Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha valaki ennyire értetlen,...

Ha valaki ennyire értetlen, azon nem lehet segíteni?

Figyelt kérdés

Megyek haza egy mellékutcában, látom jobbról jön egy autó, de neki STOP táblája van,jól tudom.Megáll, én meg se nem közel,se nem távol nem voltam.Villantottam neki egyet, menjen.Ezzel együtt lassítok is,hogy egyértelmű legyen, elengedem.

De nem, ő csak áll.Villogok még egyet, és egy harmadikat, majd megállok, és intek neki,hogy menjen, de csak néz.Megint intek, erre mutat hátra,hogy neki STOP táblája van.

Na mondom, akkor állj ott egész nap, gázt adok, persze,hogy ő is megindul.Aztán már elmentem előtte, mert úgyis elsőbbségem volt meg ő úgyis hülye, de direkt ezért erőltettem ennyire ,hogy lemondok az elsőbbségről, mert nem akartam,hogy az legyen,hogy egyszerre indulunk el.

Mivel megállt, nem sértette a KRESZ-t, legkésőbb a második villantásom után mehetett volna, hisz a STOP-nak megfelelően állóra fékezte már az autót.

Egyre csak rájövök,hogy nem érdemes lemondani az elsőbbségemről, mert annyi hülye van,hogy rossz vége lesz...

2015. nov. 24. 18:59
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Tétovázó idióták a legveszélyesebbek, megáll a kereszteződésben úgy, hogy 300 m-re vagyok, majd az utolsó pillanatban akar átmenni teligázon. Elsőbbségről ne mondj le, nem jársz jól.
2015. nov. 24. 19:08
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Az az igazság, hogy veszélyes dolog lemondani. Ha magadat képzeled az ő helyébe gondold el, ha félreérti és nem is villantott a másik, vagy meggondolja magát ahogy te is tetted, koccantok, ki lesz a hibás? Persze hogy ő hiszen stop táblája volt minek indult el. Utána ő hiába magyarázza, hogy de ő úgy látta villantottál és elengeded, te simán letagadhatod, kinek kell egy ilyen procedúra?
2015. nov. 24. 19:09
 3/15 A kérdező kommentje:
Ezt megértem, de mikor már állóra fékezem az autót, csak menjen...és akkor sem megy, az bosszantó tud lenni.
2015. nov. 24. 19:12
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem teljesen érthető. Neked felesleges lemondani. Akkor lenne értelme, ha mögötted kígyózik a sor és nem tud kihajtani. Ilyenkor én is ki szoktam engedni másokat, hiába nekem van elsőbbségem.

De talán már megjárta, és inkább ragaszkodik a táblákhoz.

Na meg ha nem volt forgalom, akkor neki tök mindegy, hogy előtted vagy utánad mehet ki, ki tudja várni amíg te elmész.

2015. nov. 24. 19:25
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Viszont ha te lemondasz az elsőbbségedről, akkor utána már köteles vagy elengedni, nem indulhatsz el előtte. Persze tudom én milyen helyzet ez, motorral én is mindenkit beengedek magam elé (utána úgyis egyszerű nekem előzni), de sokan nem tudják, hogy mit csináljanak az adott helyzetben. Aztán 30 perc gondolkodás után, tuti hogy egyszerre akartok indulni:)
2015. nov. 24. 19:42
 6/15 anonim ***** válasza:
Akik valamennyire átlátják a forgalmat, és szeretnek vezetni, stb, azok egyből megértik az ilyeneket, tehát azt is ha el akarod engedni, stb. Viszont az autósok nagy része csak utazik az autóval, eljut A-ból B-be, és az ilyen helyzeteknél leblokkolnak. Ezért nem nagyon szoktam én sem indokolatlanul elengedni idegeneket (ismerősöket igen).
2015. nov. 24. 20:42
 7/15 anonim ***** válasza:
45%

Ha egyszer lemondtál az elsőbbségedről, bizony addig állj ott, amíg el nem húz a szerencsétlenkedő koma. Máskülönben elég nehéz lesz tisztázni a felelősség kérdését.

És pontosan azzal lehet segíteni, hogy vársz és várakozóan nézel az illetőre, továbbá egyértelmü mozdulatokkal intesz, hogy kijöhet. Így ha időbe is telik megoldani a szitut, nem lesz baj.

2015. nov. 24. 20:52
 8/15 anonim ***** válasza:
0%

Az az igazság, hogy te sem vagy jobb sokkal, mint a szerinted tétovázó idióta.

Mégis minek állsz meg a védett úton kiengedni az alárendelt útról a másikat ha neked van elsőbbséged?

Át kellene ismételni a KRESZ elsőbbségről lemondás fejezetét, ha egyszer lemondtál az elsőbbségedről akkor azt már nem lehet "visszacsinálni"

2015. nov. 25. 07:57
 9/15 A kérdező kommentje:

Nem értem mire jó ez az állandó kötekedés, senki sem fogja okosabbnak gondolna azt, aki beletud kötni fűbe-fába.

Olyan lendülettel jött,hogy a pillanatnyi megállást követően csak egy kis gáz és nem történt semmi, elmegy előttem, én még úgyis messze voltam.

Három villantás, megállás, két karral jelzés után mi kellett volna még?Vegyem át tőle a volánt, és hajtsak át én?

Az meg nincs ráírva,hogy "értetlen idióta vagyok,ne mondj le az elsőbbségedről ha engem látsz"

2015. nov. 25. 08:41
 10/15 anonim ***** válasza:
78%

A válaszok alapján többek számára meglepő lesz: semmilyen formában sem szerepel a KRESZ-ben az elsőbbségről lemondás. És, semmilyen más jogszabályban sem szerepelnek azok a feltételek, amik a válaszokban olvashatók.

Bizonyára azért nem, mert baleset esetén vitatott helyzetet teremtene. A leírt esetben nem (bár éppen ezért érthetetlen volt az elsőbbségről lemondás), de lehet több arra közlekedő is, aki nem tudja miért állt meg az előtte levő, és kerüli; vagy látja a helyzetet, de ő nem kíván lemondani az elsőbbségéről. Vagy bizonytalankodás után egyszerre indul el a lemondó és a „kedvezményezett”. És ilyenkor az nem látszik, hogy milyen gesztusokat tett valaki, csak az, hogy az elsőbbség adására kötelezett nekiment az elsőbbséggel rendelkezőnek. Ő lesz a felelős, mert, az elsőbbségadási köztelezettségén kívül, semmilyen szabályzás nincs, amit figyelembe lehetne venni.

Ráadásul, több országban, a villantás nem jogról való lemondást jelent, hanem figyelmeztetést: figyelj, jövök, nehogy kihajts elém!

2015. nov. 25. 10:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!