Miért nincs sok autósnak esze?
Miért nincs sok kerékpárosnak esze? – kérdezi valaki. Leírja, a világítás filléres cucc, nélküle életveszélyben van. És teljesen egyet is értek vele.
De sok autós miért nem képes „osztrák stílusban” kerülni a látható bringást? Én Ausztriában osztrák autót nem láttam még úgy, hogy ne szélesen, nagy oldaltávolságot tartva menne el a bringás mellett.
Olyant igen, aki akár percekig is ott gurigázott a bringás mögött, mert nem tudta volna a szokott módon előzni. Tehát már mögötte legalább 50-60 méterrel teljes terjedelmében átmenni másik sávba, majd elhagyva ugyanennyivel elé visszamenni. És a mögötte kivárást sem úgy teszi, hogy szinte a sarkára tapos, hanem távolságot tart a kerekes és önmaga között.
Kérdező, sajnos Magyarországon ilyen a közlekedési kultúra, mindenki haladni akar, az utak pedig keskenyek, ezért sokszor és sokáig kéne a bringás mögött "cammogni", ha mindenki ragaszkodna a szabályos előzéshez. Ahogy mondják, "nem életszerű". Sok bringás is ugyanezt mondja, nem életszerű a járdán bringázás tilalma, nem életszerű a rossz, hepehupás, semmiben kezdődő és végződő bringajárdákon közlekedni az út helyett, nem életszerű lemenni a széles főútról, csak mert kitették a szentháromság-táblát, nem életszerű a "motorossávon" előresorolás tilalma, nem életszerű a buszsáv tilalma stb.
Amíg mindenki hazaér, nincs is ezzel semmi gond.
Egyébként én kimondott fejlődést veszek észre az autósok hozzáállásában, egyre ritkábban fordul elő, hogy veszélyesen kis oldaltávval előznek, nem adják meg az elsőbbséget, kijönnek elém fékezésre kényszerítve stb... talán egy szép napon utolérjük Ausztriát is :)
1. Az általad leírt tábla vajon minden záróvonal elején ki van helyezve? Na ne röhögtess! A táblának semmi köze jelen kérdéshez.
2. Senki nem vitatta, hogy egy nyomon haladót megelőzhetsz záróvonallal ellátott úttesten is, de csak sávon belül. A ZÁRÓVONAL ÉRINTÉSE NÉLKÜL! Ha mégis érinted, az már szabálysértés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!