Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » S. O. S.! életembe eloszor ma...

S. O. S.! életembe eloszor ma kell majd hoba vezetnem-RETTEGEK! Mi az, amire nagyon figyelnem kell?

Figyelt kérdés
2009. dec. 20. 11:07
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

Miért rettegsz? Nem értem...

No, de amire figyelni kell, borzasztó egyszerű: a hó csúszik. Ezért aztán minden olyan tevékenység, aminél tapadásra lenne szükség (gyorsítás, kormányzás, fékezés) kicsit problémás, mert a havon nem akar tapadni a kerék. Az elásás ellen legjobb, ha a kerék kipörgésekor - mikor felbőg a motor - nem a gázpedál padlóig taposásával próbálsz eredményt elérni, hanem kicsit visszább veszed a gázt, felengeded a kuplungot, hogy újra a csúszáshatár alá kerüljön a kerék. Fékezésnél nem kell azonnal satut nyomni, hanem finoman kell használni a pedált és nem árt "szaggatva" fékezni, mert ekkor ha meg is csúszik (és esetleg nem éreznéd), akkor sem kerülsz azonnal az árokba. Megcsúszásnál pedig, ha az eleje tör ki, kis gázelvétellel (nem azonnal vissza alapjáratra, mert akkor a motorfék miatt állsz fejre) vissza tudod hozniaz ívre, ha pedig a hátulja kezd táncba, nem lépsz a fékre, hanem szintén gázelvétel mellett a megcsúszás irányába kormányzol.

Ha nem rohansz, akkor ennyivel valószínűleg túléled a mai napot. Utána pedig ajánlom, hogy lezárt, forgalommentes területen próbáld ki, hogyan viselkedik az autó hóban, mert jól jöhet később.

2009. dec. 20. 11:27
 2/15 A kérdező kommentje:
Koszonom szépen!!!!
2009. dec. 20. 11:44
 3/15 anonim ***** válasza:
Annyit hozzátennék, hogy mindig egyenletesen, fokozatosan használd a gáz és a fékpedált, soha ne nyomd be tövig hirtelen. Inkább menj lassan, de biztonságosan. Ne menj nagyon rá az előtted haladó járműre, fokozottan figyelj az út közelében közlekedő gyalogosokra. Csak tegnap elém 2 gyalogos esett ki, mert megcsúsztak! És a legfontosabb: úgy sose vezess, hogy félsz és feszült vagy.
2009. dec. 20. 12:03
 4/15 anonim ***** válasza:
2009. dec. 20. 19:18
 5/15 anonim ***** válasza:
Bocsánat még annyival egészíteném ki hogy legtöbbször próbálj meg inkább motorféket használni és mérd fel a távot ha meg akarsz állni vagy lassítani hogy tudd mikor kell visszakapcsolni hogy finoman meg tudj állni!Kormányzásról annyit hogy csak lassan kormányozz semmi hirtelen mozgás mert csúszik :) Én is tegnap vezettem először hóban este 32 cm-ben hótoló nem volt csak én és a szüleim :) brutál jó volt (élvezni fogod) nem kell aggódni :) csak nagyon óvatosan és finoman közlekedj próbáld a kuplungot is finoman felengedni :) ha kevés a hely és le kell menned egy hótömegbe akkor rakd vissza másodikba és taposd neki padlóig mert nem fogsz tudni menni a nagy hóban (apám tegnap sorolta mit csináljak),de mint az állat úgy mentem :D 60-70 végig (persze óvatosan ) :D
2009. dec. 20. 23:06
 6/15 anonim ***** válasza:

utolsónak

60-70 hóban?

Hát gratulálok az első téli vezetés gondolom akkor max 1 éves sincs a jogsi.Hidd el szülő vagy nem szülő ha csúszik akkor nem fogja meg az isten sem.

A kérdezőnek meg annyit:nagyon lassan a külső sávban menj ha meg kell állni akkor inkább a motorféket használd óvatosan fékezz.Esetleg kérj meg egy tapasztaltabb sofört ,hogy üljön be melléd és akkor magyarázza el mire kell figyelni.Utána menjetek el egy nagy üres csúszós helyre pl tescó parkoló este és próbáljátok ki milyen amikor csúszik.Nagy buli főleg kézifékkel szambázni.

2009. dec. 20. 23:49
 7/15 anonim ***** válasza:

Aki retteg, ne vezessen, hanem gondolja végig azokat a dolgokat, amik a rettegést kiváltják.

Mi az, hogy kell vezetni?

Mi az, hogy ma?

stb.

Előfordult, hogy ismeretlen helyre kellett mennem 1-2 nap múlva időre. Képes voltam elmenni előtte és megnézni a helyet. A te téli vezetésednél is szabad "főpróbát" tartani és megfelelő helyen tesztelni a rettegett dolgokat. A mi kocsinkban perpill nem fog a kézifék. Ez pl. súlyos probléma, mert nem különösebben tudok csúszkálni a behúzása nélkül.

2009. dec. 21. 08:39
 8/15 anonim ***** válasza:
Na hogy ment?:D
2009. dec. 21. 09:04
 9/15 anonim ***** válasza:

23:49-nek de igen már van egy éve jogsim és apám ült mellettem és azt mondta ha baj van úgyis belenyúl és segít,de nem volt baj :) apu mondta hogy nyugodtan nyomjam 60-70 közt mert nem fogunk tudni menni 32 cm-es hó volt járhatatlan utak muszáj volt (nem tolták le sehol a havat).

Amúgy körforgalomba finom kormány mozdulattal fordultam és finoman egyenletes tempóban volt a gázpedál és mégis megcsúsztam kifelé... korrigálni kellett apám mondta hogyan és sikerült :) De élvezetes volt és amíg van hó és lehetőség megfogom kérni hogy a szünetben mennyünk ki valamelyik nagyobb parkolóba gyakorolni hogy érezzem mit hogyan :)

2009. dec. 21. 10:21
 10/15 anonim ***** válasza:
2009. dec. 21. 10:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!