Szerintetek ha iszok, akkor utána hány óráig nem szabad vezetnem kb?
attól függ, hogy mit és mennyit :)
nem mindegy, hogy sör, vagy tequila :))
A neten találsz erre egy csomó kalkulátort, grafikonnal ábrázolja a várható alkoholszintet.
Vigyázni kell ezzel, volt már olyan estém, hogy másnap este 10-re ürült ki az alkohol a grafikon szerint...
Van erre egy kalkulátor:
Minden szervezet más, mindenki másképp bírja az alkoholt, ez a számítás csupán egy átlagos emberre ad valamelyest közelítő értéket. Én pl a 3 helyett kapásból 5 órával számolok, mert tudom hogy nem bírom annyira a piát.
A KRESZ-ben az is benne van, hogy vezetésre képes állapot, tehát ha elvileg esetleg már le is telt volna az idő, de nem érzed magad biztosnak, kicsit még úgy érzed zizi vagy, inkább ne vezess!
Egyébként én azt szoktam csinálni, hogyha tudom hogy majd vezetnem kell, akkor nem a szokásos módon iszok, azaz nem egyre emelkedő alkohol tartalom szerinti sorrendben, hanem pont fordítva, pl.:
Kezdek valami erősebb, minőségibb sörrel (5% felett), utána megyek lejjebb (4%), aztán egy "lányos" citromos sör (2%), közben iszok vizet hogy ne üssön annyira, és a végén a sort zárom az alkoholmentes sörrel. Ez így azért jó, mert ha mondjuk 3-4 órán keresztül söröztök, és rögtön az elején letolod az 5%os sört, akkor elvileg a sörözés végéig (ha addig nem innál mást) már ki is menne az első. Közben persze iszol rá, de egyre kevesebbet, így az idők nem olyan mértékben halmozódnak. A végén a megivott sörök számát számolod, és úgy, mintha mindegyik normál korsó lett volna. Ez így elég nagy biztonságot ad...
>> A neten találsz erre egy csomó kalkulátort...
Sokan elfelejtik, milyen sokat számít a testsúly: egy 110 kilós jobban bírja, mint egy 40 kilós.
Ide másolok egy egy szabály-féleséget, amit egy norvég buszvezetői iskolában tanítottak. A norvég törvények rendkívül szigorúak, a lenti kalkulációban meg lehet bízni. Egy egységnyi alkoholról beszél, ami megfelel egy üveg (0,33 l.) 4,5 %-os sörnek - vagy egy pohár (1,25 cl) 12 %-os bornak - vagy féldeci (0,4 cl.) 40 %-os töménynek. (Tehát egy üveg sör vagy egy pohár bor vagy féldeci pálinka = ezek egy-egy egységet jelentenek).
Egy egységnyi piát egy 75 kg.-os férfi szervezete egy óra alatt éget el, egy 65 kg.-os nő szervezete pedig 1,5 óra alatt.
A teljes biztonság kedvéért (eltérő testsúly) ezeket duplázzuk meg, vagyis férfiaknak 2 óra kell egy feles után, a nőknek pedig 3 óra egy ebéd utáni sör után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!