Kereszteződésben ha nem a főuton vagyok a velem szembe lévővel és ő pl jobbra akar fordulni én meg egyenesen akarok menni, kinek van elsőbbsége?
Nem is kerültök elsőbbsègi viszonyba.
De ha a te nézőpontodból megy jobbra, tehát az ő szempontjából balra kanyarodik, akkor neked van elsőbbséged. (Egyenesen haladó forgalom védelme.)
De sokszor találkozom ezzel a kérdéssel!
Elsőbbséget a főútnak kell adni. Te is elsőbbséget adsz, ő is. Kettőtök viszonyában pedig a kanyarodási szabály érvényes, s tök mindegy, ki milyen útra hajt rá.
Ha a szemben jövő jobbra kanyarodik, nem keresztezitek egymás útját.
Akkor, ha balra kanyarodna, akkor neked van elsőbbséged, ha te egyenesen haladsz tovább, vagy jobbra kanyarodsz.
Amennyiben mindketten balra kanyarodtok, akkor sem keresztezitek egymás útját, ha van hely. Keskenyebb úton a képzeletbeli középpont megkerülésével, egymás mellett elhaladva kanyarodtok.
Te sem vagy főúton, a másik sem. Tök mindegy, hova érkezik.
"Kereszteződésben ha nem a főúton vagyok" - az ilyen kereszteződésekben a főúton haladóknak elsőbbséget kell adnod (ilyen helyeken nem egyenrangú kereszteződések vannak, te az alárendelt úton érkezel)
A veled szemből, szintén alárendelt úton érkezővel szemben az elsőbbséget a kanyarodási szabály dönti el, de speciel, ha ő jobbra kanyarodik, nem kerültök elsőbbségi viszonyba, nem keresztezitek egymás útját.
Változik a helyzet, ha te egyenesen, a szemből jövő balra kanyarodva szeretne tovább haladni, és akkor is más a sorrend, ha a szemből érkező jobbra kanyarodik, te pedig balra.
Na most nem igazán tiszta számomra, hogy mi a helyzet. 1-es eset: ha a szembe lévő autó jobbra fordul, akkor nem is találkoztok, nem kell senkinek elsőbbséget adni.
2-es eset: ha a te szemszögedből fordul jobbra, akkor neked van elsőbbséged, mivel te mész egyenesen.
Kicsit bénácska ábra, de most meg tudod mondani, hogy melyikre gondolsz:
A kanyarodás irányát mindig az adott jármű vezetőjének szemszögéből nézzük, a jobbra fordulás nem értelmezhető úgy, hogy "nekem jobbra", az balra kanyarodás.
A kanyarodási szabály pedig egyértelműen meghatározza a szemből érkezők elsőbbségi sorrendjét, de való igaz, ezt meg is kell tanulni alkalmazni (pl kanyarodó útvonal, "kajla" kereszteződések)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!