Kérdésed első részére nem tudom a választ. A második részre igen: Szerbiában szerb dinárra, Romániában lei-re.
2012. jún. 21. 20:36
2/9 anonim válasza:
Ha az a szabály, hogy 18 év alatt nem, akkor nem. Én itthon sem engedném, csak pszichológiai teszt alapján. Több ismerősöm autóját törte össze alig 18 éves, apucitól kapott bmw-vel, audival :((((
Ezzel nem azt mondom, hogy te nem vagy alkalmas, nem ismerlek.
2012. jún. 21. 20:41
3/9 anonim válasza:
EU-s oldalról:
A 18 év alattiaknak kiállított B kategóriás vezetői engedélyeket más tagállamok is elismerik?
A 91/439/EGK irányelv 6. cikkének 3. bekezdése kimondja, hogy a tagállamok megtagadhatják az olyan vezetői engedélyek érvényességének elismerését a területükön, amelyeket 18 év alatti vezetőknek adtak ki.
Szóval nem, nem vezethetsz 18 év alatt külföldön (hacsak nem az adott ország szabályai szerint lehet), mert egyszerűen érvénytelennek tartják a korhatár alatti (amúgy itthon érvényes) vezetői engedélyt.
2012. jún. 21. 20:42
4/9 anonim válasza:
Ugyan már, második. Aki 17-18 évesen az apucitól kapott bmwvel száguldozik, és összetöri más kocsiját, az 21-22 évesen is ezt csinálja.
2012. jún. 21. 20:44
5/9 anonim válasza:
Az igaz, 4-es, de minek egy még le sem érettségizett kölyök kezébe jogsi? Hát nem a megélhetéshez kell neki az autóvezetés. Még ha érettségi után dolgozni kezd, akkor se fognak rábízni egy céges autót.
2012. jún. 21. 20:49
6/9 anonim válasza:
Szerbiában tuti nem vezethetsz 18 alatt
és csúnya pénzbüntetést kapnál
jogsid van már (nem derül ki a kérdésből)
ha nincs, akkor még annak megszerzésétől is eltilthatnak x időre (bár ez nem 100%, mert nem tudom, hogy a nemzetközi jog ezt hogy szabályozza)
2012. jún. 21. 21:01
7/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Tök jó, mert akkor állandóan nővéremnek kell majd vezetnie, ő is marhára fog neki majd örülni. Na mindegy.
Amúgy a válaszokban lévő "vitákra": nem hátrány, ha 17 évesen jogsija van valakinek [pl nekem]. Tudok segíteni szüleimnek, egyedül ki tudok menni az állomásra hétvégente a testvéreimért, ebédet tudok vinni nagyszülőhöz és tudok segíteni a bevásárlásban. Szüleimnek amúgy sincs sok szabadidejük, örülnek, hogy be tudok segíteni.
2012. jún. 21. 22:44
8/9 anonim válasza:
A "vitához" hozzászólva: itt nem az olyan emberekre gondoltak mint te, kérdező. Segíteni bevásárolni vagy állomásra kivinni másokat helyes dolog, erre jó a jogsi. Csak sok olyan ember van az úton, akinek a szülei tehetősek, és úgy gondolják hogy a jogsi megszerzésének örömére adnak a gyereküknek ajándékba egy felső kategóriás autót - szigorúan svájci frank alapú kölcsönre. És ezzel a gyerek alatt elszalad a ló, nem tud kezelni egy 200 pacis audit és rommá töri, rosszabb esetben meg is öl valakit magán kívül is. Ezekkel van a baj.
2012. jún. 22. 01:25
9/9 anonim válasza:
Szerbiában már 17 éves kortól lehet jogosítványt szerezni, (tanuló) majd ha letetted a vizsgát 1 évig csak úgy vezethetsz, ha valaki ül melletted, akinek már 5 éve teljes értékű jogosítványa van. Jah, és az autón ki kell függeszteni egy P betűs táblát. Početnik = Kezdő. Hm... de a kérdésedre most nem tudom konkrétan a választ. Szerintem, ha nem szabálytalankodsz, és a testvérednek van ~5 éve jogsija, akkor nem hiszem, hogy problémáznak - ha megállítanak. Habár van egy pár bolond rendőr. :) Amúgy merre mentek, mi ügyben - ha nyilvános. Jó utat :)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!