Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ki a hibás ebben a balesetben?

Ki a hibás ebben a balesetben?

Figyelt kérdés

A tűzoltó autó,a neki pirosat jelző lámpánál szirénázva,villogóval kifordul a főútra,ahol összeütközött a rendőrlámpa zöld jelzésén haladó személyautóval.

A személyautós nem ismerte el,hogy hibázott.

Tényleg nincs elsőbbsége ilyenkor a megkülönböztető jelzést használónak ?

2012. jan. 18. 19:41
1 2 3
 21/28 Macs1209 válasza:

A tűzoltó autó, ha használja a megkülönböztető fényjel-

zést, már észrevehető a többi gépjárműről való tükröző-

dés miatt. A hangjelzés NEM folyamatos, viszont amint

gépjármű közelébe ér, vagy kereszteződésen halad át,

akkor minden esetben bekapcsolja a hangjelzést is !

Szabadtéren a hangjelzés kilóméterekre elhallatszik,

még a zárt gépjárműben, a motor zajával számolva is

több 100 méterről észlelhető.

A személyautó vezetője a hibás, mert bár a rendőrlámpa

zöld jelzést adott, a rendőrlámpát a kék/piros megkülön-

böztető jelzéssel közlekedő jármú FELÜLBÍRÁLJA.

Azon kívül persze, hogy bármilyen helyzetben szabad el-

haladást kell neki biztosítani.

Személy szerint egyirányú utcában tolattam úgy, hogy mö-

göttem a rendőrök tolattak, mert egy mentő jött szembe.

Megjegyezném, hogy forgalmi vizsgán történt. Lehúzódni

nem tudtam, kb 200 m-t kellett tolatnunk, hogy kienged-

jem a mentőt. Semmi következménye nem volt, viszont ha

a mentő nem használta volna a jelzést, akkor csúnya gon-

dok lettek volna.

2012. jan. 27. 07:31
 22/28 anonim ***** válasza:

"

A tűzoltó autó, ha használja a megkülönböztető fényjel-

zést, már észrevehető a többi gépjárműről való tükröző-

dés miatt. A hangjelzés NEM folyamatos, viszont amint

gépjármű közelébe ér, vagy kereszteződésen halad át,

akkor minden esetben bekapcsolja a hangjelzést is !

Szabadtéren a hangjelzés kilóméterekre elhallatszik,

még a zárt gépjárműben, a motor zajával számolva is

több 100 méterről észlelhető.

"

Én ezt az állítást továbbra is cáfolnám. Persze az Alföldön ahol közel és távol semmi sincs, ez bizonyára így van. De a városban ahol magas épületek vannak, ez már abszolút nem biztos hogy minden helyzetben igaz.

Eleve milyen tükröződésről beszélünk? A fény nem tud 90 fokban terjedni. Tükröződni csak akkor tud, ha van miről (ablak, másik autó, kirakat, stb...) és ehhez is pont olyan szög kell...

A hangjelzés pedig nem hogy km-ekre nem, néha még 100m-es távon belülről sem hallatszik, nagyon függ a környezettől, hogy városról vagy faluról beszélünk-e. És egy mai jobban szigetelt autó azért elég sokat tompít a külső zajokon... Eleve egy kicsit drágább autónál már a motorzajt egyáltalán nem is hallod, nem tudod megy-e a motor, pedig az ott van közvetlenül előtted...

De tessék itt egy vidi:

http://www.youtube.com/watch?v=KlHk6IQ5Zmk

rossz minőségű felvétel, de jól átjön hogy a kanyar előttről szinte abszolút nem is hallatszik, és itt még épületek sincsenek, pláne nem 90 fokos kanyarodás....

2012. jan. 28. 11:27
 23/28 asztalos69 ***** válasza:

Igazán jól mulatok!

Tűzoltó autó kanyarban 80-al... :-D

Hosszú egyenesen sokára talán.

Egy tűzoltó autó az nemárhogy akkora tempóban kanyarodjon, derékszögben egy kereszteződésben, hogy fellökjön egy arra haladót.

