Főútvonalra kitolatásos balesetnél ki a hibás?
smi én respektálom a tapasztalatodat, nem is igazán vitatkoznék vele, de azért az sem igaz, hogy mindig a tolató a felelős.
Pl. ha a főútvonalon haladva parkolóhelyet keresek, lassítok, indexelek, megállok a sávban. Hátranézek, szabad a hely mögöttem, megkezdem a tolatás. Ebben az esetben, ha egy hígagyú belém romból, nehogy én legyek már a hibás.
Mikor is teljesül az elsőbbségadás? A kresz azt írja, tilos az elsőbbséggel rendelkezőt vészfékezésre kényszerítenem, s nem akadályozhatom a továbbhaladásban. És ezen felül egyidejűség is kell.
Ha az autós úgy kezdett el kitolatni, hogy annak kezdetekor a főútvonalon közlekedőt nem kényszerített sebességének vagy mozgási irányának hirtelen megváltoztatására, akkor az elsőbbségadás teljesült. Ha az elsőbbséggel rendelkezőnek módjában volt lassítani, de nem tette, akkor ő a hibás.
Ha ez nem így működne, akkor már mindenki aki közlekedik börtönbe ülne. Egyszerűen nem létezik úgy közlekedés, hogy az elsőbbséggel rendelkező együttműködésére ne lenne szükség.
Próbálj meg pl, Pesten nappal a körúton a parkolóhelyről elindulni úgy hogy a másik nem áll meg neked. Rengeteg olyan útkereszteződést ismerek, ahol képtelenség kilátni. Ha vágok a szélvédőn egy lyukat, s azon kidugom a fejemet, akkor sem látom, jönnek-e balról. Ott biza „vakon” kell kimenni centimétermenetben. Vagy megvárom, amíg elbontják az épületet.
23:36
Amit írsz tudok neked igazad adni,ugyanis akinek elsőbbsége van valahol,ott is figyelni kell. És hidd el én nem az a tahó és önző BMW"-s nagymenő vezető vagyok,mindíg elősegítem az utakon a közlekedő partnereim manőverét. Szerinted én annyira buta lennék hogy látom hogy kiáll az a szerencsétlen, és a féltett autómmal direkt belérombolok? Ugye ez nem komoly? Azért ne várja tőlem kérem el senki,hogy 2.esbe viszonylag lendülettel megyek épp kívánom a hármast kapcsolni és álljak meg egyik pillanatról a másikra mert a kedves szőke nő tolat...Ugye ez nem komoly? Én úgy tanultam,hogy mindíg a tolató félnek kell figyelni, és nem nekem kötelességem számítani arra,hogy egyszercsak meglátok egy autót előttem. Hidd el nekem ez az egész nem ért annyit hogy még mindíg össze van törve az autóm,és az aznap estém is totál tönkrement. 'Csak' 5 óráig tartott a helyszínelés... Egy picit elővehetnéd a józan paraszti eszed, szted van olyan ember aki direkt belemegy a másikba? Nah az már gáz. Mellesleg ezt is kizárták,ugyanis egy 'fültanú' hallotta az állóra blokkolt kerekem csikorgó hangját...
Kedves kérdező! Én téged nem bántottalak, nem hibáztattalak egy szóval sem. Csak arra reagáltam, mely szerint mindig a tolató a hibás. Ez nem így van! És lehet, nem így volt, belém már jöttek úgy, hogy érzésem szerint velem csináltatta meg a kocsiját. Jobbkezesnél kanyarodtam volna balra. Tőlem a jobbos utca teljes hossza kb. 10 méter. (Egy dupla T kereszteződést képzelj el.) Amikor megkezdtem a kikanyarodást, akkor ez a tíz méter tök üres volt. Már bőven félig kint voltam, amikor agy figyelmetlen parkoló autó miatt meg kellett állnom egy pillanatra. Mondom, az ív felén már túl voltam. Amikor folytattam volna a kanyarodást, akkor rombolt belém, mert hogy neki van elsőbbsége. Az én autómban (egy Ignis) 7 ezer forintos kér keletkezett. Egy egy jobb első díszléc két kapcsának cseréje, és ugyanitt egy kis polírozás. A másik félnek 380 ezer forintot állapított meg a biztosító. El tudsz képzelni ilyen aránytalan különbséget? Az én menetsebességem valahol 4 km/óra lehetett. Azt mondja, ő nem néz balra, mert jobbos. Neki volt tanúja, nekem nem. Azóta kamerával közlekedem.
-------------
Az esetben maga a tolatás egyébként szabályos is lehetett volna? Mert ez sem bizonyos. Sok autós van, aki egyirányú utcából szeret ki- vagy betolatni. Az pedig tilos. Szóval már ez is lehet. No meg épeszű, gondolkodó ember (tudom ilyen is hibázhat) a manővereket úgy tervezi meg, hogy a kevésbé kockázatosat válassza. Saroktolatást néha én is csinálok, de ha lehet inkább körbekerülök egy háztömböt, mint tolassak, vagy forgolódjak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!