Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Miért nincs sok autósnak esze?

Miért nincs sok autósnak esze?

Figyelt kérdés

Miért nincs sok kerékpárosnak esze? – kérdezi valaki. Leírja, a világítás filléres cucc, nélküle életveszélyben van. És teljesen egyet is értek vele.

De sok autós miért nem képes „osztrák stílusban” kerülni a látható bringást? Én Ausztriában osztrák autót nem láttam még úgy, hogy ne szélesen, nagy oldaltávolságot tartva menne el a bringás mellett.

Olyant igen, aki akár percekig is ott gurigázott a bringás mögött, mert nem tudta volna a szokott módon előzni. Tehát már mögötte legalább 50-60 méterrel teljes terjedelmében átmenni másik sávba, majd elhagyva ugyanennyivel elé visszamenni. És a mögötte kivárást sem úgy teszi, hogy szinte a sarkára tapos, hanem távolságot tart a kerekes és önmaga között.

2012. szept. 15. 22:36
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Én sem tudok olyan szabályt, amely megengedné a záróvonal kismértékű vagy teljes átvágását egy nyomon haladó jármű esetében. Olyant tudok csak, hogy ha a továbbhaladás ellehetetlenül, akkor nagy körültekintéssel átléphető. Pl. ha ott szabálytalanul várakozik valaki, mozdíthatatlan műszaki hibás jármű áll ott stb.
2012. szept. 17. 09:08
 12/17 anonim ***** válasza:

Kérdező, sajnos Magyarországon ilyen a közlekedési kultúra, mindenki haladni akar, az utak pedig keskenyek, ezért sokszor és sokáig kéne a bringás mögött "cammogni", ha mindenki ragaszkodna a szabályos előzéshez. Ahogy mondják, "nem életszerű". Sok bringás is ugyanezt mondja, nem életszerű a járdán bringázás tilalma, nem életszerű a rossz, hepehupás, semmiben kezdődő és végződő bringajárdákon közlekedni az út helyett, nem életszerű lemenni a széles főútról, csak mert kitették a szentháromság-táblát, nem életszerű a "motorossávon" előresorolás tilalma, nem életszerű a buszsáv tilalma stb.

Amíg mindenki hazaér, nincs is ezzel semmi gond.

Egyébként én kimondott fejlődést veszek észre az autósok hozzáállásában, egyre ritkábban fordul elő, hogy veszélyesen kis oldaltávval előznek, nem adják meg az elsőbbséget, kijönnek elém fékezésre kényszerítve stb... talán egy szép napon utolérjük Ausztriát is :)

2012. szept. 17. 09:40
 13/17 anonim ***** válasza:
Halkan jegyzem meg,a záróvonal több esetben is átléphető büntetlenül:)
2012. szept. 25. 20:03
 14/17 anonim ***** válasza:
4-es és 6-os vagyok. Mondom: menjetek a kerékpár után 10-zel, ahogy nyilván mindenki szokott záróvonalnál. Felhivnám a figyelmeteket a záróvonal kezdeténél lévő kresztáblára: piros körben egy piros és egy fekete autó. Vagyis kétnyomon haladó jármű előzése tilos. Azaz az egynyomon haladó jármű (pl kerékpár) megelőzhető. Nyilván a szembejövőt ezzel nem zavarhatjuk. Ha szerencsénk van és a kerékpáros megfelelően az út szélére húzódva halad, valamint az úttest is megfelelően széles, nem is kell még érintenünk sem a záróvonalat. De ti csak nyugodtan menjetek ekkor is a kerékpár után 10-zel...
2012. szept. 25. 22:57
 15/17 anonim ***** válasza:

1. Az általad leírt tábla vajon minden záróvonal elején ki van helyezve? Na ne röhögtess! A táblának semmi köze jelen kérdéshez.

2. Senki nem vitatta, hogy egy nyomon haladót megelőzhetsz záróvonallal ellátott úttesten is, de csak sávon belül. A ZÁRÓVONAL ÉRINTÉSE NÉLKÜL! Ha mégis érinted, az már szabálysértés.

2012. szept. 26. 00:37
 16/17 A kérdező kommentje:
Megy itt a polémia a záróvonalról. Írtam én a kérdésben ilyent? Nem. A szűk oldaltávval előzés jellemző nyílt, egyenes, bukkanóktól és más, látást zavaró körülmények nélkül is, az úton belátható körben csak az egy darab bringás és egy darab előző autó.
2012. szept. 26. 09:08
 17/17 anonim ***** válasza:
A kérdezőnek igaza van. A kerékpárt csak megfelelő oldaltávolsággal szabad megelőzni, mert számítani kell arra, hogy a kerékpáros egyensúlyvesztése miatt hirtelen kormánymozdulatot tesz. Serintem azért hagynak kis oldaltávolságot, mert nem akarják zavarni a szembejövőket, de ugyanakkor fékezni sem akarnak.
2012. szept. 26. 12:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!