Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Kanyarodósávban előzni?

Kanyarodósávban előzni?

Figyelt kérdés

Adott egy 2 sávos út.

Megnyílik egy harmadik sáv, a balra kanyarodó sáv.

Szabad e előzést végrehajtani ott, amennyiben még a záróvonal előtt befejeződik az előzés?

Ha igen, miért igen?

Ha nem, miért nem?

Nem találok Kresz állásfoglalást róla.

2015. febr. 13. 11:32
1 2 3 4 5 6 7
 41/62 Dörmögő ***** válasza:
28%
Ne értsetek félre, pusztán elvi síkon magyarázok, nem szoktam kanyarodó sávba áttérni előzés céljából, meg annak sem örülnék ha körülöttem duhajkodna így valaki.
2015. febr. 13. 18:41
 42/62 A kérdező kommentje:
Ha azt csinálná valaki, nem lenne lényeges hogy szabad e :D
2015. febr. 13. 18:57
 43/62 anonim ***** válasza:
40%
Elvi síkon sem térhetsz vissza. A kanyarodósávba csak akkor mehetsz be, ha le is kanyarodsz. Onnan nem sorolhatsz vissza akkor sem, ha nincs záróvonal. Ilyen egyszerű. A kreszben nincs lehetőség arra, hogy "meggondold magad". Egyértelműen le van írva, hogy abba a sávba csak akkor mehetsz, ha le is kanyarodsz. Ott nem tartózkodhat más, csak aki lekanyarodik. Szó szerint az van írva, hogy oda KELL besorolnod, ha lekanyarodsz, és az egyenesen menőbe KELL besorolnod, ha nem kanyarodsz le.
2015. febr. 13. 20:23
 44/62 anonim ***** válasza:
40%
Kieg: nincs "új forgalmi sáv", az nem új forgalmi sáv, hanem kanyarodósáv, amit tábla jelez. Nem lehet olyan, hogy "mész és látsz egy új forgalmi sávot", mert a tábla mindig korábban van, mint a kanyarodósáv nyitása.
2015. febr. 13. 20:25
 45/62 A kérdező kommentje:

A törvény úgy írja, oda kell sorolj ha le akarsz kanyarodni. Nem tiltja hogy merről sorolhatsz a sávodba.. Ez nem egyenlő azzal hogy csak akkor lehetsz ott ha kanyarodsz. Szerinted igrn? Bizonyítsd vonatkozó törvénnyel. Csak mert az ellenpéldákat mindet lehet.

A táblák egyébként is az adott forgalmi sávok irányának folytatását mutatják a kereszteződésben. Ez teljesen egyértelmű. A festett útburkolati jel is ezt hivatott mutatni.

Mint korábban írtam a kresz megengedő, ennek vonatkozásában amit nem tilt, azt megenged.

2015. febr. 13. 20:30
 46/62 A kérdező kommentje:

[link]

,Kanyarodósáv: útkeresztezõdések elõtt útburkolati jellel kijelölt olyan úttestrész, amelyre a bekanyarodó jármûvek kötelesek a bekanyarodás megkezdése elõtt besorolni.'

Itt se látom azt, hogy csak akkor használhatod ha kanyarodsz.

Minden négyzet téglalap, de nem minden téglalap négyzet

2015. febr. 13. 20:34
 47/62 Dörmögő ***** válasza:
65%

" A kanyarodósávba csak akkor mehetsz be, ha le is kanyarodsz. Onnan nem sorolhatsz vissza akkor sem, ha nincs záróvonal. Ilyen egyszerű. A kreszben nincs lehetőség arra, hogy "meggondold magad". Egyértelműen le van írva, "

Hóvá van leírva? Mert eddig csak itt olvastam a válaszodban. Linket mutass, vagy idézd szó szerint.

Én úgy gondolom hogy a besorolást be kell fejezni a záróvonalig. De amíg csak terelő vonal van addig sávot válthatsz.

2015. febr. 13. 20:36
 48/62 anonim ***** válasza:
100%
"A törvény úgy írja, " - nem fontos, nem kukacoskodás, csak tájékoztatás: a KRESZ nem törvény, hanem "csak" rendelet.
2015. febr. 13. 21:18
 49/62 A kérdező kommentje:
Jogos,jogos
2015. febr. 13. 21:23
 50/62 anonim ***** válasza:
47: már idéztem, olvass vissza.
2015. febr. 13. 22:40
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!