Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Kanyarodósávban előzni?

Kanyarodósávban előzni?

Figyelt kérdés

Adott egy 2 sávos út.

Megnyílik egy harmadik sáv, a balra kanyarodó sáv.

Szabad e előzést végrehajtani ott, amennyiben még a záróvonal előtt befejeződik az előzés?

Ha igen, miért igen?

Ha nem, miért nem?

Nem találok Kresz állásfoglalást róla.

2015. febr. 13. 11:32
1 2 3 4 5 6 7
 31/62 A kérdező kommentje:
Nyitott forgalmi sáv nem kötelez téged a majdani irányának követésére. Ha csak bemenni lehetne, de kijönni nem, akkor az egyoldalú előzést engedő vonal+jobb oldalán szaggatott vonal lenne a helytálló útburkolati jele. Konkrét példát szolgáltat mindenre a kresz. Lásd trolibuzs vontatás.... De ezt nem tiltja semmi.
2015. febr. 13. 16:19
 32/62 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező! Egy kérdés:

Váci út, Budapest.

kanyarodósáv jobbra, egyenesen haladó sáv | felüljáró egyenesen, felüljáró egyenesen || felüljáró ellen irány egyenesen, felüljáró ellen irány egyenesen | ellen irány egyenesen, ellen irány egyenesen, kanyarodó sáv jobbra

Jobbra kanyarodó sávból autó balra kanyarodik, keresztezi az összes sávot, majd elhagyja az utat.

Nem ment át egyetlen záróvonalon sem.

Szabályos volt?

2015. febr. 13. 16:28
 33/62 anonim ***** válasza:
100%

Ez az a hely:

[link]

2015. febr. 13. 16:32
 34/62 A kérdező kommentje:

Én itt látok záróvonalat, ha csak nem arról van szó hogy a kereszteződésben a kötelező haladási irányt megszegve ahelyett hogy jobbra menne, balra kanyarodik.

Ez csak annyiban másabb hogy itt konkrét szabálytalanságról van szó, míg az általam vázoltnál mire eléri az autó a kereszteződést, már besorolt a kanyarodósávból az egyenesen továbbmenő sávba.

Nem látom az összefüggést, csak azt hogy itt kézzel fogható a szabálytalanság, míg az általam vázoltnál nem.

2015. febr. 13. 17:18
 35/62 A kérdező kommentje:
Legalábbis remélem nem úgy lett értve a szituáció, hogy a kanyarodósávból bemegy az autó a kereszteződésbe, ott pedig egyenesen továbbhajt kanyarodás helyett.
2015. febr. 13. 17:19
 36/62 anonim ***** válasza:
100%
De, úgy értem
2015. febr. 13. 17:29
 37/62 A kérdező kommentje:
Én pedig úgy szántam hogy még jóval a kereszteződés elérése előtt vissza besorol az autó a forgalmi sávba ami egyenesen megy. Mire eléri a kereszteződést, ha van lámpa akkor a lámpát, ott van ahol volt, csak a másik jármű mögötte van, nem előtte.
2015. febr. 13. 17:46
 38/62 Dörmögő ***** válasza:
56%
Mutassatok már nekem egy írott szabályt arról hogyha én párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten haladok a balra kanyarodó sávban, de még nem érem el a záróvonalat, hanem még a szaggatott vonal mellett haladok akkor nem térhetek át a nekem jobbra eső sávba.
2015. febr. 13. 17:51
 39/62 A kérdező kommentje:
Ott a pont.
2015. febr. 13. 17:52
 40/62 anonim ***** válasza:
75%
Nem tudom, mások hogyan vannak vele, én feladom. Azt csinálsz, amit akarsz, csak ne törd össze a kocsimat.
2015. febr. 13. 17:52
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!