Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Abban az esetben is kötelesek...

Abban az esetben is kötelesek vagyunk indexelni, hogyha egy kereszteződésben főútról főútra kanyarodunk, vagy ez nem minősül irányváltásnak?

Figyelt kérdés

2016. márc. 27. 22:08
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
28%

[link]

Szerintem ilyenre gondol a kérdező, vagyis hogy a főút balra folytatódik. Nekem úgy tanította az oktató hogy kell jelezni, szoktam is, és ahogy látom, mások is szoktak.

2016. márc. 28. 19:58
 22/33 anonim ***** válasza:
64%

A húszas miért áll nulla százalékon száz helyett? Amit ír a kérdésre felel, s teljesen korrekt. Még akkor is, ha egy picit félreolvasott valamit, s olyasmivel vitázik, ami nem lett leírva.

A kanyarodó főutat úgy kell tekinteni, mint a szerpentint. Ha rajta maradunk, bárhogyan is kanyarog, nem kell jelezni. Amennyiben letérünk róla, abba az irányba kell indexelni, amelyik irányban elhagyjuk.

2016. márc. 28. 22:09
 23/33 anonim ***** válasza:
53%
2016. márc. 28. 23:46
 24/33 anonim ***** válasza:
53%
2016. márc. 28. 23:46
 25/33 anonim ***** válasza:
0%

Ijesztő !! Szóval előre megyek és mégis balra jelzek ?

Itt Nyugat-Európában a két dolognak nincs semmi köze egymáshoz. Vagyis az irányjelzésnek nincs köze a főút konfigurációjához. Az hogy merre megy a főút az egy dolog, arra valóak a táblák, hogy szabályozzák, ki kinek ad előnyt. Ettől teljesen független az irányjelzés, az arra való, hogy mindenkivel közöljem, merre szándékozok menni. Ha jobbra, akkor jobbra jelzek, ha balra, akkor balra jelzek. Ennél egyszerűbb nem is lehet.

2016. márc. 29. 00:53
 26/33 anonim ***** válasza:
52%

Az adott válaszokból - köztük van a kérdező is - kiderül, hogy az európai országokban nem egységes a KRESZ, vannak kisebb eltérések.

Magyarországon az útkereszteződésben balra/jobbra kanyarodó főútvonalon haladva nem kell az irányjelzőt használni, de a főútvonalról letérve és akár egyenesen továbbhaladva kell jelezni a főútvonalról való letérést. Ez a magyar KRESZ.

Hogy mi az előírás erre az esetre Romániában, nem tudom, és azt sem, hogy mi Nyugat-Európában.

2016. márc. 29. 11:30
 27/33 anonim ***** válasza:
28%

20-as vagyok.

Köszi, nem értelmeztem félre a kérdést, értem, mit akar kérdezni, csak annyira elment a beszélgetés abba az irányba, hogy jobbra kell indexelni, hogy gondoltam, helyesbítek, hogy a főút kanyarodhat jobbra is és megszűnhet egy főút vége táblával is.

2016. márc. 29. 11:39
 28/33 A kérdező kommentje:
Romániában is kötelesek vagyunk jelezni,amennyiben egyenesen továbbhaladva elhagyjuk a jobbra/balra kanyarodó főutat,ez egységes.Viszont ahogy már megemlítettem,itt kötelesek vagyunk településen belül 50m-rel,illetve településen kívűl 100m-rel azelőtt jelezni,mielőtt irányt változtatnánk.Ahogy olvastam,Magyaroszágon ez nincs pontosan megszabva,csupán annyi,hogy időben kell jeleznünk szándélunkat.
2016. márc. 29. 13:42
 29/33 anonim ***** válasza:

A szándék jelzésének egyértelműnek kell lennie. Viszont az 50-100 m ezen semmit nem változtat, hiszen a mögötted lévő is a főúton halad és ezt neki tudnia kell, látja, hogy megy az indexed, le fogsz kanyarodni.

HA esetleg az 50 méteren belül lenne még egy kereszteződés, amiben egyenesen továbbhaladsz, nem hinném, hogy tartani kellene az 50 métert az irányjelzésre, mert akkor abszolút megtévesztő leszel, akár rád is előzhetnek. Szerintem ez egyik országban sem tér el, hogy a jelzésnek egyértelműnek kell lennie.

2016. márc. 29. 14:20
 30/33 anonim ***** válasza:
0%

Idézem a 16-ost

>> hol írja a Kresz, hogy a főútat elhagyva jelezni kell ?

Az, hogy "nekem azt mondta az oktató, szomszéd" nem kielégítő. Szerintem ez egy blöff.

2016. márc. 30. 21:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!