Ki volt a figyelmetlen?
Kisvárosban közlekedtem. Jobbra szándékoztam menni egy kisutcából a főútra, így elsőbbséget kellett adnom, kinéztem jobbra és balra is, sehol egy teremtett lélek, csak a másik oldalon 2 busz. Kihajtottam, mire egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy a busz előzni kezdi az előtte lévő buszt.. Megijedtem, fékezni kezdtem és mentem le az út széle felé. A buszsofőr meg mutogatott.. Nem értem mit képzelt.. Nem lett volna sehol az egész főúton annyi egyenes táv, hogy megelőzze azt a másik buszt..
Én először csak az első buszt láttam messziről, tudtam, hogy a buszmegállóba megy, ami kicsit arrébb lesz. Mire kihajtottam és haladtam, akkor kezdett a hátsó előzni.
Nem lett baleset belőle. de nem értem a buszos elképzeléseit.
Ki volt a figyelmetlen?
Hát pillanatok kérdése,mert ha már haladtál a védett úton,akkor szabályosan közlekedtél.
Ha viszont akkor történt,amikor kikanyarodtál,akkor csak abban az esetben előzhetett a busz,ha volt figyelmeztető táblája a kereszteződésre vagy főútvonal táblája.Ha az sem volt,akkor szabálytalan volt.
De ha volt táblája,előzhetett a kereszteződésben/ előtt,mert az alárendelt úton elsőbbséget a jobbról és balról érkező járművek részére is biztosítani kell.
De a leírásodból szabályos voltál.
utolsó:
kereszteződésben szabad előzni, ha táblával jelzett főútvonalon haladunk!!
Na, ez egy érdekes téma. Jó kérdés, főleg azért is, mert velem is előfordult már hasonló. Szerintem ez egy komoly veszélyforrás és nem igazán elemezték ki az ilyen helyzeteket, lehetőségeket a KRESZ órán.
Végiggondolva így tűnik logikusnak: ha főútvonalon vagyok és tábla nem tiltja az előzést, sem záróvonal nincs (csak szaggatott terelővonal) és tábla nem mutatja, hogy alárendelt utakat keresztezünk AKKOR BIZTOSAN SZABAD előzni kereszteződésben. Jól értem? Nyilván, ha ezek közül az egyik is megvalósul (ZÁRÓVONAL vagy ELŐZNI TILOS tábla vagy ALÁRENDELT UTAK kereszteződése tábla) AKKOR főútvonalon SEM szabad előzni. Remélem, jól értem...
Azért tűnik így logikusnak - mert induljunk ki abból, hogy számunkra ismeretlen helyen autózunk - így nem ismerjük a várható útkereszteződéseket stb. Ha nincs kitáblázva, hogy valami kis utat keresztezünk, akkor nyilván amúgy is mindenki bátrabban belevág az előzésbe (veszélyhelyzet pl. a földútról bekanyarodó számára). Ha viszont ki van rakva a tábla, mindenki tudhatja, hogy most ezen veszély elkerülése miatt tilos előzni.
Érdekes, hogy ebben az esetben a jobbra kanyarodás még veszélyesebb amnőver, mint a balra kanyarodás!!! Miért is? Mert aki balra kanyarodik, alap, hogy mindkét irányba alaposan szétnéz, elsőbbséget ad! De aki jobbra akar menni, gyakran csak a balról érkezőket figyeli (őket kell elengednie) és a jobb oldal felől érkezőkkel nem törődik!!! Pedig, ha akkor épp egy előzésben lévő autó (ami amúgy még gyorsabban is megy, hiszen előz) ér oda és mi figyelmetlenül kikanyarodunk, KÉSZ A FRONTÁLIS ÜTKÖZÉS!
Szóval szerintem erre a veszélyhelyzetre jobban oda kellene figyelni és felhívni rá mindenki figyelmét! (Őszintén szólva kicsit én is megfeledkeztem eddig erről - nem igazán hívták fel a figyelmemet erre az eshetőségre - viszont a gyakorlat már produkált ilyet! Most már én is jobban oda fogok figyelni erre is, nem csak a balról jövőkre!)
Valaki be tudná linkelni (írni) az ide vonatkozó KRESZ-szabályokat? Köszi a kérdést!
(8) Tilos előzni:
...
e) útkereszteződésben és közvetlenül útkereszteződés előtt, kivéve
- ha a forgalmat rendőr vagy fényjelző készülék irányítja és az előzés az úttest menetirány szerinti bal oldalának igénybevételével nem jár,
- ha a jármű főútvonalon vagy olyan más úton halad, amelyen elsőbbségét jelzőtábla [16. § (1) bek. u) pont] jelzi.
- körforgalmú úton,
- ha a járművel csak jobbról szabad előzni [(4) bek.].
(9) A (8) bekezdés d) és e) pontjában meghatározott tilalom nem vonatkozik a kétkerekű motorkerékpárnak, segédmotoros kerékpárnak és kerékpárnak gépjárművel való előzésére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!