és meg akarta előzni, de akkor meg majdnem felkenődött a szembe jövőre!Na egyszer elkapott a gépszíj és besatúzva lelassultam az ő tempójára és pár kilométert mentem utána...Nagyon felpörgött, fékezgetett, rángatta a kormányt.Megelőztem és megpróbáltam megállítani.Kikerült.Aztán keresztbe vágtam előrébb magam, kipattantam, mondtam neki, már két éve figyelem mit művel, de most elég!Kiabált velem, ő annyival megy amennyivel akar!!!Ez így van, de az út szélén kellene haladni,nem középen, mert páran már majdnem megpusztultak a vezetési stílusa miatt!Még mindig ordít...Ok.Mondtam, ha én bemérem 90-nel hátulról, arra nagyon ráfázik.:)))Azóta nem láttam.Lehet még jogsija sem volt?Vagy csak egy öreg fószer,aki se hall, se lát?
2010. ápr. 10. 21:35
 12/13 anonim ***** válasza:
100%

A válasz összetett:

1. nem adott elsőbbséget a kikanyarodó, kivétel, ha nagy volt a forgalom abba az irányba, mely esetnél anno -emlékem szerint kb.- úgy szólt a kresz, kisebb mértékben akadályozni is lehet. A szituációt ismered, így tudod, tapló volt-e.

2. Az előzés, mint a legveszélyesebb manőver, szigorú feltételekhez van kötve. Mivel téged idézve:

"végül alig fért bele az előzés", bizonyosan megszegted az előzés szabályait, átvéve a taplósági stafétát és jól a szembejövő orra alá dörgölted.

Összességében te sokkal komolyabb szabálytalanságot követtél el, csak mivel saját szemszögből így látod:

"veszélyessé tette az elé való visszasorolásomat", ezt nem fogtad fel. Holott valójában a saját sávjában szabályosan közlekedő haladását te tetted veszélyessé.

1. nem vártak meg

2. ezért előzésbe kezdtél

3. amit - annak ellenére, hogy biztonságos és szabályos befejezése kétségessé vált - csakazértis alapon befejeztél

Sosem a másik lesz a hibás, ha te nekimész a szembejövőnek, mert ő magában csak akkor elég hozzá, ha lassításod esetén ő is lassít, hogy meggátolhassa a menetirány szerinti jobb oldalra való visszatérésed.

2010. ápr. 14. 15:03
 13/13 anonim ***** válasza:
Ott a pont az utolsónál. Tökéletesen írta le a tudnivalókat.
2010. ápr. 18. 13:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!