Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Hogyan kell kanyarodni,...

Hogyan kell kanyarodni, kuplunggal, vagy kuplung nélkül?

Figyelt kérdés

Tanulok vezetni, ezért kérdezem. Mi a helyes sorrend,ha egyenesen haladok 45-50-nel, és be akarok kanyarodni jobbra kis ívben? Először tükör, index és fékezek, vagy fordítva, és kuplung be tövig,2-esbe visszaváltok, és még mindig fékezek, majd kanyarodok, úgy hogy egyik lában sincs egyik pedálon sem, vagy bal lábbal kicsit csúsztatott kuplunggal fordulok, és fékezek is jobbal, akkor is ha a kanyarban nincs előttem akadály, azaz gyalogos stb.) Kell használni egyáltalán a kuplungot és a féket együttesen lassítás céljából???

Továbbá kanyarból kijövet adok egy kis gázt, vagy inkább ne?

Nagyon köszönöm előre is az értelmes válaszolókat.

2012. jún. 3. 15:48
 1/10 A kérdező kommentje:

Még azt elfelejtettem beleírni, hogy azért kérdeztem rá a kuplung használatára, mert hibapont a vizsgán az indokolatlan kuplunghasználat. Ez mit is jelent?

Tehát ha kanyarodáskor benyomom a kuplung akkor is,ha nincs előttem akadály a kanyarban, akkor ez indokolatlan kuplunghasználat?

2012. jún. 3. 15:52
 2/10 anonim ***** válasza:
31%
füstölő gumival, kilinccsel előre!
2012. jún. 3. 15:58
 3/10 anonim ***** válasza:
56%
Nem tudom a mai modit, de az indokolatlan kuplung két dolog lehet, ha állsz a piros lámpánál kinyomott kuplungal egyesben várakozva zöldre (ezt sokan csinálják) és az mikor nem használod a motorféket, tehát kinyomod a kuplungot és csak fékezel lassitáskor.
2012. jún. 3. 16:26
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Miért nem kérdezed meg az oktatódat, vagyis miért nem mondja magától állandóan?

Elvesszük a gázt, körülnézünk (belső tükör, külső tükör, hátranéz), irányjelző, fék, kuplung, kettes, föl a kuplung, föl a fék, és kanyarodunk. Ha nem tudunk kanyarodni, kuplung+fék. Én így tanultam, benzines autó volt, így csináltam a vizsgán is, minden rendben ment. Mondjuk az itthoni dízelen néha előfordul, hogy kinyomott kuplunggal kanyarodok, de ez nem a "helyes" mód. Nem kell nyomni semmit, miközben kanyarodsz, esetleg a gázt.

2012. jún. 3. 16:36
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos a kuplunngal való kanyarodásért simán megvágnak azonnal. Amúgy az értelme az az, hogya a kuplungot benyomod, és a kanyarban valami váratlan történik (eléd lépnek vagy akármi), akkor nem tudsz hirtelen reagálni, mert a kuplung be van nyomva, tehát az autó nincs abban a helyzetben, illetve állapotban, hogy kikerülő manővert tudj vele végre hajtani. Szóval a helye sorrend kanyarodáshoz:

Ha kell fékezel, és visszaváltasz olyan fokozatba, amibe a kanyar bevehető. A váltást olyan távolságra kell a kanyartól elvégezni, hogy legyen időd a kuplungot normálisan felengedni. Egy szó, mint száz szigorúan tilos benyomott kuplunggal kanyarodni, egyrészt mert megvágnak érte, másrészt meg baleset veszélyes.

2012. jún. 3. 16:55
 6/10 A kérdező kommentje:

utolsónak nagyon köszi a részletes választ :-)

az oktatóm szerint kell a kuplung kanyarba, ezért is kérdeztem meg, mert itt olvastam, hogy veszélyes kanyarban kuplungolni, illetve megbuktathatnak

2012. jún. 3. 17:39
 7/10 anonim ***** válasza:
70%
vizsgán úgy kanyarodj ahogy a 5-ös írja,utána meg senki nem fog beleszólni a pedálok kezelésébe.jómagam is benyomott kuplunggal kanyarodok de általába féket is használom közbe,szal ha valami van akkor keményebben rálépek és ha meg tudok állni akkor az mák,ha nem akkor így jártam :)
2012. jún. 4. 08:39
 8/10 anonim ***** válasza:

Nem szabad benyomott kuplungal kanyarodni, ennek egyszerű oka van, mégpedig az, hogy a hajtatlan kerék könnyebben megcsúszik mint a hajtott.

Próbáld ki, ha valaki ül melletted, enyhén vizes úton úgy hogy nem jön semmi mögötted, se melletted, hirtelen fékezz úgy hogy sebességben van az autó(kuplung nélkül), majd fékezz benyomott kuplungal(vagy üresben). Azt fogod tapasztalni, hogy üresben jóval hamarabb megcsúszik egy olyan autó amiben nincs ABS.

2012. jún. 4. 22:19
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
A 7-es válaszoló nemjól csinálja, nem sértésként mondom, csak felhívom rá a figyelmét, hogy vigyázzon mert ha valami olyan történik és rálép a fékre erősebben, akkor ABS nélkül hamarabb megcsúszik mint ha sebességben lenne az autó.
2012. jún. 4. 22:21
 10/10 anonim válasza:
100%

Csak kérdésként még ide biggyesztném, hogy annyira se lehet kanyarba kuplungolni, hogy éppen engedem fel a kuplungot, a csúszásponton túl van, de még nem engedtem fel?

Bár elvileg az már holtjáték, így talán a kérdésemre a válasz, hogy így lehet. Valaki?

2012. jún. 5. 14:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!