Hogy is van ez? Ha kanyarodok, akkor melyik kerék fordul, és melyiknek kell ellenkormányoznom, ha arra kerül sor?
pl. egy két kocsi közé beállásnál?
Amerre kormányzok arra fordul a hátsó kerék, de az első nem? nem értem..
Egy autónál általában CSAK AZ ELSŐ kerék kormányozható!
Ha nem érted a kormány működését, akkor vegyél elő egy távirányítós autót és gyakorolj vele!
"Amerre kormányzok arra fordul a hátsó kerék, de az első nem? nem értem.."
Ha ennyire nem érted, nagy a baj. Tekerd le az ablakot az autón, oldd ki a kormányzárat, szállj ki, állj mellé és a letekert ablakon át forgasd a kormányt. Közben meg nézd, mi történik.
A kormány tekergetésére az első kerekek fordulnak el jobbra-balra. Nem nehéz. Ha balra forgatod a kormányt, mindkettő balra fordul, ha jobbra forgatod, jobbra fordulnak. A hátsó kerék nem fordul, ha mégis, akkor vagy kombájnról van szó, vagy nem tudod megkülönböztetni az autó elejét a hátuljától.
(tudom, van négykerékkormányzás is, de ezt most hagyjuk, nem kell túlbonyolítani)
Éppen ezért általában úgy szokás autót vezetni, hogy arra tekered a kormányt, amerre menni szeretnél. Ez előre- és hátramenetben is működik. Előremenetben szélesen kell fordulni, mert az autó hátulja az elejénél kisebb íven fut, hátramenetben viszont - ha tudsz tolatni - nagyon precízen lehet bemanőverezni az autót a helyre, mert a kormányzott tengely hátul fut.
Kezét csókolom kedves asszonyom, ha jól sejtem az ezüst színű Citroen vezetőjét tisztelhetjük Önben.
Sok szerencsét itt a gyakorikérdéseken :D :D
Amikor kanyarodunk az autó körpályán halad. Egy ívet fut be. Az első kerekeket kormányozzuk amikor elfordítjuk a kormányt. Ha az elfordult első kerekek forgástengelyét, valamint az egyenesen álló - mivel nem kormányzott - hátsó tengelyt képzeletben meghosszabbítjuk azok metszik egymást, ez lesz a fordulási körív középpontja, e körül kanyarodik a jármű.
Említette valaki a játékautót, nem butaság, tényleg segít jobban megismerni a mozgásokat. Érdemes megpróbálni lerajzolni is, de sok tanulóvezetői tankönyvben benne is van ez az ábra.
Azt is meg lehet figyelni, hogy tolatva pontosabban lehet irányítani a kocsit, mert ez a fordulási középpont, a hátsó tengely képzeletbeli meghosszabbítására esik. Míg egyenesen haladva "lemarad" a jármű vége, ez főleg hosszabb járműveknél figyelhető meg inkább.
Lehet, hogy félreérthető voltam.
Nekem az a problémám, hogy pl. beálltam két kocsi közé hátramenetben, és amíg mondjuk a hátulja jól áll, az eleje nem egyenes vagy fordítva, hogy ha előremenetben állok be, van, amikor észreveszem, hogy az autó hátulja nem egyenes - ennek az elméletét nem értem, hogy hogyan forduljak, hogy egyenes legyen elöl is, hátul is.
Szerintem olvasd el még egyszer a válaszokat.
Az a baj hogy nem állt össze a fejedben, hogy ha a kerék egy adott irányba áll, akkor az autó előre vagy hátra indulása esetén milyen irányba fog oldalra mozdulni az autó _eleje_. Mert csak azt kormányzod. A hátsó kerekek mindog az autó hossztengelyével párhuzamosan gördülnek. Az első kerék kormányzása ezt a hossztengelyt fordítja el.
Aki a játékautót írta, az mondta a legjobbat. Ott esetleges károkozás nélkül kitapasztalhatod, mikor hogy viselkedik az autó. Ha fejben nem tudod még a parkolás megkezdése előtt összerakni, hogy mit hogyan miért fogsz csinálni, előállhat az általam linkelt videón látható humoros, vagy inkább tragikomukus helyzet.
De esetleg egy-két példa segít.
Ha a hátulja jól áll, de az eleje nem, mert mondjuk messze van a járdától. A járda tőled jobbra van.
Ha a kocsi mögött van hely: kormányt betekered balra, és óvatosan egy kicsit hátragurulsz, ameddig az autó a járdával párhuzamos nem lesz.
Ha hátul nincs hely, de előtted még van, akkor jobbra tekered a kormányt, és egy kicsit előre gurulsz, ameddig az autó a járdaszegéllyel párhuzamos nem lesz.
Feltételeztem, hogy a hátsó kerék amennyire lehet, közel van a járdaszegélyhez.
De kimehetsz egy nagy parkolóba is, gyakorolni. Egyszer kell csak ráérezni a dolgok mikéntjére, menni fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!