Az alábbi két KRESZ szituációban mi a helyes továbbhaladási sorrend?
Neked egyáltalán van kresz vizsgád, mert nem akarnék veled az utakon találkozni:
1 képen: jobb kéz szabály érvényesül, tehát A, D a sorrend.
2 képen: jobb kéz szabály megint, A, D, C
3 képen: elsőnek megy az A, majd utána B, és legvégül "én". Azért mert te balra akarsz kanyarodni, és ha te balra kanyarodsz, akkor mindenkinek elsőbbséget kell adnod. Azért az A megy elsőnek, mert te balra kanyarodsz, és utána megy a B, mert ő irányváltoztatás nélkül tud menni, és te azért mész utoljára mert balra kanyarodsz. Aki mást mond az adja vissza a jogsiját.
Kérdező, ebben az esetben A és Én közöttem NINCS elsőbbségi helyzet, mivel nem keresztezzük egymás útját. Tehát A-val semmilyen viszonyban nem vagyunk.
(Egyébként is egyenrangú kereszteződésben biztos lehetsz benne, hogy a jobbra kanyarodónak maximum a nénós járműveknek kell elsőbbséget adnia)
Egyenrangú útkereszteződésben a továbbhaladási iránytól függetlenül mindig a jobbról jövőnek van elsőbbsége vagy a balról jövő villamosnak vagy a megkülönböztető jelzéssel közlekedőnek bármilyen irányból.
Eszerint még ha nem keresztezik egymást a továbbhaladási irányok, akkor is el kell engedni a jobbról jövőt vagy ha a hely engedi, akkor egyszerre lehet menni.
Ezen a képen
[link] a sorrend F,K,S mert a S-nak el kell engednie a Kéket, tehát addig nem mehet amíg a Kék el nem ment, viszont a Kéknek el kell engednie a F-et. A kanyarodási szabály elméletben jelen van a F és a S között, de a K ebbe belezavar. Tehát ha a K nem lenne ott, akkor volna érvényes a kanyarodási szabály.
Ezen a képen
[link] annyi változik csak, hogy az A jobbra kanyarodik és mivel elférünk - hiába a jobbkéz-szabály miatt én lennék az első - mehetünk egyszerre.
A kanyarodási szabály az egymással szemben álló járművekre vonatkozik egyenrangú kereszteződésben és annyit mond, hogy a balra nagy ívben kanyarodónak meg kell adnia az elsőbbséget az egyenesen vagy a jobbra kis ívben tovább haladónak. Azonban ha bárkitől is áll egy jármű jobbra, akkor a jobbkéz-szabály egyértelműen fogalmaz.
Kérdező, értsd már meg, hogy egy elsőbbségi szabály csak akkor áll fent ha van elsőbbségi helyzet. Elsőbbségi helyzet pedig csak akkor van, ha keresztezed valakinek az útját. Mert ha van egy kereszteződés, ahol három autó jobbra akar kanyarodni, akkor szerinted szépen sorban kell kanyarodniuk? Nem, egyszerre kanyarodhatnak.
Fussunk neki még egyszer:
Te csak és kizárólag B-vel állsz elsőbbségi viszonyban. Nem keresztezzük A útját. Mivel nem keresztezzük A útját, így nekünk olyan, mintha A ott sem lenne. Tehát A-nak sem kell elsőbbséget adnia nekünk. Mi csak B útját keresztezzük. B szemben van velünk, egyenes halad, mi pedig balra. A kanyarodási szabály értelmében így B-nek elsőbbsége van velünk szemben. Tehát elméletileg addig ott kell rohadni a kereszteződés előtt, amíg B el nem megy. Eddig stimm?
B kapcsolatban áll velünk, és elsőbbsége van, ezt tisztáztuk. B viszont elsőbbségi helyzetbe kerül A-val is. Mivel A tőle jobbra helyezkedik el, ezért a jobb kéz szabály értelmében A elsőbbséget élvez. Tehát addig B nem megy sehová, amíg A el nem ment. Ez is világos már.
Tehát Mi csak akkor mehetünk tovább, ha elment B. B pedig csak akkor megy el, ha A is elment. Ezért az áthaladás sorrendje A-B-Mi.
