Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Kamionosok miért villogtatnak...

Kamionosok miért villogtatnak ha megelőznek egy másik kamiont?

Figyelt kérdés
Úgy értem, hogy ez előzés megkezdése előtt rávillant az előtte haladó kamionra.
2015. nov. 13. 17:02
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

Nos. A KRESZ ugye kifejezetten megengedi a fényszóró felvillantását előzéskor. Egyrészt a szándék jelzésére, másrészt azért, hogy jobban látható legyen az előzés során bejárandó útszakasz.

Ugyanakkor a kamionosok, buszosok kifejezetten segítik is egymás visszatérését a villantással, hiszen hosszú járművekről lévén szó, nehéz pontosan megítélni, hol a vége. Főleg sötétben.

2015. nov. 13. 21:12
 12/18 lupara ***** válasza:
22%
Járműszerelvénnyel az előzés utáni visszatérés jobboldalra nem "érzésre",vagy a megelőzött villantása után történik.Konkrétan látjuk a jobb tükörből az elhagyott másik szerelvény teljes képét megjelenni,akkor visszatérhetünk.Figyelmet igénylő,nem rángatva tesszük.Alapból igy megy,de segithet a másik ha akar,fényjelzéssel.Eredeti kérdésre válaszolva,előzés megkezdése elött,"ébresztő"az előttem lévőnek.Mozgásából fáradtnak látom,lehet nem tud rólam,ne történjen semmi váratlan.
2015. nov. 13. 22:12
 13/18 Beviz Elek ***** válasza:
100%

Az elhagyott jármű teljes képét láthatod a jobb tükörben, attól még lehet hogy a pótod felénél jár.

A megelőzött jármű villant, az előző visszatér a szélső sávba és jobb-bal index felvillantásával megköszöni a segítséget. 10 éve is így volt mikor gyerekként elkísértem apámat egy útjára, ma is így működik mikor friss jogsisként járok a környező országokban. Ne felejtsük el, ez egy külön szakma, elhiszem hogy te kisautóval nem láttál ilyet, de ez nem azt jelenti hogy nem is létezik.

2015. nov. 13. 22:36
 14/18 Ombre79 válasza:
100%
Azért villantunk ha előzünk,hogy a másiknak jelezzünk mi a szándék!Ha előzünk,és visszavillant a másik sofőr,hasznos,mert menet közben sokszor alábecsüli az ember a távolságot!És igen,ha a tükörben teljesen látod az előzött szerelvényt,és visszasorolsz,az árokba is küldted!
2015. nov. 14. 09:12
 15/18 anonim ***** válasza:

Jól mondják az előttem szólók, az, hogy a tükörben már látod a teljes megelőzött járművet, még lehet, hogy hiányzik pár méter, azaz "nem jött be a vége". Ezért főleg sűrű forgalomban, hogy minél kevesebb időt töltsön az előző kamionos a belső vagy szembejövő sávban, ha már eljött a vége, villantani szokás, hogy "gyere nyugodtan, már bejött a vége". Általában megbízunk egymásban, ha előzés közben villant, akit előzök, nyugodt szívvel azonnal besorolok elé, sose volt ebből még gond, és sötétben, főleg balos ívben nagyon sokat segít. Pl. sötétben van a hátsó lámpa szélén ilyen "szarvacska", amely előre fehér, hátra piros fénnyel világít, ezzel sötétben nagyon szépen lehet látni, hol a jármű vége. Ha viszont ez kiég, akkor sötétben az isten se mondja meg, hol a vége. Persze, lehet enélkül is biztonságosan előzni, csak éppenséggel lehet +10 métert megyek még a másik kamion mellett, hogy tényleg tutibiztosan bent legyen a vége. Ilyenkor nagy segítség, ha villognak.

Előzés előtt nagyon ritkán tapasztaltam. Olyat viszont már igen, hogy a szlováknak nem volt elég a 85 az autópályán, és folyamatosan villogott. Jobb a békesség alapon a következő pihenőhelyen keresztülmentem, hadd menjen, ha ennyire siet (reggel 6 és este 10 között 7,5 t felett a kétsávos autóutakon és autópályákon tilos az előzés Magyarországon).

2015. nov. 14. 16:28
 16/18 lupara ***** válasza:
67%
A másik szerelvény teljes képének megjelenését,a saját pótkocsim mögött értettem,igaz ezt nem hangsúlyoztam.1988-2006 közt belföldi fuvaroztam,darus kocsival,végig póttal.Ebből 14évet Kamaz+BSS-15-to-ás cseh póttal.Előzés végrehajtásából adódóan eseményem nem volt,légkürtöt soha nem kellett rámnyomni,mert nem tudtam hol tartok.Elképzelhetetlennek tartom egy ilyen visszatérés tükör nélküli kontrollját,tőlem lemaradó látványával értve.Előfordult és üdvözlendő a megelőzött fénykürtös segitsége,de alapvetően nekem kellett tudnom,mikor térhetek vissza.
2015. nov. 14. 21:32
 17/18 anonim ***** válasza:
A megelőzött jelzi az előzésben lévőnek, hogy már biztos távolban van a vége, besorolhat. Egyet villantunk, a másik oda - vissza irányjelzővel megköszöni. Persze érzi az ember a hosszát magától is, de ez egy kis segítség, főleg éjjel könnyebb egy kicsit, meg afféle szokássá is vált.
2015. nov. 26. 11:24
 18/18 anonim ***** válasza:
mert lassu az elsö és engedje el a másodikat, a kamionoknak sok helyen elözési tilalmuk van, minden tachográfos autó 89-90km/h nál tilt. Autópályán 80nal lehet menni 85 alatt megy valaki olyan dudaszót kap hogy fél országban viszhangzik, aetr rendelet szerint meg van határozva napi és heti illetve 2heti maximális vezetési és munka idö egy lassu soför miatt egy hétvége lehet messze az otthontol
2016. jan. 16. 22:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!