Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ki volt a figyelmetlen?

Ki volt a figyelmetlen?

Figyelt kérdés

Kisvárosban közlekedtem. Jobbra szándékoztam menni egy kisutcából a főútra, így elsőbbséget kellett adnom, kinéztem jobbra és balra is, sehol egy teremtett lélek, csak a másik oldalon 2 busz. Kihajtottam, mire egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy a busz előzni kezdi az előtte lévő buszt.. Megijedtem, fékezni kezdtem és mentem le az út széle felé. A buszsofőr meg mutogatott.. Nem értem mit képzelt.. Nem lett volna sehol az egész főúton annyi egyenes táv, hogy megelőzze azt a másik buszt..

Én először csak az első buszt láttam messziről, tudtam, hogy a buszmegállóba megy, ami kicsit arrébb lesz. Mire kihajtottam és haladtam, akkor kezdett a hátsó előzni.

Nem lett baleset belőle. de nem értem a buszos elképzeléseit.

Ki volt a figyelmetlen?

2009. okt. 21. 09:04
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

A jelzőtáblák,amelyekre utalt:

„Főútvonal”

„Útkereszteződés alárendelt úttal”

2009. okt. 22. 08:21
 12/16 anonim ***** válasza:

ma 00:20!

Nem jól érted!:)

Az "Útkereszteződés alárendelt úttal"

táblánál LEHET előzni.

Ennek a magyarázata:

az előző válaszban említett két tábla jelzi a védett (nem feltétlenül főút,ahogy sokan tévesen használják a szót) úton haladó jármű számára az elsőbbség rendjét!!

Ha nem lennének,nem tudhatná,hogy elsőbbsége van-e,lehetne egyenrangú útk. is pl.

De ha kinn vannak,az azt jelenti,az alárendelt útról érkezőnek elsőbbséget kell biztosítani a védett úton haladó MINDEN jármű részére.

Így ELVILEG ha én látom a két tábla valamelyikét,nyugodtan előzhetek,de GYAKORLATILAG a paraszt nem fog elnézni jobbra,ha jobbra kanyarodik ki és akkor puff,hiába ő a hibás...

Szakmabeliként én megtiltanám az előzést,de nem rakhatok ki ott "előzni tilos" táblát,mert az előírások szerint ellentmondás lenne...

2009. okt. 22. 08:49
 13/16 anonim ***** válasza:
nekem az első forgalomba vezetésem témája a kereszteződés megközelítése volt.NA ott a fejembe vésték rendesen hogy igen ha jobbra kanyarodok pont ezért kell eszméletlen módon elkukkantani mindkét irányba.
2009. okt. 22. 19:16
 14/16 anonim ***** válasza:

Nagyon köszönöm a válaszokat, különösen a pontosítást (10-22 08:49-es hozzászólónak)!

Biztos ami biztos alapon most már minden védett útnál ki fogok nézni jobbra is. Amúgy nem minden védett út főút is egyben és azt, hogy az adott védett út főút-e nem minden esetben tudja az alárendelt útról bekanyarodó! Így a konkrét szabályt sem tudhatja!

Változatlanul azt hiszem, nagyon veszélyes lehet pl. éjszaka vagy ködös időben, nem teljesen belátható (kanyarodó) úton egy ilyen útkereszteződés.

A leírtak alapján főútvonalon szabad előzni útkereszteződésben (városon kívül és belül egyaránt) és alárendelt utak kereszteződése tábla megléte esetén is. De pl. ha egy földút torkollik egy főútba (ahol szabad előzni) és nagy sebességgel, hirtelen bukkanhatnak fel előzni kezdő autók, akkor ez így elég balesetveszélyes szituációt teremthet. Az ilyenekhez esetleg hozzájöhet sötétség, köd, csúszós út stb., ami nagyon fokozhatja a balesetveszélyt. Főleg, ha mondjuk egy traktor vezetője megfeledkezik arról, hogy jobbra is nézzen, ami valljuk be, előfordulhat...

Akár főútvonal, akár nem, ezen veszélyforrás miatt nem tartom szerencsésnek a kereszteződésben és az előtt való előzést. A baj csak az, hogy nem ismerhetünk, nem tudhatunk előre minden kereszteződésről (ismeretlen helyen, vagy kis földutak stb.)...

Kicsit OFF lesz a téma, de a másik nagy bajom az egyenrangú utak kereszteződése (tábla nélkül). Pl. megyek egy útker. felé, ahol semmilyen tábla nincs és ismeretlen vagyok az adott helyen. Mik a lehetséges forgatókönyvek? 1.) nincs táblám --> elnézek jobbra --> jobb oldali úton haladóknak sincs STOP vagy elsőbbségad. köt tábla --> egyenrangú utak ker. --> jobbkéz-szabály

2.) nincs táblám --> elnézek jobbra --> STOP vagy elsőbbségad. köt. táblájuk van --> elsőbbségem van

Ott a gond, hogy mi van akkor, ha van táblájuk, de nem vagy csak sokára veszem észre (pl. sötét van, köd van, eltakarja egy lomb stb.). Lelassítok, bizonytalanság stb. Még rosszabb eset, hogy azt HISZEM, hogy van táblájuk, de a valóságban NINCS!

Tipikus probléma mifelénk, hogy egy kis garázsokat tartalmazó közöcske beletorkollik egy másik, nem túl forgalmas útba, tábla nélkül, de némileg eltérő útburkolattal. Van aki ezt úgy értelmezi, hogy ott egyenrangú utak kereszteződéséről van szó (tehát jobbkéz-szabály), mások szerint viszont ez olyan, mintha egy parkolóhelyről (hiszen garázsok vannak ott) állna ki valaki, tehát elsőbbséget kell adni a másik utcán haladóknak. Na most, itt mi a helyzet??? Azzal ne jöjjön senki, hogy ilyen esetekben az útburkolat a döntő, a mérvadó, mert pl. mi van akkor, ha az utakat hó fedi és senki nem látja, hogy hol, milyen az útburkolat???

Előre is köszi a válaszokat!

2009. nov. 9. 00:21
 15/16 anonim ***** válasza:

"De ha kinn vannak,az azt jelenti,az alárendelt útról érkezőnek elsőbbséget kell biztosítani a védett úton haladó MINDEN jármű részére."

Hát ezt jó hülyén fogalmaztam meg...

Természetesen nemcsak akkor kell elsőbbséget biztosítani,ha a védettt úton kint vannak ezek a táblák,igazad van!

Ismeretlen helyen nem tudsz mást csinálni,mint annyira lelassítani,hogy lásd a helyzetet!

"I. Az úttal kapcsolatos fogalmak:

a)Út: a gyalogosok és a közúti járművek közlekedésére szolgáló közterület illetve magánterület(közforgalom elől el nem zárt terület)

k) Útkereszteződés: két vagy több útnak azonos szintben való kereszteződése, egymásba torkollása, illetőleg elágazása."

Tehát itt szó sincs burkolatról...

Érthető volt?

2009. nov. 9. 08:24
 16/16 anonim ***** válasza:

Ja,bocs,ez lemaradt:

Ha lakó-pihenő övezetből, vagy csak parkolóból a járdán keresztül történik a kihajtás, akkor az nem szintben történik, ezért nem számít útkereszteződésnek, így sem elsőbbségadási, sem sebességkorlátozási hatása sincs!

2009. nov. 9. 10:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!