Szerintetek ki hibázott?
A napokban volt egy érdekes gázolás. Egy másik fórumban elég jó kis vita alakult ki ebből ( a szerintem elég egyértelmű ) helyzetből. Szerintetek?
https://www.youtube.com/watch?v=HvnS7GPrVnU
a kamionos.....100 %. a bringás max anyi nem nézet szét tipikus bringás majom...ez van igy járt ....oroszoktol meg nem lepödöm meg....
románia 2....pénzért jogsi vételezés.
Ezen vitatkozni? A kamionos a saját sávjában haladó kerékpárost hátulról felöklelte.
A jobbról előzés, illetve a forgalomtól elzárt területen való áthajtás alól én felmenteném a kamionost, valószínűleg azt már a baleset elkerülése miatt tette, és meg is mentette vele a kerékpáros életét.
Az alap tényálláson az sem változtat lényegesen, hogy a bringás nem tett eleget a jobbra húzódási kötelességének (akkor is ugyanúgy el lett volna ütve), ahogy az sem, hogy az úton egyébként szabad-e kerékpározni, a kamionos gyorsan hajtott-e, és valamilyen egyéb szabálysértés (alkohol/műszaki állapot/túlvezetés) megvalósult-e. A szankciók kiszabásánál viszont ezek már fontos tényezők lesznek.
Persze mindez magyar (európai) utakon lenne igaz. Oroszországban mindent el tudok képzelni...
Mit tett a kamionos a baleset elkerülése miatt???
A jobbra kanyarodó sávból ment tovább egyenesen tökön-babon keresztül a forgalom elől elzárt területen keresztül. Aztán amikor a szabályosan a külső sávban tekerő kerékpáros a jobbratartási kötelezettsége miatt a mellette megnyíló szélső sávba szeretett volna áttérni, meglepve tapasztalta, hogy egy gyorshajtó tulok jelent meg oan, ahol semmiféle jármű nem tartózkodhat. Nekem ez nagyon úgy tűnik, hogy a balesetnek nem az elkerülése, hanem az okozása.
Nem ismerem az orosz jogrendet, de itt Magyarországon és Európában is ez a cselekmény egyrészt szándékos közúti veszélyeztetés, másrészt segítségnyújtás elmulasztása -melyek külön-külön is bűncselekménynek minősülnek- ehhez jönnek még hozzá a közlekedés szabályainak megszegéséből adódó szabálysértések. Ránézésre pár év letöltendő + többet max utasként ülhet járműbe egész életében.
Én azért kiváncsi lennék egy hátsó kamera felvételére is.
Lehet hogy a kamionos elnézte a rajzot és hirtelen váltott sávot hogy ne menjen rossz irányba, de rosszul döntött.
De az is lehet, hogy szabályosan haladt, a bicajos bement a sáv közepére, a kamionos belenézett a tükörbe és kocsi volt ott/nem volt ideje belenézni és nem mert oda rántani a kormányt, húzott egy nagyot jobbra, majd megpróbált elmenni a bicajos mellett jobbról.
Másik megoldás egy satufék lehetett volna, így talán átmegy a biciklisen, de akár veszélyes árut is szállíthatott, egy satufékbe belehalhatott volna.
Pontos információk hiányában csak találgatni lehet...
Mindkét fél hibás volt.
A kamionos teljesen egyértelműen záróvonalat átlépett, jobbról ment el stbstbstb.
Viszont a sávváltásnál köteles vagyok meggyőződni, hogy a sáv szabad-e és, hogy nem veszélyezteti semmi azt, hogy oda balesetmentesen behajtsak. Márpedig a bringás nem nézett hátra, hogy biztonságosan behajthat-e.
Mert mi van, hogyha egy autó jön ott aminek a vezetője elvesztette az uralmát a kocsi felett, vagy bármi más, jöhetett volna még ott, vagy más jármű ami mondjuk műszaki hiba miatt nem tud megállni. A kamionos dudált is, hallani a felvételen.
Kb 70-30%-ban hibásak. De ezt már a bíróság hatásköre eldönteni.
Kamumail, kár, hogy túl hülye vagy, hogy felfogd mit írtam. Nem megállásról van szó, hanem arról, hogy hátra nézzen.
A kettőnek semmi köze nincs egymáshoz. Már korábban is hülyeséget írtál most ismét sikerült tetőznöd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!