Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Telezöld. Ha balra kanyarodok,...

Telezöld. Ha balra kanyarodok, elsőbbséget kell adnom annak, aki szemből egyenesen jön. De ha egyenesen megyek?

Figyelt kérdés
Telezöld. Ha balra kanyarodok, elsőbbséget kell adnom annak, aki szemből egyenesen jön. De ha egyenesen mennék tovább, akkor elsőbbséget kell adnom annak, aki szemből balra kanyarodna? (azaz keresztez engem?)

2013. jún. 30. 10:34
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
OK. Így akkor már kb. tudom, mit várjak egy ilyen kereszteződéstől. Köszi szépen!
2013. jún. 30. 12:33
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

Egy picit tegyünk félre minden egyebet, csak a mozgási iránnyal foglalkozzunk.

Ez az alap „erősorrend”:

1. egyenesen haladó

2. jobbra, kis ívben kanyarodó

3. balra, nagy ívben kanyarodó

4. hátramenetben haladó

Tehát annak, aki egyenesen megy, mindenki máshoz képest elsőbbsége van.

A tolatónak mindenki másnak elsőbbséget kell adni.

A rajzod nem jó, mert ott a balra kanyarodók összeütköznek. De ez valójában nincs így.

Kétféle megoldás van a KRESZ-ben.

A régebbi, de még élő mód: bemégy egyenesen az útkereszteződés közepéig. Majd egy képzeletbeli középpontot megkerülve kanyarodsz balra.

Ha a szembe jövő is balra kanyarodik, akkor baloldalatokkal elmentek egymás mellett, majd kanyarodtok.

Az új szabály szerint, ha van elegendő tér, akkor egymás útját nem keresztezve, a kanyart „levágva” is kanyarodni lehet. Ez esetben jobboldalatokkal haladtok el egymás mellett, az utatok nem kereszteződik.

Ha középre helyezett villamos ketté osztja az utat, akkor előbb azon egyenesen át kell hajtani, s csak az után szabad kanyarodni.

2013. jún. 30. 13:03
 13/14 anonim ***** válasza:
24%
bugos a rajzod. a balra kanyarodók elmennek egymás mellett
2013. jún. 30. 15:06
 14/14 A kérdező kommentje:
Igen, azt én is úgy gondoltam, hogy a balra kanyarodók valamilyen módon elmennek egymás mellett, csak a rajz nem volt annyira pontos. 13:03: köszi a kis plusz infót a középen lévő villamosvonallal!
2013. júl. 1. 09:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!