Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Hogy is van ez? Ha kanyarodok,...

Hogy is van ez? Ha kanyarodok, akkor melyik kerék fordul, és melyiknek kell ellenkormányoznom, ha arra kerül sor?

Figyelt kérdés

pl. egy két kocsi közé beállásnál?

Amerre kormányzok arra fordul a hátsó kerék, de az első nem? nem értem..

2013. máj. 6. 21:34
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Egy autónál általában CSAK AZ ELSŐ kerék kormányozható!

Ha nem érted a kormány működését, akkor vegyél elő egy távirányítós autót és gyakorolj vele!

2013. máj. 6. 21:39
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

"Amerre kormányzok arra fordul a hátsó kerék, de az első nem? nem értem.."

Ha ennyire nem érted, nagy a baj. Tekerd le az ablakot az autón, oldd ki a kormányzárat, szállj ki, állj mellé és a letekert ablakon át forgasd a kormányt. Közben meg nézd, mi történik.

A kormány tekergetésére az első kerekek fordulnak el jobbra-balra. Nem nehéz. Ha balra forgatod a kormányt, mindkettő balra fordul, ha jobbra forgatod, jobbra fordulnak. A hátsó kerék nem fordul, ha mégis, akkor vagy kombájnról van szó, vagy nem tudod megkülönböztetni az autó elejét a hátuljától.

(tudom, van négykerékkormányzás is, de ezt most hagyjuk, nem kell túlbonyolítani)

Éppen ezért általában úgy szokás autót vezetni, hogy arra tekered a kormányt, amerre menni szeretnél. Ez előre- és hátramenetben is működik. Előremenetben szélesen kell fordulni, mert az autó hátulja az elejénél kisebb íven fut, hátramenetben viszont - ha tudsz tolatni - nagyon precízen lehet bemanőverezni az autót a helyre, mert a kormányzott tengely hátul fut.

2013. máj. 6. 21:40
 3/8 anonim ***** válasza:
62%

Kezét csókolom kedves asszonyom, ha jól sejtem az ezüst színű Citroen vezetőjét tisztelhetjük Önben.

Sok szerencsét itt a gyakorikérdéseken :D :D

http://www.youtube.com/watch?v=Bi1AD7aTOtI

2013. máj. 6. 22:01
 4/8 anonim ***** válasza:
75%
Én most nem bántásból írom, de ha ennyire nincsen rálátásod, érzésed a kocsira akkor lehet hogy inkább hanyagolni kéne a vezetést.
2013. máj. 7. 07:45
 5/8 anonim ***** válasza:

Amikor kanyarodunk az autó körpályán halad. Egy ívet fut be. Az első kerekeket kormányozzuk amikor elfordítjuk a kormányt. Ha az elfordult első kerekek forgástengelyét, valamint az egyenesen álló - mivel nem kormányzott - hátsó tengelyt képzeletben meghosszabbítjuk azok metszik egymást, ez lesz a fordulási körív középpontja, e körül kanyarodik a jármű.

Említette valaki a játékautót, nem butaság, tényleg segít jobban megismerni a mozgásokat. Érdemes megpróbálni lerajzolni is, de sok tanulóvezetői tankönyvben benne is van ez az ábra.

Azt is meg lehet figyelni, hogy tolatva pontosabban lehet irányítani a kocsit, mert ez a fordulási középpont, a hátsó tengely képzeletbeli meghosszabbítására esik. Míg egyenesen haladva "lemarad" a jármű vége, ez főleg hosszabb járműveknél figyelhető meg inkább.

2013. máj. 7. 07:48
 6/8 A kérdező kommentje:

Lehet, hogy félreérthető voltam.

Nekem az a problémám, hogy pl. beálltam két kocsi közé hátramenetben, és amíg mondjuk a hátulja jól áll, az eleje nem egyenes vagy fordítva, hogy ha előremenetben állok be, van, amikor észreveszem, hogy az autó hátulja nem egyenes - ennek az elméletét nem értem, hogy hogyan forduljak, hogy egyenes legyen elöl is, hátul is.

2013. máj. 7. 15:45
 7/8 anonim ***** válasza:

Szerintem olvasd el még egyszer a válaszokat.

Az a baj hogy nem állt össze a fejedben, hogy ha a kerék egy adott irányba áll, akkor az autó előre vagy hátra indulása esetén milyen irányba fog oldalra mozdulni az autó _eleje_. Mert csak azt kormányzod. A hátsó kerekek mindog az autó hossztengelyével párhuzamosan gördülnek. Az első kerék kormányzása ezt a hossztengelyt fordítja el.

Aki a játékautót írta, az mondta a legjobbat. Ott esetleges károkozás nélkül kitapasztalhatod, mikor hogy viselkedik az autó. Ha fejben nem tudod még a parkolás megkezdése előtt összerakni, hogy mit hogyan miért fogsz csinálni, előállhat az általam linkelt videón látható humoros, vagy inkább tragikomukus helyzet.

De esetleg egy-két példa segít.

Ha a hátulja jól áll, de az eleje nem, mert mondjuk messze van a járdától. A járda tőled jobbra van.

Ha a kocsi mögött van hely: kormányt betekered balra, és óvatosan egy kicsit hátragurulsz, ameddig az autó a járdával párhuzamos nem lesz.

Ha hátul nincs hely, de előtted még van, akkor jobbra tekered a kormányt, és egy kicsit előre gurulsz, ameddig az autó a járdaszegéllyel párhuzamos nem lesz.

Feltételeztem, hogy a hátsó kerék amennyire lehet, közel van a járdaszegélyhez.

De kimehetsz egy nagy parkolóba is, gyakorolni. Egyszer kell csak ráérezni a dolgok mikéntjére, menni fog.

2013. máj. 7. 16:24
 8/8 anonim ***** válasza:
Ezt tényleg nem lehet így elmagyarázni, hogy miért. Vagy figyeltél fizikaórán, és érzed/érted, vagy nem:)
2013. máj. 9. 08:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!