Az alábbi két KRESZ szituációban mi a helyes továbbhaladási sorrend?
Nem tanfolyamra járok. Próbálom naprakészen tartani és frissíteni a tudásom.
Mindig meglep, hogy elméletileg szabályban egyértelműen le van írva és még is viták alakulnak ki az értelmezéséről.
Az ezelőtti hsz-ben azt akartam írni, hogy én A, D, C-t jelöltem és nem volt helyes a teszt szerint.
AD
ADC
ÉN A B
Kár vitatkozni rajta.
"Kár vitatkozni rajta."
Lehet, hogy kár. Viszont "én"-nek rohadtul nincs elsőbbsége B-vel szemben, tehát ha belemész, akkor "én" lesz a hibás :)
utolsó képnél miután kanyarodó vagyok a volánnál, az egyenesen továbbhaladó szembejövőnek elsőbbséget kell adnom. de a szembejövőnek elsőbbséget kell adnia a neki jobbról érkezőnek, tehát a helyzetben utolsóként indulhatok tovább. A-B-"én"
az persze részletkérdés, hogy ha a szembejövő nem hétvégi autós, lehet van annyi helyzetfelismerő képessége, hogy villant, vagy int, hogy kanyarodjak be előtte, neki úgyis meg kell várnia a neki jobbról érkezőt.
3. kép:
Szerintem az nem lehet vita tárgya, hogy a B-nek meg kell adni az elsőbbséget az A-nak, mivel A jobbra van B-től. Sima jobbkéz szabály.
Na most az A-tól ki helyezkedik jobbra?: Én. Ha tehát a jobbkéz szabályt nézzük, akkor A-nak el kellene engedni engem, vagy - legalább is - ebben a helyzetben egyszerre mehetnénk.
Én-nek senki sincs jobbra, tehát a jobbkéz szabály szerint neki nem kell senkinek megadnia az elsőbbséget.
Ezek alapján Én, A, B lenne a sorrend.
Na most a vita az Én és a B viszonyáról szól szerintem. B-re és Én rám a kanyarodás szabálya szólna, de szerintem ebbe beleszól az A jármű és a jobbkéz szabály.
A B járműnek el kell engednie az A-t, azonban az A-nak el kell engednie engem.
Hogy adhatnék elsőbbséget olyan valakinek, akinek elsőbbséget kell adni annak, akinek elsőbbséget kell adnia nekem. :-)
Csak egy apróság:
Mi lenne ha az A egyenesen menne tovább? Akkor is el kellene engednem az A-t? Annak ellenére, hogy jobbra vagyok tőle? Ennyi erővel mehetne a B is elsőnek, mivel nekem nincs senki jobbról tehát marad a kanyarodási szabály, ami szerint elsőbbséget kell adnom B-nek. Ezek szerint teljesen eltűnne a jobbkéz szabály.
Vagy:
Mi lenne ha minden jármű egyenes haladna tovább? Szerintem akármilyen furcsa is lenne, de a B-nek utolsónak kellene lennie, még ha velem mehetne egyszerre is, azonban A-nak meg kellene adnia a jobbkéz szabályt.
Ugyanis - legalább is én így emlékszem, de javítsatok ki ha tévednék - jobbkéz szabály esetén előfordulhat olyan helyzet, amikor valakinek várnia kell egy elsőbbség adás miatt, még ha baleset nélkül tovább tudna haladni hamarabb is.
Ebből kifolyólag szerntem a jobbkéz szabály megköti a B kezét a 3. kép esetében.
A végső sorrend szerintem:
1. kép - A, D
2. kép - A, D, C; azonban szerintem itt A mehet együtt D-vel
3. kép - Én, A, B vagy Én egyszerre A-val végül B
Ha volna itt egy gyakorló rendőr aki napi szinten találkozik ilyen helyzetekkel, vagy egy gyakorló KRESZ jogász, az jó volna. :-)
Ezen a képen mi csak a B-vel vagyunk elsőbbségi viszonyban, csak az ő útját keresztezzük. B-vel szemben nincs elsőbbségünk (kanyarodási szabály), tehát meg kell várni amíg ő elmegy. Viszont A-nak elsőbbsége van B-vel szemben (jobb kéz szabály), tehát amíg A el nem megy, addig B sem tud, tehát mi sem.
Ezért ez A-B-Én
Itt láthatóan mindhárom autó elsőbbségi viszonyban van egymással, mert keresztezik egymás útját, így mindhárom résztvevőre a jobb kéz szabály vonatkozik. Ezért szépen sorban fehér, kék, sárga.
Ez esetben, én milyen viszonyban vagyok A-val?
Én úgy tudom, hogy a jobbkéz szabály nem függ a továbbhaladási iránytól, csak attól, hogy a kereszteződésben ki kitől van jobbra.
A két kép között a különbség csak az A és Kék (amiknek az érkezési oldala azonos) továbbhaladási iránya.
Ha ebben az esetben
F (Én), K (A), S (B), tehát mindenki megadja a jobbkezet, akkor ebben az esetben
[link] miért nem? Hiszen csak a Kék (ami a másikban A) haladási iránya változott meg. Tehát az Én (F) viszonya a B (S)-vel nem változott és az A (K) viszonya sem változott a B (S)-vel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!