Ki volt a felelős? (Elozes és balra kanyrodas)
Mi van? Egyszerűbb lenne leírni a saját szituációdból.
Tehát mentél az 2x1 sávos úton, balra akartál kanyarodni, kitetted, az indexet, behúzódtál a felezővonal mellé, lassítottál, mögötted egy autó szintén lassított, majd amikor kanyarodni kezdtél jött egy harmadik autó aki hátulról megelőzött téged is, és a mögötted haladót is és ütközött veled?
Ez esetben 50-50%ra fogják kihozni, hacsak a középső autós nem tanúskodik, hogy egyértelműen jó előre jelezted a kanyarodási szándékot. Akkor 40-60 esetleg 30-70% lesz a felelősség a te javadra. Mindenképpen a meggyőződés hiányát a rovásodra írják. A vétkes le fogja tagadni, hogy indexeltél. Öcsémnek volt egy ugyanilyen balesete. Fellebbezés, ügyvéd, stb lett a vége mire sikerült tisztázni (az egyedül! helyszínelő rendőrnő és az ügyvivő is ismerőse volt a hátulról érkezőnek)
Az előzésnek van öt szabálya, ezek közül az egyik:
"tilos előzni azt a járművet, amelyik balra jelez"
Kanyarodási szándékot jelez, előzési szándékot jelez, vagy csak elfelejtette kikapcsolni az irányjelzőt - mindegy, nem előzhető, mert az minimum bizonytalan forgalmi helyzet.
Amennyiben az út elég széles, van elegendő hely, a balra jelző be is húzódott a felezővonalhoz, abban az esetben jobbról előzhető, de ebben az esetben ez is kizárt, hisz ott volt még egy harmadik (egyenesen haladó?) is kettőjük között.
Ez sok dologtól függ.
1. A balra kanyarodó indexelt?
2. Mikor győződött meg a kanyarodó, hogy nem-e előzik?
Nekem egyszer volt egy majdnem balesetem ilyenből, indexeltem, lassítottam és a marha pedig index minden nélkül elkezdett előzni, pont mikor kanyarodtam volna. Ebben az esetben pl. az előző a hibás, a te esetedben kevés az info. De gondolom a rendőrség már kivizsgálta.
Ha nem hívtál rendőrt akkor nincs gond. Betétlapon rajta van, hogy ki hogyan ismerte el a felelősséget és kész. Irány a biztosító.
Egyébként meg ahogy írod az helyes információ minden tekintetben. De mégis, ha lett volna rendőr és eljárás, ott benne lett volna, hogy te is hibás vagy részben, mert meg kellett volna győződnöd újra arról, hogy nem előznek hátulról.
Első voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!