Kinek van igaza?

Figyelt kérdés
Ma mentem a bicikliúton előttem egy utca ahol ugye a kocsik elsőbbséget adnak a bicikliknek ha ki akarnak kanyarodni a főútra (azzal párhuzamos a bicikliút) két kocsi áll egymás mögött a bicikliút pont szabad, hallom nagy ordibálás szembe jött egy néni aki elesett akkor láttam hogy felbukott a kötélbe ami a két kocsit összekötötte, ami teljesen szürke kötél volt én se láttam... a kocsiból az ember leordította a nénit hogy nem igaz hogy nem látja és nem hallja hogy ordít neki hogy vigyázzon, nem bírtam ki odamentem leüvöltöttem hogy nem lehet látni a kötelet tegyen rá piros szalagot, vagy valamit, de még nekik állt feljebb, ott üvöltözött a nénivel meg aztán már velem is, de kellett volna tegyenek valami feltűnő jelzést a kötélre nem?? vagy ne álljon meg így, nem?
2012. ápr. 26. 13:50
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Úgy tudom, csak 3 méternél hosszabb kötél esetén kell jelzést tenni rá. Tényleg fura, hogy nem vette észre a néni.
2012. ápr. 26. 13:54
 2/13 A kérdező kommentje:
Ha a néni nem esett volna át én is simán átmentem volna, annyira beleolvadt a szürke aszfaltba a szürke kötél! De ilyenkor tényleg kíváncsi vagyok mi van..
2012. ápr. 26. 13:57
 3/13 anonim ***** válasza:
26%

" Ha a vontatórúd, illetőleg a vontatókötél három méternél hosszabb, azt feltűnő módon (pl. zászlóval, lámpával) meg kell jelölni."

Az autósnak volt igaza ti meg baromi vaktyúkok vagytok a nénivel együtt, ha nem látjátok, hogy a 2 autó össze van kötve.

Ellenben ha a biciklisnek elsőbbsége volt akkor a vontató és vontatott jármű 1 járműnek minősül, így nem állhatott volna be úgy a bicikliút kereszteződésébe, hogy a vontató autó már elhagyta azt de a vontatott még nem.

2012. ápr. 26. 14:05
 4/13 A kérdező kommentje:
Ott álltak, nem mozgott egyik kocsi se.. lehet baromi vaktyúk vagyok de szerintem nem a néni volt a hibás..
2012. ápr. 26. 14:12
 5/13 anonim ***** válasza:
A két autó hogyan állt? Éppen csak megálltak, mert elsőbbséget kellett adni, vagy tartósan. Ha éppen csak megálltak, akkor közéjük begyalogolni, bekerekezni nem okos dolog, még ha szabályos is ott, akkor abban a pillanatban.
2012. ápr. 26. 16:17
 6/13 anonim ***** válasza:
Kresz szrint se volt igaza az autósnak mert nem állhat rá a bicajútra a kötéllel ,se emberileg ,hogy egy idős ,valószínűleg rosszul látó nénivel ordítozik, mert az el mert esni. Jól tetted ,hogy megpróbáltad megvédeni,az ilyen türhőknek meg kell mondani a magunkét!
2012. ápr. 26. 19:16
 7/13 anonim ***** válasza:
Nehéz megítélni. A kötéllel papíron semmi gond nem volt, amíg nem előírás a rikító rózsaszín kötél sárga fényvisszaverő csíkokkal, addig ebbe belekötni nem lehet. Az viszont már jó kérdés, hogy az elsőbbség megadásához tényleg szükséges volt-e a kerékpárút átvezetésén keresztben megállni a kereszteződés kellő áttekintése érdekében vagy pedig csak figyelmetlenségből/parasztságból álltak keresztbe.
2012. ápr. 26. 21:57
 8/13 waland ***** válasza:
Nem lennék benne biztos, hogy szabályos keresztbe vágni a bicikliutat egy kötéllel minden figyelmeztetés nélkül. Itt inkább kis hiányosságot érzek a kreszben, mert ezt nem szabályozták le. Az biztos, hogy a vezető oltári nagy bunkó volt, mert még ha nem is hibás szabály szerint, akkor is inkább segítenie kellet volna a nénin, nem nekiállni pattogni.
2012. ápr. 26. 23:09
 9/13 anonim ***** válasza:

A bunkóság egyértelmű, nem is kérdés.

Keresztben állni meg sokféleképpen lehet.

Az elsőbbségadás lényege, hogy az elsőbbséggel rendelkezőt nem kényszerítem útirányának és sebességének hirtelen megváltoztatására. Ez a főszabály. A szükségtelen akadályozás és egyebek csak ez után jönnek.

Megérkezem az útkereszteződéshez.

Benézek a kerékpártba? Van féktávon bringa? Van meglehetősen közelben bringa? Nincs/Nincs. Előregurulok. Van féktávon belül jármű az úton? Van. Várok.

Hogy közben a bringaúton oda érkezik gyalogos vagy bringás, az egy dolog. Nem szabálytalanul tartom fel, hanem forgalmi okból.

Másik lehetőség: a jármű olyan pozícióban lett önjárásra képtelen, hogy a vontatáshoz nem lehetett eltolni. Ez esetben ott kell kötélre venni. (Bár most így az éjszakában nem tudom, milyen körülmények ezek.)

Harmadik: A forgalom olyan elenyészőnek tűnt, hogy nem gondoltak arra, hogy a műveletből gond lesz.

A sima taplóság is persze marad.

2012. ápr. 27. 00:52
 10/13 A kérdező kommentje:

[link]

Így álltak, nagy volt a forgalom szerintem ott álltak már egy ideje, sok kocsi megy a főúton! Bocsi a rajzért, tudom hogy fenomenális :)

2012. ápr. 27. 11:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!