Itt merül fel az a jogi kérdés, mikor kezdődik a járművezetés és mikor ér véget?
Az biztos, hogy a kérdésnek semmi köze a magánterület-közterület elhatároláshoz, természetesen magánterületen is járművezetőnek minősül az, aki ott járművet vezet.
Például a ferihegyi repülőtér területén rendszersen vannak közúti ellenőrzések, holott magánterület és a jogosítványokat is keményen ellenőrzik (ott speciel van belső jogosítvány is, de ez e kérdés szempontjából lényegtelen: a lényeg, hogy bárhol vezet az ember, kell, hogy legyen az adott kategória vezetésére feljogosító jármúvezetői engedélye). Vagy vehetjük azt az esetet, amikor egy cég telephelyén történik közlekedési baleset és kivonul a rendőrség (azaz nem házon belül intézik el az ügyet, pl. sérülés miatt). Tuti, hogy a jogsi ellenőrzésével és a szondával fogják kezdeni.
Az már egy fogasabb kérdés, hogy mikor kezdődik a járművezetés. Szerintem nem kell hozzá mozgásba hozni a járművet, sőt, pl. egy kerékpár esetén az azt toló személy nem minősül járművezetőnek, holott a járművet mozgásba hozta.
Ugyanakkor ha valaki csak ücsörög a Volán mögött, áll az út szélén és közben villogtatja a reflektort, aztán az elvakítás miatt a szemből jövő elgázol egy út szélén bicikliző embert, akkor felmerül a kérdés, hogy volt-e joga egyáltalán a volán mögött ücsörgő embernek megváltoztatnia az autó kezelőszerveinek (jelen esetben a bajuszkapcsolónakÖ az állását.
Ott kezdődik hogy meglát a rendőr, és ott van vége hogy kiérek a látóteréből. A kettő között van a járművezetés, ami azon kívül van az csak vezetés, autózás, motorozás...
(Igaz ez nem jogi megfogalmazás vagy kategória, de amikor nem lát, akkor nem büntet. Tudom, én vagyok a csúnya bácsi mert néha megszegek egy-egy szabályt... De ha el is kapnak, akkor sem sírok, hanem fizetek.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!