Itt azért más a helyzet, mer ha megnézed mindenki keresztezi mindenki útját, tehát haladási irányuktól függetlenül vonatkozik rájuk a jobb kéz szabály.
Azt kellene megértened, hogy elsőbbségi helyzet CSAK akkor van, ha keresztezed valakinek az útját. Az, hogy a haladási iránytól független, az arra utal, hogy ha te egyenesen mennél, a tőled jobbra levő pedig balra, akkor is neki van elsőbbsége, meg akkor is, ha ő jobbra, vagy egyenesen menne. De ha NEM keresztezi az utad akkor, NEM áll fent elsőbbségi helyzet, tehát nem vonatkozik rád a jobb kéz szabály.
Mindenki:
Először is annyit mondanék, hogy a személyeskedést teljese mértékben kerülni szeretném. Akinek nem inge...
Szerintem ez eddig sikerült is.
Egy olyan témáról folyik a vita amiről mások más helyen nagyon durva hangnemben már vitáztak.
Szóval én csak azért kérdezek, variálok és próbálok újabb szituációkat elemezni, hogy kiderüljön kinek van igaza.
Nekem azonban van egy iciripiciri sejtésem mi lehet ennek az ellentétnek az alapja.
Na majd a végén.
24-es válaszoló
Meg kell valljam, egy pillanatra elbizonytalanodtam, hiszen teljesen logikusan hangzik amit mondasz és teljes mértékben fel is fogom.
Viszont filóztam egy kicsit.
Most szőrszálhasogató leszek.
Először is:
A te állításod szerint kér jármű között (jelen esetben B és Én) az elsőbbségi viszonyt (továbbhaladási sorrendet) csak a harmadik jármű (A) továbbhaladási iránya határozza meg. Nekem ez egy kicsit sántít.
Tegyük fel (ez most csak elmélet és teljesen logikátlan és érthetetlen paradoxon, szóval hagyjuk, hogy ez hogyan lehetséges), hogy A és Én csak úgy tud befordulni, ha a másik nincs ott. Tehát valamelyiknek előbb kell menni. Ezek szerint A és Én között létrejön egy elsőbbségi viszony, annak ellenére, hogy nem keresztezik egymás útját. És most hagyjuk az udvariasságot és az elsőbbségről való lemondást, mert erre a helyzetre itt van nekünk a jobbkéz-szabály. Eszerint hiába kanyarodik ő jobbra kis ívben, mivel Én van tőle jobbra. Mivel Én van jobbra és neki nincs senki a jobb oldalán neki kellene elsőnek mennie. Ezek szerint hiába megy egyenesen tovább B mégis Én kanyarodhat balra nagy ívben elsőnek.
Tulajdonképpen ebbe a szituba is bele lehet zavarni:
S megadja a jobbról jövő K-nek az elsőbbséget, mivel K jobbról jön és keresztezik egymás útját. K megadja F-nek az elsőbbséget, mivel F jobbról jön és keresztezik egymás útját. F-nek nincs senki jobbra, tehát indulhatna is, viszont HOPPÁ F keresztezi S útját és Mivel S egyenesen halad tovább F meg balra, közbejön a kanyarodási szabály.
Nocsak. Ezek szerint ez egy patt helyzet.
Szerény véleményem szerint a kanyarodási és a jobbkéz-szabályt nem lehet egyazon helyzetben alkalmazni.
Az előfordulhat, hogy valaki aki elméletileg a szigorúan vett jobbkéz-szabály miatt utolsó (vagy csak nem az első) lenne, viszont a szitu olyan, hogy más akadályozása nélkül egyszerre valakivel el tud fordulni.
Szerintem ezen a képen
[link] is ez áll fent A és Én között.
Szerintem a kresz sem 100%-osan egyértelmű. Legalább is nekem. Ez van. Kövezzen meg az akinek minden jogszabály (nem csak a kresz) teljesen egyértelmű.
Véleményem szerint az alábbiak adják ezeknek a vitáknak az alapját:
"Elsőbbség az útkereszteződésben
28. § (1) Az útkereszteződésben - ha a (2) bekezdés rendelkezéseiből más nem következik - a járművel elsőbbséget kell adni
a) a jobbról érkező minden jármű és
b) a balról érkező villamos részére.
