Az autón,amin tanulok vezetni, a kuplung súrlódási pontja nagyon közel van a benyomott állapothoz.
Tehát benyomom teljesen a kuplungot és engedem fel nagyon lassan, pár millimétert, de már le is fulladt az autó. Az előző autón amin tanultam, ott nem volt ilyen gondom. Engedtem fel centiket, és megtaláltam a súrlódási pontot. Mikor veszek majd egy (használt)autót, ott esetleg át lehet tenni azt a fogási pontot a kuplungon, ha esetleg annyira közel lenne a benyomott állapothoz? Mert úgyis átnézetném autószerelővel az autót. Természetesen tudom, hogy minden autón máshol van a súrlódási pont, még autótípuson belül is.
2012. jún. 15. 20:03
1/6 anonim válasza:
Át lehet tenni, ehhez elegendő, ha jól van beállítva a kuplung. Ha a teljesen benyomott állapottól pár milliméterre van a fogáspont, akkor valószínűleg nem jól lett beállítva a holtjáték, a kuplung lehet, hogy nem emel ki eléggé. Bowdenes működtetésű kuplung esetén a bowdenen van állítócsavar ennek helyretételére, hidraulikusnál általában a munkahengernél lehet szintén csavarral állítani a holtjátékot. Ha szeretnéd, ezzel bizonyos határok között a fogáspont is módosítható.
2012. jún. 15. 20:21
2/6 A kérdező kommentje:
Nagyon nagyon köszi a választ, azt hittem, majd azt lehülyéznek, hogy béna vagyok, de tényleg csak pár milit engedek fel, és már lefulladt.
Persze az oktatómnak nem merek szólni, csak mire megtanulom, pedig már több óránál tartok és 1 óra alatt kb. 10-szer lefulladok.
2012. jún. 15. 20:53
3/6 anonim válasza:
Valamennyit talán még lehet állítani rajta de ez azt jelenti hogy hamarosan kuplungtárcsát kell cserélni mert elkopott.
2012. jún. 16. 02:35
4/6 anonim válasza:
Ha elkopott a tárcsa annak mi köze ehhez,ha jól tudom attól nem fullad le az autó,csak pörög és pörög,és nem igazán megy az autó,vagy a fordulat szám ingadozik,illetve több lesz a fogyasztás,mert magába jár,de nem látok benne értelmet hogy a kopottságtól lefulladna...(sőt pont h nem lefulladna csak pörögne a kuplung)egyébként ezért érdemes 2002 es előtti autót venni,azok nagy része bovdenes(kevesebb elektorinka),és azt te is megtudod csinálni,vagy legalábbis egy barátod aki kicsit is ért hozzá!
2012. jún. 16. 11:48
5/6 A kérdező kommentje:
Nekem most az a legfontosabb, hogy levizsgázzak olyan autóval, ami lefullad, ha pár millit engedek fel a kuplungon.
2012. jún. 16. 13:08
6/6 anonim válasza:
A kopott tárcsa hatására a kuplung fogáspontja felfelé mászik, egy idő után eltűnik a holtjáték és csúszni fog. A kéziváltós autóknál pedig még ma is igen gyakori a bowdenes kuplung, nem elektronika vezérli, ezért mechanikusan állítható a holtjáték. Csak néha jól el van dugva az állítócsavar.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!