Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Kék villogós vasútbiztonsági...

Kék villogós vasútbiztonsági szolgálatos autó félreállíthat?

Figyelt kérdés
Tegnap egy Skoda Fabia kèk villogós vasutbiztonsági kocsi elè bevágott egy skoda octavia kanyarodósávból, gondolom elnèzte a csávó, azt hitte az is egyenesen megy. Erre kivágta a villogót a fabia ès az út szèlère parancsolta/dudálta a kocsit. Ez rendőri intèzkedèsnek tunik, szoval kicsit olyan mintha a kèk villogós DIGIs kocsi ami megy internetet szerelni megallitana igazoltatni....szoval a kèrdès hogy fèlreállithat e vagy koteles vagyok e felreallni egy ilyen autonak? Egyáltalán rendőr vezeti? Koszi
2016. márc. 3. 12:31
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

Nem állíthat félre.

Nem véletlenül előírás, hogy a fix fényhíddal szerelt járműveken fel kell tüntetni a szervezet nevét, amihez tartozik. Mert vannak olyan szervezetek, amelyek tagjainak van intézkedési jogköre is ( rendőrség, NAV...) és van, amelyik csak a KRESZ bizonyos szabályai alól kap felmentést a feladata ellátása során ( mentők, gázművek, sürgősségi vérszállító...).

2016. márc. 3. 12:40
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Még bizonyos helyzetben van olyan, hogy sárga villogós autóval jön valaki veled szembe (felvezetőautó) és megkér, hogy húzódj le mert hamarosan (rendszerint már láthatóan) különleges szállítmányt hoz egy kamion. Ezeknek nem minden esetben van rendőri felvezetése. Egyszer hajnal4 kor futottam ilyenbe bele. Nem kötelezhet hogy márpedig meg kell állnod, de célszerű. Akkor brutál nagy gépet hoztak, ami a 31 es utat elfoglalta. :D
2016. márc. 3. 13:09
 3/15 A kérdező kommentje:
Akkor jó, mert én tuti nem álltam volna félre a csávónak...azt hiszi van egy kék villogója, aztán megtehet bármit. Utálom az ilyen megkeseredett embereket, akik másokon élik ki magukat.
2016. márc. 3. 15:49
 4/15 anonim ***** válasza:

Digis kocsikon nincs kék lámpa, az a vízművek lesz.

Egyébként előttem leírták a helyes választ.

2016. márc. 3. 16:03
 5/15 anonim ***** válasza:
19%

Nézd, az elsőbbséget ugyanúgy meg kell adnod a gázosok, az elektromos művek, a közösségi közlekedési cégek kék villogós autói számára, mint ahogyan a mentők, tűzoltók, rendőrök számára is megadod. Már csak azért is, mert adott esetben pont ez utóbbi szervezeteket kell támogatniuk pl. vezetékek kiszakaszolásával.

Ennek megfelelően ha félre kell állnod az elsőbbség megadásához, akkor köteles vagy megtenni ezt.

Ha enélkül is megadható az elsőbbség, az utasításokat akkor is jobb betartani, hiszen nem tudhatod, nincs-e valamilyen veszély, ami esetleg elsőre nem js nyilvánvaló

2016. márc. 3. 18:37
 6/15 A kérdező kommentje:
Itt nem erről volt szó. A vasútbiztonságos kocsi nem használt semmilyen megkülönböztető jelzést. Egy autós szabályt szegett mire ő elkezdett rendőrködni, azaz nem utat kért magának, hanem rendőr módjára félreállította a civil csávót. Amit elvileg nem tehet meg. Nyilván mindenki elengedi a kék villogós kocsikat, itt nem erről van szó.
2016. márc. 3. 18:45
 7/15 anonim ***** válasza:

"Ennek megfelelően ha félre kell állnod az elsőbbség megadásához, akkor köteles vagy megtenni ezt."

Most, a válaszod olvasva és a kérdést újra elolvasva, tényleg nem tudom eldönteni, hogy én értettem félre a kérdést vagy te.

Abban igazad van, hogy utat kell adni minden megkülönböztető jelzést használó járműnek. Ha ez nem megy máshogy, akkor félreállással.

De én a kérdést úgy értelmeztem ( és a válaszom ennek megfelelően írtam), hogy a "villogós autó" nem a továbbhaladását akarta biztosítani, hanem azért állíttatta meg a másikat, hogy felelősségre vonja.

Hiszen a leírás szerint addig nem használta a megkülönböztető jelzést, azt csak a másik manővere után kapcsolta be.

2016. márc. 3. 18:46
 8/15 anonim ***** válasza:
0%

Persze, hogy nem állíthat meg a bakter

Csak rendőr

2016. márc. 3. 19:22
 9/15 anonim ***** válasza:

"Csak rendőr"

Azért ez nem igaz.

Megállíthat NAV-os, közterületes, katasztrófavédelmis, katonai rendész, katonai forgalomirányító, jelzőőr, közlekedési hatóság...

( Az más kérdés, hogy ellenőrizni, intézkedni nem mind jogosult, de köteles vagy megállni a jelzésükre.)

2016. márc. 3. 19:32
 10/15 anonim ***** válasza:
0%

jólvan nyünyü. Bárki megállithat aki lelép előtted a zebrára.

van egy kérdés, arról beszélünk

2016. márc. 3. 20:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!