(2) A másik jármű érkezési irányától függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben
a)minden járművel a megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű részére, továbbá minden ilyen gépjárművekkel kísért (közrefogott), zárt csoportban haladó megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű részére;
b) az olyan útról érkező járművel, amelyen az útkereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező” vagy „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van, a keresztező - illetőleg a kiegészítő táblán vastag vonallal jelzett - útról érkező jármű részére;
c) földútról érkező járművel a szilárd burkolatú útról érkező jármű részére;
d) körforgalomban haladó járművel a körforgalmat keresztező villamos részére.
Bekanyarodás
(5)210 Elsőbbséget kell adni, ha a 28. § (2) bekezdésében foglaltakból más nem következik...
c)212 balra bekanyarodó járművel
ca) az úttesten szemből érkező és egyenesen továbbhaladó vagy jobbra bekanyarodó jármű,...részére"
A 28 1. bekezdése az érvényes, hacsak a 2. felül nem írja. Ez ok. De. A bekanyarodás 5. bekezdése csak annyit mond, hogy az érvényes, hacsak a 28 2. felül nem írja. Akkor most az 5. milyen viszonyban van a 28 1. bekezdésével?
"A te állításod szerint kér jármű között (jelen esetben B és Én) az elsőbbségi viszonyt (továbbhaladási sorrendet) csak a harmadik jármű (A) továbbhaladási iránya határozza meg. Nekem ez egy kicsit sántít."
Én nem azt állítom, hogy egy harmadik jármű továbbhaladási iránya határozza meg. Hanem azt, hogy mindaddig, amíg két járműnem keresztezi egymás útját, addig nem beszélhetünk elsőbbségi helyzetről. A szőrszálhasogatás jogos, ha annyira szük lenne
Akkor újra, nem tudom, miért küldte el a felét.
"A te állításod szerint kér jármű között (jelen esetben B és Én) az elsőbbségi viszonyt (továbbhaladási sorrendet) csak a harmadik jármű (A) továbbhaladási iránya határozza meg. Nekem ez egy kicsit sántít."
Én nem azt állítom, hogy egy harmadik jármű továbbhaladási iránya határozza meg. Hanem azt, hogy mindaddig, amíg két jármű nem keresztezi egymás útját, addig nem beszélhetünk elsőbbségi helyzetről. A szőrszálhasogatás jogos, ha annyira szűk lenne a kereszteződés, hogy nem fér el egymás mellett A és Én, akkor már keresztezik egymás útját, így már lenne elsőbbségi viszony, és jobb kéz szabály is. Akkor a keresztezést módosítom:
"Ha a járművek nyomvonala nem fonódik egymásba, akkor közöttük nem szükséges elsőbbséget meghatározni"
De a képen, mivel csak elmélet, abból kell kiindulni, amit a nyilacska mutat, és aszerint A-nak nem kell elsőbbséget adnia nekünk. Én teljesen értem egyébként, hogy Téged az a "haladási irányától függetlenül" dolog zavart meg.
"28 1. bekezdése az érvényes, hacsak a 2. felül nem írja. Ez ok. De. A bekanyarodás 5. bekezdése csak annyit mond, hogy az érvényes, hacsak a 28 2. felül nem írja. Akkor most az 5. milyen viszonyban van a 28 1. bekezdésével?"
Kiegészíti azt. Ha egy egyenrangú kereszteződésben csak két jármű találkozik, és egymásnak szemből jönnek, akkor ott a kanyarodási szabály lesz érvényes. Ha pedig nem szemből érkeznek egymásnak, akkor a jobb kéz az érvényes. Két jármű esetén vagy ez, vagy az lép érvénybe. Majd talán délután jobban is el tudom magyarázni, de elméletben teljesen logikusan szét lehet bontani, és akkor megérted. Ezt a haladási iránytól függetlenül dolgot meg inkább így írnám le: Egyenrangú kereszteződésben ha nyomvonalad egymásba fonódik a tőled jobbra levővel, akkor neki elsőbbsége van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!