Messziről hallani. Vezetésnél alap, hogy hallani kell a forgalmat. Egy sziréna elég hangos. Ne jöjjünk már azzal, hogy nem hallottuk. Ez egyetlen ügyészségen sem állja meg a helyét, és az sem, hogy nem láttam honnan jön, pedig kerestem. Én keresgetés közben leveszem a gázról a lábam, és ráteszem a fékre, és megkezdem a lassítást finoman, amíg meg nem találom. A videó mutat egy egyértelmű dolgot is ami divat, és előírás is, ha azt nem tiltja valami.

Olyan nincs, hogy nem szirénázik, csak kereszteződésben...

A sziréna hangjelzését lakott területen kívül kapcsolják ki, legalábbis úgy kéne. Folyamatos hangja van, és ha megfigyeled, akkor a kereszteződésnél egy másik hangot ad. Sűrűbb ritmus. Ezzel még könnyebben tudod behatárolni még vakon is, hogy hol járhat.

Ennél az esetnél valami nagy gánya van a levesben.

Nem tudom elképzelni azt a szituációt a tűzoltó kocsiban sofőrként, hogy egy olyan kereszteződésben, amit nem látok be, úgy vágtassak bele, hogy nekivágódjak a keresztbe haladónak. Fizikai képtelenség, ha látom, hogy jönnek, akkor nem megyek bele, mint az állat, akár átsodródva a szembe sávba...

Ugyanmár, mennyivel lehet bevenni egy derékszögű kanyart, teherautóval?

Ha meg nem belátható a kereszteződés, akkor meg hang ide, fény oda, vakon nem megyek bele, padlógázzal, mert az a pár másodperc minusz, nem segít senkin.

Ebből úgyis helyszíni lesz.

Az pedig remek fogalmazás, hogy a megkülönböztető jelzés, az szándékot jelöl. Ez olyan, mint a napi szinten elkövetett koccanások, mikor valaki balra tőlem indexel jobbra, én pedig kihajtok, és Ő nekem jön egyenesen.

Egyértelműen én vagyok a hibás.

A szándék az szándék, a tény meg tény. Meg kell várnom, míg megkezdi a kanyarodást.

2012. jan. 31. 16:15
 24/28 Macs1209 válasza:

Amúgy érdekes.

Halad rendőrlámpánál zölddel. Alap, hogy nem mehet gyorsan, mert ugye számítani kell a rendőrlámpa

változására.

Beláthatatlan 90 fokos kereszteződésbe egy megkülön-

böztető jelzést használó gépjármű se "repül" bele,

hisz tudja, hogy nem látható/hallható jól. Viszont

másodpercekkel előtte (ugye kereszteződésnél) még a

nem jó akusztikus viszonyok esetén is észlelhető a

fény/hangjelzés. Akkor pedig nem kell nyomni a sze-

mélyautónak a gázt, hanem lassulni, lehúzódni. 50-

nél ez kicsit több, mint 20m (ha meg kell állnia),

mivel reakcióidővel nem kell számolni, hisz másod-

percei voltak.

Ha sötét van, akkor akárhol észlelhető a fényjelenség,

a tökröződés pedig feltűnik, hiszen a gépjárművek íves

kialakítása miatt egy pontról úgyis tükröződés lesz.

A video tényleg elég gáz minőség, és nem tudom, mit a-

kart illusztrálni, mert ott minden szép és jó, észlel-

hető a megkülönböztetett jármű, és hosszú, jól belát-

ható egyenes szakaszon tér át csak a másik sávba.

2012. jan. 31. 17:33
 25/28 anonim ***** válasza:

"

Messziről hallani.

"

A videó is arra volt példa, hogy baromira nem lehet messziről hallani. Jóformán már csak akkor hallod, amikor közel ért.

"

Vezetésnél alap, hogy hallani kell a forgalmat. Egy sziréna elég hangos. Ne jöjjünk már azzal, hogy nem hallottuk. Ez egyetlen ügyészségen sem állja meg a helyét, és az sem, hogy nem láttam honnan jön, pedig kerestem.

