Parkolóból tolatva kiparkolva át lehet menni a másik sávjába?
lerajzoltam a szitut:
ma belémkoccant egy autós, úgy, hogy átjött az én sávomba. egy csík lett az autómon, nem több, az övén már számtalan rozsdáló sérülések. még neki állt feljebb, hogy előbb megkezdte a kiparkolást, mint én. kérdeztem, hogy ő ezt honnan tudja és, hogy miért nem maradt a sávjában. szerintetek???? ilyenkor mi a teendő?
én nagyon lassan mentem, már épp pont szinte megálltam, hogy előre induljak, amikor hallom, hogy valamin koccant az autóm.
Rendőrt kellett volna hívni vagy ilyenkor mi a helyzet? neki vagy nekem van igazam?
Jól tudod, nem lehet átlógni indokolatlanul a másik sávba, rutinpályán is anno úgy tanították a ki- és beállást, hogy sávaon belül kellett maradni.
Természetesen a "béna vagyok" és a "lekakálom a többit nekem így kényelmes" nem reális indokok.
Szóval ő volt a hülye, mivel egyikőtöknek sem szabad átlógnia a másik sávjába, ezért teljesen mindegy, hogy ki indult el először. Ha mindenki szabályosan csinál mindent, akkor nincs koccanás.
Azért ez nem ennyire egyszerű.
Vegyük bevezetőként az elsőbbséget.
Egyrészt a mozgási irányoknak is van erősorrendje: előre, jobbra kis ívben, balra nagy ívben, megfordulás, tolatás.
Másrészt az azonosan mozgók tevékenységét is szükséges lehet szétválasztani.
Az elsőbbségi szabály az egyszerre történő dolgok elkülönítésére való.
A másik a már megkezdett műveletre hivatkozik, s van is benne igazság. Ha ő előbb kezdet tolatni, akkor a később érkezőnek azt meg kell várnia.
Kérdés: kellett-e itt összefonódással számolni?
Tulajdonképpen nem. Ha mindketten szűken, sávban maradva kanyarodtok ki, akkor nem találkoztok.
Amit nem lehet innen eldönteni, de talán te ki tudod egészíteni az infót: Milyen szűk helyről jött ki, s a járművének mekkora a fordulási sugara.
Mert én pl. a saját kapumon nem tudok kitolatni úgy, hogy ne menjek át az út túloldalára.
Szűk a nyílás. Elhúzni legelőbb akkor tudom, amikor már csak olyan 40-50 centi van még belül, előbb nem, mert meghúzom az oldalát. A másik pedig az, hogy a kocsi méretéhez képest elég nagy a sugara az ívnek koppanásig kihajtva a kormányt.
Aki tolatva megy neki a másiknak az a hibás. A tolatás "alsóbbrendű" mozgás a kreszben.
Mivel itt mindketten tolattatok ,így az egész olyan mintha egyenesen mentetek volna. Képzeld el a szitut mindketten előremenetben kanyarodnátok ki az útra ,te jobbra kis ívben a sávodban,a másik is jobbra kis ívben,de ő átmegy a te sávodba és szemből beléd jön. Ugye így már egyértelműbb a helyzet? Nem te voltál a felelős a koccanásért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!