Ennél a balesetnél lehettem én a hibás? Mi lett volna a helyes eljárás?
Ha igaz a történet, akkor a leírtak alapján Te voltál a hunyó, mert úgy fordultál balra, hogy nem biztosítottad terepjárónak a zavartalan egyenes haladást.
A skodás véleménye a koccanás szempontjából nem mérvadó, a terepjárós továbbhaladása érthetetlen, a Te hozzáállásodat (eldobott rendszám) hadd nem minősítsem... ;)
Kedves első! Normál sebességgel 41 métert tesz meg a kocsi 3 másodperc alatt, ez 80-at. Az a duplája.
Oktatóautóban, ha a 40 méterre levő autót kivárod, rád szólnak, vizsgán pedig húzzák be a strigulát.
No most az a kérdés, hogy a jogászok szerint ez mennyire nagy arányú sebességtúllépés, s hogy ezt a kérdező érzékelhette-e. Ő döntött, ha nagyobb gáz történt volna, a szakértők hónapokig méricskélnek, számolgatnak.
Az is érdekes, hogy a "vétlen" szökött meg. Vajon, miért?
Az elsobbseg megadasanak a kotelezettsege nem fugg attol hogy a masik milyen sebesseggel jon, kutya kotelesseged megadni neki.
Az mar mas kerdes hogyha baleset tortenik, akkor hogyan allapitjak meg a felelosseget, ebben az esetben valoszinuleg megosztott felelosseg lenne, mindenki viselne a sajat karat, amennyiben bizonyitast nyer hogy a terepjaros tenyleg gyorsabban jott a megengedettnel.
Hozzatennem: a 100km/h nem olyan eszveszejto sebebesseg hogy ne lehessen felmerni. A kerdezo nyuodtan varhatott volna nehany masodpercet, ezalatt feltunt volna neki hogy a fekete terepjaros gyorsan jon.
Nagy valoszinuseggel egyebkent meg sem latta a terepjarost csak kihajtott ele, totalisan eletszerutlennek tartom amit felvazolt.
Mindenki figyelmébe ajánlom a 6/1998. BJE jogegységi határozatot, mely kimondja:
"Az elsőbbségre jogosult, aki a megengedett sebességet túllépte, az elsőbbségadási kötelezettség megszegésével összefüggő közúti balesetért ugyancsak felelősséggel tartozhat, kivéve, ha a baleset a jármű megengedett sebessége mellett is bekövetkezett volna."
Aki a részletekre is kíváncsi:
Tehát az nem úgy van ám, hogy én Fittipaldit játszok a városban, aztán aki nem adja meg nekem az elsőbbséget azt lezúzom..
Egyszóval, igen te is hibás voltál, de a terepjárósnak is büntetőjogi felelőssége keletkezett. Az meg, hogy a baleset után elhajtott a helyszínről igencsak súlyosbítja az ügyét; ezért simán feljelentheted. Ugyan téged is megbüntetnének, de az garantált, hogy az ámokfutónak hosszú időre elvennék a kedvét az eszement száguldozástól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!