Balra akarok kanyarodni főúton, nem jön szembe senki, viszont van mögöttem 3-4 db autó, az egyik elkezdi előzni a sort, engem is. Kinek vagy elsőbbsége?
A kérdésből nem derül ki, mennyire akarsz balra kanyarodni: még csak épp eszedbe jutott, vagy már meggyőződtél, hogy hátulról épp nem kezdte meg senki az előzésedet és kiraktad az irányjelzőt?
Ha ugyanis csak szeretnél majd valamikor balra kanyarodni, akkor a hátulról előző szabályosan előz. Te csak akkor kanyarodhatsz balra, ha nen előz téged senki.
Ha viszont már folyamatban van a balrakanyarodásod, akkor nem kezdheti meg az előzésedet a mögötted jövő.
"
részére.
(6) A balra bekanyarodó jármű vezetője párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úton a bekanyarodást akkor hajthatja végre, ha meggyőződött arról is, hogy balról járművének előzését vagy kikerülését másik jármű nem kezdte meg.
"
"
(4) Csak jobbról szabad előzni
a) azt a járművet, amely a balra bekanyarodási szándékot irányjelzéssel jelzi és az úttesten a 31. § (1) vagy (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően helyezkedik el;
"
"Kiraktad az indexet, innentől kezdve téged balról előzni tilos."
Én is ezt hittem pedig NEM.
Most kellett újra járnom a KRESZT (A. kat motor jogosítvány miatt) és ugyan ez volt a kérdés, nekem meg ugyan ez a válaszom, mint a tied.
Ellenben a helyes válasz az, hogy a bekanyarodást megkezdő járművet tilos előzni balról. A bekanyarodást viszont akkor kell megkezdettnek tekinteni, ha irányelez ÉS behúzódik az úttest bal felezővonalához.
Vagyis a balra indexelő a KRESZ szerint még nem kezdte meg a kanyarodást.
Amúgy ebben a szituációban az az életszerű, hogy az előző autót marasztalják el.
"Maga a kanyarodás művelete azzal indul, hogy kiteszed az indexet, ez az első mozzanat. Aki ezt megtette, az már kanyarodik, tehát nem lehet balról előzni. Mindenki messziről látja a szándékát, hiszen indexel."
Ez úgy baromság, ahogy van.
1. Az index kirakása IRÁNYVÁLTOZTATÁSI szándékot jelez, nem kanyarodásit.
2. Ahogy a kérdező írta: "van mögöttem 3-4 db autó". Akkor hogy is látszana messziről az index?
A válasz pedig: Az előző járműnek (fenti esetben) elsőbbsége van, mivel neked (kérdező) a manőver megkezdése előtt KÖTELESSÉGED meggyőződni (tükörbe- illetve hátranézéssel), hogy a másik sáv üres-e!
HOLTTÉR!
Kresz tanfolyamon az oktató igencsak morcos, ha a kötelező hátranézés (ha nincs holttértükör) elmarad ilyenkor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!