A KRESZ szerint szabad, de csak indokolt esetben, tehát rossz látási viszonyok esetén. Ha nem indokolt és mégis használod, akkor 50 ezer forintos bírságot szabhat ki a rendőr. Ez akkor is igaz, ha ködös időben nem világítod ki a járművet (lakott területen nem kötelező a tompított fényszóró használata jó látási viszonyok esetén).
Ha köd van, akkor szabad és igazából a hivatkozott szaki ajánlàsát is el lehet felejteni. Igen, nekem is kiégeti a retinámat az előttem haladó hátsó ködlámpája, de ugye ködben eleve nagyobb követési távolságot kell tartani és így nem akkora gáz, ha adott esetben a ködöst és a féklámpát összekevered követő járműként. Szerintem fontosabb látszani.
2015. dec. 27. 22:29
4/8 anonim válasza:
Szabad, a kresz szerinti időjárás fennállása esetén.
egy kedves hölgynek szóltam, hogy csókolom, vakít a ködlámpája..bájos tekintet, és megkért kapcsoljam már ki, mert fogalma sincs, mi az, és hol van...
na, ilyen is előfordul.
2015. dec. 28. 06:07
5/8 anonim válasza:
"Szabad, a kresz szerinti időjárás fennállása esetén. "
Tévedés.Az időjárásról egy betű nincs benne.Az idevonatkozó
paragrafus így szól:
44§(4):„Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a LÁTÁSI VISZONYOK ezt indokolják.“
2015. dec. 28. 15:24
6/8 anonim válasza:
Rengeteg suttyó használja,mert "jónézki" és különben is kifizette felárban mint extrát..
2015. dec. 28. 16:17
7/8 A kérdező kommentje:
Azért érdekel, mert egy részről most tanulom a KRESZ-t, másrészről pedig érdekesnek találom, mert amennyiben a rendőr megállít, hogy mi indokolja a ködlámpát, akkor mondhatom, hogy én úgy ítéltem meg az időjárási viszonyokat, hogy szükséges a ködlámpa, de a rendőr meg úgy ítéli meg, hogy nem szükséges és megbüntet, akkor nem lehet mit tenni igaz? Meg akkor hogyan bizonyítom be, hogy szerintem indokolt a használata.. Érdekes, hogy erre nincs semmi konkrét leírás.
2015. dec. 29. 13:10
8/8 anonim válasza:
Ha ködös az idő az indokolja. Na most a köd mértéke elég szubjektív és változó dolog,van hogy egyszercsak beérsz egy tejködbe aztán 100 méterre meg alig van köd és ez váltakozik. Ha megbüntet a rendőr akkor így jártál, lehet fellebezni de ahhoz szerintem időjárási helyzetképet kell igazolnod az adott helyről és időpontról,ami nem lehetetlen,pl köztéri kamerák felvételeiről,vagy akár webes kamerákról,de a meterológiai hivataltól is ki lehet kérni szakvéleményt. Kérdés megéri e a hercehurca.
Gyakorlatilag a rendőr soha nem büntet ködös időben ködlámpáért, sőt máskor sem igazán. Amióta meg elindult a Drl(nappali menetfény) mánia és sok típusnak a ködlámpája a Drl,azóta a rendőr se tudja már mi világít..
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!