Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Abban az esetben is kötelesek...

Abban az esetben is kötelesek vagyunk indexelni, hogyha egy kereszteződésben főútról főútra kanyarodunk, vagy ez nem minősül irányváltásnak?

Figyelt kérdés

2016. márc. 27. 22:08
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
100%
Ha két különböző főút keresztezi egymást, akkor természetesen kötelező az irányjelzés, ha a másikra kanyarodunk. Ha a főút kanyarodik (tehát van egy kereszteződés és ott nem egyenesen, hanem balra vagy jobbra folytatódik az főút), akkor nem kell indexelni, csak szabad adni többlettájékoztatást, ha nem félrevezető.
2016. márc. 27. 22:37
 2/33 anonim ***** válasza:
26%

Nem pontosan kérdezel.

Nem főútról főútra kanyarodunk (mert ezt felfoghatom 2 külön főütnak), hanem követem a (derékszögben) kanyarodó főutat.

Ebben az esetben nem kötelező indexelni.

Indexelni (az én megítélésem szerint) akkor kell, ha sávot váltok, az addig követett út terelővonalát lépem át.

2016. márc. 27. 22:39
 3/33 anonim ***** válasza:
100%

Főútról főútra kanyarodás nem létezik. Szerintem is kanyarodó fűútra gondolhatsz.

Ha azt követed, nem kell indexelni, de megengedett. Ám nem lehet megtévesztő. Indexelni kell ilyen helyen (s, az kötelező is), ha fizikailag ugyan egyenesen haladsz, de elhagyod a főutat.

Pl. egy balra kanyarodó fűt esetében, ha fizikailag egyenesen haladsz tovább, akkor jobbra kell indexelni.

Főutak kereszteződése esetén az egyiket megszakítják. Kap egy főútvonal vége és egy macit, vagy stoptáblát. Majd a kereszteződés után egy főútvonal eleje táblával folytatódhat.

2016. márc. 27. 22:48
 4/33 anonim ***** válasza:
Te kaptál jogosítványt?! :-(
2016. márc. 27. 22:50
 5/33 A kérdező kommentje:

Elnézést,nem voltam pontos,elismerem.

Szóval konrkétabban,adott egy kereszteződés,ahol a főút balra kanyarodik,szemből,illetve jobbról alárendelt utak vannak STOP táblával ellátva.

Szóval nem kell jelezni,megértettem :) Az indexelés viszont egy másik esetben eléggé érdekes téma szerintem.Mi történik abban az esetben,ha egyenesen haladunk tovább?Nyilván a főutat elhagyjuk,tehát jelezni kell (kéne),de ebben az esetben azt hiheti a jobbról kikanyarodó autós,hogy mi jobbra szeretnénk térni,ezért kivág elénk,és kész is a baj.

Erre azt a megoldást hallottam,hogy amennyiben egyenesen megyünk,csak akkor indexelünk,amikor már bennt vagyunk a kereszteződésben,ezáltal nem hihetik azt,hogy jobbra kanyarodunk.

Oké,ez eléggé logikusnak tűnik,de van a KRESZ-ben erre a helyzetre utaló magyarázat? Elvégre kötelesek lennénk irányváltoztatás esetén 50m-rel azelőtt jelezni a szándékunkat.Ez esetben nem érvényes?

2016. márc. 27. 22:56
 6/33 A kérdező kommentje:

4-es,ezt a kérdést felém szántad?

Nem,nem kaptam még jogosítványt,mivel még csak most kezdtem a sulit,de nagyra értékelem "a lelkes és jóindulatú" kérdésed....

2016. márc. 27. 22:58
 7/33 anonim ***** válasza:
56%

"Elvégre kötelesek lennénk irányváltoztatás esetén 50m-rel azelőtt jelezni a szándékunkat."

Te valami alternatív világban élsz?

Idézd már a KRESZ-nek azt a paragrafusát, ahol ez az "50 méter" szerepel!

2016. márc. 27. 22:58
 8/33 A kérdező kommentje:

Elnésést,erdélyben élek...

Nem gondoltam volna,hogy ennyire különbözőek a szabályok.Itt így van.

2016. márc. 27. 22:59
 9/33 anonim ***** válasza:
18%

"4-es,ezt a kérdést felém szántad? "

Igen.

"Nem,nem kaptam még jogosítványt,mivel még csak most kezdtem a sulit,de nagyra értékelem "a lelkes és jóindulatú" kérdésed...."

Akkor ne itt érdeklődj!

Egyrészt nem írtad, hogy még nincs jogsid.

Másrészt, nem azért fizetsz a tanfolyamért, hogy ott az oktatók az ilyen kérdéseidet megválaszolják?

Nem tudom milyen suliba jársz, de a kérdésed alapján talán kereshetnél másikat.

2016. márc. 27. 23:03
 10/33 anonim ***** válasza:
27%

3-as

>> Pl. egy balra kanyarodó fűt esetében, ha fizikailag egyenesen haladsz tovább, akkor jobbra kell indexelni.

He-he. És ha netán jobbra szeretnél kanyarodni, akkor is jobbra indexelsz ?

Te aztán jól kicseszel mindenkivel, akinek az indexelésed szól...

2016. márc. 28. 00:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!