Kék villogós vasútbiztonsági szolgálatos autó félreállíthat?
Nem állíthat félre.
Nem véletlenül előírás, hogy a fix fényhíddal szerelt járműveken fel kell tüntetni a szervezet nevét, amihez tartozik. Mert vannak olyan szervezetek, amelyek tagjainak van intézkedési jogköre is ( rendőrség, NAV...) és van, amelyik csak a KRESZ bizonyos szabályai alól kap felmentést a feladata ellátása során ( mentők, gázművek, sürgősségi vérszállító...).
Digis kocsikon nincs kék lámpa, az a vízművek lesz.
Egyébként előttem leírták a helyes választ.
Nézd, az elsőbbséget ugyanúgy meg kell adnod a gázosok, az elektromos művek, a közösségi közlekedési cégek kék villogós autói számára, mint ahogyan a mentők, tűzoltók, rendőrök számára is megadod. Már csak azért is, mert adott esetben pont ez utóbbi szervezeteket kell támogatniuk pl. vezetékek kiszakaszolásával.
Ennek megfelelően ha félre kell állnod az elsőbbség megadásához, akkor köteles vagy megtenni ezt.
Ha enélkül is megadható az elsőbbség, az utasításokat akkor is jobb betartani, hiszen nem tudhatod, nincs-e valamilyen veszély, ami esetleg elsőre nem js nyilvánvaló
"Ennek megfelelően ha félre kell állnod az elsőbbség megadásához, akkor köteles vagy megtenni ezt."
Most, a válaszod olvasva és a kérdést újra elolvasva, tényleg nem tudom eldönteni, hogy én értettem félre a kérdést vagy te.
Abban igazad van, hogy utat kell adni minden megkülönböztető jelzést használó járműnek. Ha ez nem megy máshogy, akkor félreállással.
De én a kérdést úgy értelmeztem ( és a válaszom ennek megfelelően írtam), hogy a "villogós autó" nem a továbbhaladását akarta biztosítani, hanem azért állíttatta meg a másikat, hogy felelősségre vonja.
Hiszen a leírás szerint addig nem használta a megkülönböztető jelzést, azt csak a másik manővere után kapcsolta be.
Persze, hogy nem állíthat meg a bakter
Csak rendőr
"Csak rendőr"
Azért ez nem igaz.
Megállíthat NAV-os, közterületes, katasztrófavédelmis, katonai rendész, katonai forgalomirányító, jelzőőr, közlekedési hatóság...
( Az más kérdés, hogy ellenőrizni, intézkedni nem mind jogosult, de köteles vagy megállni a jelzésükre.)
jólvan nyünyü. Bárki megállithat aki lelép előtted a zebrára.
van egy kérdés, arról beszélünk
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!