"

Ha nem hallod, nem keresed. Ez az egyik. A másik pedig amit korábban is írtam, hogy nagyon egyszerű a dolog, mert ha tudnám hogy nekem van igazam, igenis kérnék helyszíni szemlét. És az sem igaz hogy mindig lehet látni hogy merről jön a mentő, kapásból két szitut tudok mesélni:

Nyár volt, jobb ablak lehúzva, bal teljesen fent. Róbert Károly - Lehel út? (ahol a 14-es vill. jár, a Domusnál) kereszteződés. Hallatszott a sziréna, zöld volt nekünk. Álltam egy helyben, persze mögöttem a bunkók már dudáltak hogy miért nem megyek be a kereszteződésbe. Nálam alapelv hogy amíg nem látom, nem megyek. Ketten ültünk a kocsiban, néztünk balra, jobbra, hol lehet a mentő, nem láttuk, az autó végig állt. Egyszercsak feltűnt a szó szerint semmiből és elhúzott előttünk keresztben. Ketten ültünk a kocsiban, állt az autó, figyeltünk, és mire megláttuk már el is ment.

Tanulságok: a jobb lehúzott ablak miatt a hang erősebben jött jobbról, eleve onnan vártuk inkább mint balról (balról jött). Az a kereszteződés nagyon nagy, beláthatatlan. A mentő vélhetően elég hosszú úton pont úgy jött, hogy végig holttérben volt, valami mindig takarta (villamos, teherautó, villamos megálló, táblák, stb...). Ilyen esetben ha csak 30-al is jön a mentő, nagyon nagy tempó, mert egy átlag ember nincs arra felkészülve, hogy egyszercsak oldalról valami telibe fogja kapni... A hang össze-vissza verődött, nem lehetett a hang alapján belőni honnan jöhet a mentő, gyakorlatilag esélytelen volt meghatározni...

Másik szitu: dugó volt. Mindenki állt egy helyben, hallottuk a szirénát. Kerestük (szintén ketten ültünk az autóban) sehol sem láttuk. Néztünk mindenfele, semmi. Egyszercsak elhúzott mellettünk. Hogy hogy került oda nem tudom, de olyan hirtelen termett ott, hogy az valami elképesztő. Szintén álló autóról beszélünk.

"

Én keresgetés közben leveszem a gázról a lábam, és ráteszem a fékre, és megkezdem a lassítást finoman, amíg meg nem találom.

"

Ha hallod igen, de ha nem hallod?

"

Olyan nincs, hogy nem szirénázik, csak kereszteződésben...

"

Kb hetente látok ilyet, ezt mondjuk főleg este szokták inkább alkalmazni, hogy ne keltsék fel a fél várost, de igenis szokták. Főleg mentősök, de néha tűzoltók is...

"

Ezzel még könnyebben tudod behatárolni még vakon is, hogy hol járhat.

"

lsd. domusos sztori...

2012. jan. 31. 22:35
 26/28 anonim ***** válasza:
A megkülönböztetett járműnek is figyelnie kell a kereszteződésben, mert jöhet egy másik megkülönböztetett jelzésű jármű is.
2012. febr. 1. 13:01
 27/28 anonim ***** válasza:
Olyan nincs, hogy nem szirénáznak? Hogyne lenne! Sokszor látok ilyet. Elöttünk húzódik egy forgalmas út, és bizony nem egyszer látom. De ez egy hosszú egyenes úton nem is baj.
2012. febr. 1. 13:12
 28/28 anonim válasza:

Fele fele arányban hibásak. Ugyanis a tűzoltóautónak meg kell győződnie róla hogy meg is kapja azt az elsőbbséget ami neki jár. Erre a helyzetre neki nem ugyanazok a szabályok érvényesek, mint amikor zöld a lámpa, s a bizalmi elv alapján átmehetünk rajta 60-al is (ha egyéb tábla nem tiltja) s nem kell ugy haladnunk hogy ha a piroson átmegy valaki akkor meg tudjunk állni.

ismétlenm A tüzoltó autónak csak a megállást nem titlja, de az áthaladást körültekintően kell végrehajtania.

természetesen az autós is hibás, mert ha szirénát hall akkor lassitania kell s keresnie kell a tüzöltó autót. Sziréna esetén számitania kell rá hogy egy mellékutcából akár piroson át is kijöhet, ilyenkor már nem haladhat át 60-al az úton. de ha 40-el ment s elé vagy bele csapódik a tűzoltóautó nos akkor nem hibás.

2013. nov. 17. 19:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!