Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Tudnátok segíteni anyagi...

Tudnátok segíteni anyagi káros balesettel kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Kezdő jogsis vagyok, most vásároltam egy kocsit, de több dolgot nem tudok.

A tanfolyamon annyi volt, h ha baleset van akkor nevet cserélünk meg biztosítót aztán cső.

De hallottam betétlapról vagy miről.

Szal valaki elmagyarázná, h mi micsoda meg mi a menete, ha baj van?

2012. dec. 18. 11:55
 1/4 A kérdező kommentje:
Jah meg h mik a buktatók, mire figyeljek oda?
2012. dec. 18. 11:56
 2/4 anonim ***** válasza:

Baleset esetén mindig ki kell tölteni a baleseti bejelentőt, avagy betétlapot (már rég nem betétlap, de így ismerik). Ez független attól, hogy anyagi káros vagy személyi sérüléses balesetről van szó, meg tudtok-e egyezni a felelősség kérdésében vagy sem. Ezzel a bejelentővel jelzitek a biztosító felé, hogy baleset történt, legyenek szívesek ők is eljárni. A baleseti bejelentő kitöltése nem jelenti a felelősség elismerését, ezt sokan nem tudják, ezért "én alá nem írok semmit, mer' rámverik a balhét" felkiáltással hozzá sem nyúlnak. Két példányos, indigós a papír, szétválasztás előtt érdemes ellenőrizni, hogy minden stimmel-e rajta. Én jártam már úgy, hogy a másik fél azt gondolta, nincs is baja a ripityára tört fényszórónak és kihúzta a sérülések listájából. Nem volt boldog, mikor ezt szóvátettem neki.

Ez tehát csak a baleset tényének bejelentése, a felelősség megállapítása más kérdés. Ha meg tudtok egyezni abban, ki volt a hibás, az nagyon jó, ilyenkor akár a helyszínen is írhat a vétkes fél egy nyilatkozatot, amiben elismeri, hogy ő nézte el. Sőt, ha egy mód van rá, írjátok meg ott, mert később már nem biztos, hogy hajlandó lesz rá. Tanúk legyenek hozzá, mert különben nem sokra mész vele. Egymás elérhetőségeit írjátok fel, jól jön még az.

Ha ez nem megy (általában nem szokott) vagy személyi sérülés történt, akkor rendőrt kell hívni, ők majd helyszínelnek és megállapítják a felelősséget. Csak amíg nem tudják megállapítani, addig a biztosító nem kezdi meg a kárrendezést, tehát egy hónapig nézegetheted az összetört autódat és telefonálgatsz, levelet írogatsz a rendőrkapitányságra, hogy ugyan mi lesz már. Ők ugyanis aligha fognak annál rövidebb idő alatt végezni.

Viszont attól függetlenül, hogy nincs még jegyzőkönyv, a biztosítódhoz be kell nyújtanod a baleseti bejelentőt, lehet, hogy kárfelmérés is lesz. Csak a pénzt nem fogod megkapni, mielőtt le nem zárul a rendőrségi vizsgálat (de utána sem fogja csipkedni magát a biztosító, nem jótékonysági egylet ő, hogy hamar fizessen).

Ha te okozol balesetet, a KGFB semmit nem térít meg a károdból, csak a casco. A bonus-malus besorolásod kettőt ugrik lefelé, de a biztosítók fel szokták ajánlani, hogy ha rendezed a teljes kárt, akkor ettől eltekintenek. Ez nem kötelező, csak lehetőség. Ha neked okoztak kárt, akkor a másik fél KGFB-je elméletileg rendezi azt, a gyakorlatban - pár kivételes esetet leszámítva - az autó javítási költségeit sem fizetik meg teljes mértékben (ilyenkor bőszen használják az "avultatás", "káron szerzés tilalma" és egyéb kifejezéseket), az egyéb költségeket (trélerezés, csereautó, ügyintézéssel eltöltött idő, utánajárás) pedig szinte egyáltalán nem szokták kifizetni, hacsak nincs kivételes szerencséd.

2012. dec. 18. 12:19
 3/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Annyit még, h a bátyám B10-e van a kocsin.

Én töröm meg akkor is ugrik?

2012. dec. 18. 12:30
 4/4 anonim ***** válasza:

Szerintem csak akkor ugrik, ha nem tudják kideríteni, hogy ki vezette az autót a bátyád pedig rád nem köteles terhelő vallomást tenni -> objektív felelősség lép életbe, ez alapján a bátyádon verik le.

Ha te viszont elismered, akkor nem tudom, mi van:D

2012. dec. 18. 17:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!