Miért nincs sok autósnak esze?
Miért nincs sok kerékpárosnak esze? – kérdezi valaki. Leírja, a világítás filléres cucc, nélküle életveszélyben van. És teljesen egyet is értek vele.
De sok autós miért nem képes „osztrák stílusban” kerülni a látható bringást? Én Ausztriában osztrák autót nem láttam még úgy, hogy ne szélesen, nagy oldaltávolságot tartva menne el a bringás mellett.
Olyant igen, aki akár percekig is ott gurigázott a bringás mögött, mert nem tudta volna a szokott módon előzni. Tehát már mögötte legalább 50-60 méterrel teljes terjedelmében átmenni másik sávba, majd elhagyva ugyanennyivel elé visszamenni. És a mögötte kivárást sem úgy teszi, hogy szinte a sarkára tapos, hanem távolságot tart a kerekes és önmaga között.
"A kerékpárost a záróvonalon is meg lehet előzni, azt engedi a kresz."
Ülj le fiam, 1-es!
"A záróvonal kétnyomon haladó járművekre vonatkozik."
Egy jogszabályi hivatkozást mellékelj már légy szíves ehhez a marhasághoz!
#4!
"Záróvonal: hosszirányú folytonos vonal, amely az úttest felezővonalát jelzi, illetőleg a két forgalmi irányt, a forgalmi sávokat egymástól, vagy a nyílt villamospályát a forgalmi sávtól választja el; a záróvonalat járművel sem átlépni, sem érinteni nem szabad; ha azonban közvetlenül a záróvonal mellett terelővonal is van, a záróvonal a terelővonal felől - az előzésre, illetőleg a bekanyarodásra vonatkozó szabályok megtartásával - átléphető"
Tilos előzni:
be nem látható útkanyarulatban, illetőleg bukkanóban, kivéve, ha az úttesten egyirányú forgalom van, vagy záróvonal van felfestve és az előzés annak érintése nélkül végrehajtható.
Azt sérelmezte a kérdező, hogy miért nem nagy ívben kerülik ki a cangásokat, erre írtam, hogy NEM lehet érinteni a záróvonalat, tehát muszáj közvetlen mellette elhaladni.
9: igen, de az osztrák nem megy el a bringás mellett záróvonalnál, hanem szépen türelmesen kivárja amíg szabályosan és biztonságosan előzheti.
Valaki írta, hogy nem minden osztrák ilyen. Valóban, csak az arányok mások, mint nálunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!