Záróvonalat tilos átlépni. Na de ha mások biztonsága miatt teszem akkor lehet?
Kikerülöm a biciklist, ott parkol egy teherautó, pakolnak ki belőle. Vagy ilyesmi.
Akkor átmehetek félig a kocsival a vonalon?
A kerékpárost előzheted záróvonalnál (gépjárművel).
A rakodó teherautót pedig kénytelen vagy, ha úgy állt meg, ahogy egyébként tilos lenne a számára! (Mert a 3 méternek meg kellene lenni a záróvonalig.)
Nem kerékpárost, hanem egy nyomon haladó akármit előzhetsz (motorost is!). A záróvonalat tilos átlépni a manőver közben.
Gyakorlatban én mindig átlépem, nem fogok fél méterre a bicós mellett elmenni csak egy ilyen béna szabály miatt.
Kedves utolsó!
Csak tudod, a záróvonalat nem viccből szokták felfesteni, hanem azért, mert azon az útszakaszon nem biztonságos, ha a szembejövő sávban átsorolsz. Mert például beláthatatlan, mert leforduló sávok vannak, satöbbi. Aztán jön a sok okoskodó, aki mindent jobban tud, mint a szakemberek és azt mondja magának, minek ide záróvonal, áthúzok én rajta, aztán jönnek az ebből származó balesetek.
#7: Viszont ha az ember úgy ítéli meg, s tudja, hogy hegyesen, hogy biztonságosabb átlépni a záróvonalat s nagy ívben kerülni a biciklistát (belátható minden, közel s távol nincs senki, csak részeg öregember a bicajon), akkor azért más a leányzó fekvése, nem?
Kérdező, tanultuk is, hogy a KRESZ szabályait megsértheted, ha ezzel vészhelyzetet tudsz elkerülni. Sőt, akkor is, ha nem, de ott áll egy jármű az utadban és szabályosan csak a letáborozás maradna bizonytalan időre... Muszáj kikerülnöd eme forgalmi akadályt, persze odafigyelve, óvatosan, még ha meg is tudnál állni. Ha nem, akkor pedig nyilván inkább a záróvonal átlépése, mint beleszaladni, már ha nem jönnek a másik sávban, mert ha igen, az ciki és mérlegelni kell, mi a fene lenne a legjobb (én nem szoktam szimpatizálni az ártatlan, szabályos egyéb közlekedő bevonásával).
Igazából jó előre nézned kell a forgalmat, hogy a legdurvább, hirtelen szituk zömét elkerülhesd. Persze éles kanyar után érhetnek meglepetések, láttam már biciklist állni bámészan a sáv közepén.
Röviden: Önkényesen ne lépd át a záróvonalat, de ha valóban rá vagy kényszerítve és biztonságos az átlépése, akkor ne lutrizz, hogy vajon meg tudsz állni időben satufékkel vagy beleszaladsz valakibe. De figyelj mindenfelé vezetés közben, előre meg aztán főleg...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!