Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Pontosan miért kell a kerékpár...

Pontosan miért kell a kerékpárosnak leszállni a zebra előtt a bicikliről és áttolni azt?

Figyelt kérdés

2012. jún. 18. 18:28
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
100%
Egyszerűen csak azért kell leszállni, mert biciklivel járműnek számítasz, nem gyalogosnak. Ha elgázolnak, a te hibád is, hisz járművekre a zebra nem vonatkozik, csak gyalogosra. Mehetnél rajta motorral is, ugyanaz.
2012. jún. 18. 22:35
 12/28 Alex Fly ***** válasza:

Nem kell. De csak gyalogosként (leszállva és tolva) van elsőbbséged.

Mondjuk az már más kérdés, hogy normális esetben szabályosan közlekedve nem szabadna kerékpárral zebrára kerülni...

2012. jún. 19. 05:34
 13/28 A kérdező kommentje:
Értem.Már csak egyet kell kigondolnom:hogy vitelezem ki azt,hogy ha az egyetlen út a zebrán át vezet az úttestre,ahol aztán tovább kell mennem:vajon az nem zavaró-e az autósnak,ha míg az összes gyalogos átért,én még tápászkodom az út szélén a biciklire,és azzal hátráltatom őket?Vagy a zebrán átkelve folytassam az utamat a járdán?(Balról,jobbról és egyenesen is jöhetnek autók)Mi ilyenkor a helyes magatartás?Értitek,hogy mire gondolok?Az autósokra(tisztelet a kivételnek)nem az a jellemző,hogy békésen mantrázgatva megvárja amíg eltökörészem előtte a felszállással és az elindulással.Akkor tehát a zebrán gyalogos leszek.És ha átértem?!?
2012. jún. 19. 09:09
 14/28 anonim ***** válasza:
100%

A KRESZ-t vedd alapul, ne azt, hogy mi a zavaró az autósnak, meg ki mennyire türelmes.

Bizalmi elv, bízol abban, hogy a többiek is a KRESZ szabályait betartva fognak közlekedni. Zebrán tolod a biciklit, majd hirtelen felpattansz és az úton mész tovább, az megtévesztő. Járdán ugyancsak nem biciklizünk, a járda a gyalogosoké, de biciklivel jármű vagy. HA biciklin ülsz, ugyanazok a szabályok vonatkoznak rád is, mint a járművekre, van pár kieg., aminek nézz utána, pl. főútról nagy ívben nem kanyarodhatsz balra, stb.

2012. jún. 19. 09:17
 15/28 anonim ***** válasza:
Eszembe jutott 1 konkrét példa, miért kell leszállni. Mondjuk jön egy autó, vészvillogóval lassan. Gondolod megvárod leszállás nélkül, aztán átsuhansz mögötte. Igen ám, de ez az autó vontatja a mögötte lévőt, te lendületből fennakadsz a kötélen, és átbukfencezel a másik sávba. Onnantólmeg csak a szerencsén múlik, mi lesz veled...
2012. jún. 19. 10:45
 16/28 A kérdező kommentje:
"Zebrán tolod a biciklit, majd hirtelen felpattansz és az úton mész tovább, az megtévesztő. Járdán ugyancsak nem biciklizünk, a járda a gyalogosoké, de biciklivel jármű vagy..."így tehát ha áttértem a zebrán fel kell emelkednem a levegőbe, és repülnöm,míg újra biztonságban az úttestre sorolhatok:))Tényleg meg kell néznem a kreszt,mert ez az egy útszakasz itt teljesen homály nekem.
2012. jún. 19. 11:08
 17/28 Alex Fly ***** válasza:
36%

A kérdezőnek: pedig egyszerű: a járda a gyalogosoké. Járművel tilos ott közlekedni: arra való az úttest. A KRESZ szerint mindössze 2 kivétel van:

- ha az úttest alkalmatlan a közlekedésre (mármint fizikailag, a forgalom nem számít annak (hiszen a többieknek is alkalmas rá))

- illetve főútvonalon 12 év alatti személy nem kerékpározhat

Minden egyéb esetben tilos.

A zebráról meg annyit, hogy Szegeden van egy kereszteződés, ahol a zebrán keresztül lehet bekanyarodni az útra: még egyetlen autós sem tolta át rajta a személygépkocsiját. Akkor a kerékpárosnak miért kellene?

2012. jún. 19. 20:54
 18/28 A kérdező kommentje:

:)Ez minden esetre jól esett a lelkemnek:)

Ma beújítottam,hogy kihagyjam e kérdéses területet,de kiderült,hogy a másik út egy körforgalomba torkollik,ahova ugye megint csak nem hajthat be biciklis,ha jól emlékszem.Annyira jó:)))

2012. jún. 19. 22:47
 19/28 anonim ***** válasza:

javítsatok ki ha tévednék de nem tilos körforgalomban kerékpározni.

legalábbis én csak ezeket a tiltásokat találtam a KRESZben. :

Körforgalmú úton megfordulni és hátramenetet végezni tilos.

Tilos megállni és várakozni körforgalmú úton.

Bár útkereszteződésben tilos előzni, de körforgalmú úton, ha az előzés feltételei adottak végrehajtható előzés.

A villamosnak körforgalomban mind a belépő, mind a kilépő ponton áthaladási elsőbbsége van a körforgalomban

haladó más járművekkel szemben

2012. jún. 19. 23:01
 20/28 Alex Fly ***** válasza:
már miért ne hajthatna be a körforgalomba? Alapesetben nem tiltja semmi.
2012. jún. 20. 04:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!