Ha én főúton haladok és kikerülök egy buszt de elötte takarásban van egy személy autó ami balra kanyarodik és én neki megyek akkor ki a hibás?
22:20-nak
nem olyan egyértelmű
ezzel most mit is bizonyítasz?
Olvasd már el.. leírja hogy kötelességed megvárni hogy bekanyarodjon balra ha már indexel.. Ezzel szemben ha későn veszi észre akkor ajánlott a balra kanyarodónak várnia. De ez csak ajánlott, ha kedves az élete, mert egy barom ráelőzött kellő körültekintés nélkül. Aztán hivatkozik egy olyan paragrafusra aminek köze sincs a mi kérdésünkhöz (párhuzamos közlekedésre alkalmas pálya)
Szóval ez is csak azt bizonyítja hogy szabályosan nem lehet megelőzni ha ő már elkezdett kanyarodni (kitette az irányjelzőt)
..."akkor ajánlott a balra kanyarodónak várnia. De ez csak ajánlott, ha kedves az élete, mert egy barom ráelőzött kellő körültekintés nélkül."
Itt a pont, ennyi és nem több. Ugyanaz a helyzet, amikor egyenrangú utak kereszteződésénél te kisívben jobbra szándékozol kanyarodni. Elvileg(!) sehova nem kell nézned, te senki útját nem keresztezheted, hogyha mindenki szabályos. Mégis ajánlott, mert vannak barmok, akik a jobbkézre szarnak rá.
Visszatérve: milyen megfontolásból kell egy gyökkettővel haladó buszt megelőzni? Ember! Nem azért megy az a busz ennyivel, mert várost néz (vagy ha igen, akkor elakadásjelző, akármivel mutatja, hogy ő a lassúság oka)! Akadály van előtte, legyen az bármi, kanyarodó autó, nyolc platós traktor, akármi!
Mindenki, aki azt mondja, hogy nem egyértelmű a helyzet, vagy hogy átgondolásra érdemes, netán, hogy a kanyarodó autó a vétkes, sürgősen(!) az ön- és közveszély redukálása céljából vegye elő a kresz-t és nézegesse meg (nem csak a 21:53-as bemásolását, bár a lexikális tudás is jó olyor). Ez már nagyon nem vicces ezen a szinten, ugyanis saját- és másik ember életével játszotok.
23:12es vagyok!
Várjál csak! Én nem azt mondtam hogy a kanyarodó autó a hibás!csak annyi a kérdés hogy az előzést mikor megkezdte akkor kint e volt az irányjelző! mert ha igen akkor az a hibás aki elkezdett előzni! de ha az előzés megkezdése után tette ki az irányjelzőjét a balra kanyarodni kívánó autó és nem nézett a holttérbe meg a visszapillantóba és nem győződött meg a kanyarodás biztonságáról akkor ő a hunyó!
A balra kanyarodó nyilván jelezte a kanyarodási szándékát (ha nem így tett volna, nyilván a busz is előzni kezdte volna). Ha viszont jelezte, csak jobbról lehetne előzni. Nem kérdés, az előzni szándékozó a hibás, mert, ahogy írták, nem győződött meg az előzés feltételeinek meglétéről ...
hasonló esetből volt nem is olyan rég súlyos baleset Balatonakárhol, amikor Nógrádi László közlekedési minisztert szállító autó egy egész kocsisort előzött balról iszonyat sebességgel. A balra, elé bekanyarodó trabantot telibeverte, Sofőr meghalt, utasa súlyosan sérült. Ott záróvonal volt, és bár használta az előző audi a megkülönböztetett jelzéseit, ő volt a hibás ...
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!