Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Több, mint 2 és fél éve...

Több, mint 2 és fél éve tettem le a kresz vizsgát. Mit kell tennem, hogy most megszerezhessem a jogsit? (B kat. )

Figyelt kérdés

Több, mint 2 és fél éve tettem le a kresz vizsgát, majd utána a rutint és a forgalomban vezetést is. Az egészségügyi vizsga elmaradt, és nem lett meg a jogsim azóta se. Ha jól tudom, ennyi idő után újra tanfolyamköteles a kresz vizsga. Ez még nem is lenne olyan nagy gond, de a másik 2, már teljesített vizsgám így teljesen érvényét veszti?

(egyébként nem vezettem rosszul, csak nem volt sürgős a jogsi, ezért kicsúsztam az időből)

2011. aug. 8. 18:22
 1/9 anonim ***** válasza:
Tudtommal ilyenkor még meg lehet csinálni az elsősegélyt, de kérdezz rá, és írd meg, hogy van ez. Mondjuk jó nagy hülyeséget csináltál, hogy megvan a jogsid, csak egy 4 órás elsősegly-tafolyam kellett volna...
2011. aug. 8. 18:46
 2/9 anonim ***** válasza:
Kérdezz rá a volt autósiskoládban, szerintem ha mindhárom megvan (KRESZ-rutin-városi) akkor nem évül el, csak nem kaphatod meg.
2011. aug. 8. 18:54
 3/9 anonim ***** válasza:

Semmi probléma. Megcsinálod az elsősegélyt, elmész az NKH-hoz, és kiadják a vizsgaigazolást, ugyanúgy, mint bárki másnak.

A 2 év a konkrétan vezetéssel kapcsolatos vizsgákhoz kapcsolódik, amiket az NKH csinál, amik a vizsgalapodon vannak, amiket csak sorban lehet csinálni.

Amikor megvan a forgalom, akkortól már "szabad" vagy, az elsősegély csak egy feltétel, eleve a Vöröskereszt szervezi, és a vizsga ténye is csak a papírról fog kiderülni, amit bemutatsz az NKH-nak, erről adatbázisuk sincs. A papír számát felírják, és vissza is kapod.

Ami az igazi poén, hogy a jogsidba a forgalmi vizsgád időpontja lesz beírva, és mivel az neked már elég rég volt, kb. olyan 2 éve lehetett, így nem is kezdő jogsid lesz (ami egyébként csak azt jelenti, hogy rögtön vontathatsz is utánfutót).

2011. aug. 8. 20:04
 4/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat, sokat segítettetek!

Ezt a rendeletet találtam, csak nehéz értelmezni, hogy az egészségügyi vizsgára is vonatkozik-e:

24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet

14. § (1) A sikeres közlekedési alapismeretek vizsga - a 11. § (1) bekezdésének c) pontja tekintetében - két évig érvényes. Az érvényességi idő egy alkalommal, újabb kétéves időtartamra meghosszabbítható tanfolyammentesen tett sikeres közlekedési alapismeretek vizsgával.

(2) A közlekedési alapismeretek vizsga érvényességi idejének (1) bekezdés szerinti meghosszabbítását a vizsgázó az első sikeres közlekedési alapismeretek vizsga érvényességi idejének lejártát követő fél éven belül kezdeményezheti a 10-11. §-okban előírt egyéb feltételek megléte esetén.

(3) Ha a vizsgázó az (1) bekezdésben meghatározott időtartam alatt az adott kategóriához, alkategóriához, kombinált kategóriához tartozó vizsgákat sikeresen nem fejezi be, minden sikeres vizsgája érvényét veszti. Újabb vizsgát csak a tanfolyam megismétlése után tehet.

2011. aug. 9. 12:03
 5/9 anonim ***** válasza:
Tényleg nehéz, de amúgy logikus, hogy az elsősegély külön van. Eleve az egy "univerzális" vizsga, szóval ha majd lesz egy másik kategóriád, akkor arra is jó. Ez a többi vizsgánál nincs így, más kategóriánál minden vizsgát újra kell csinálni. De ez a vöröskereszt csak egy egyszer teljesítendő valami.
2011. aug. 9. 23:40
 6/9 anonim ***** válasza:
Ilyen nincs. Amikor bemész az okmányirodába a jogsidért akkor kell vidd az egészségügyi kis kártyádat, hogy letetted az EÜ vizsgát. Mert EÜ vizsga nélkül nem kaphatod meg a jogsit.
2011. aug. 17. 21:12
 7/9 anonim ***** válasza:

Milyen nincs? Nem igazán értem, hogy most mire gondolsz.

Amúgy rosszul tudod a dolgokat. Az okmányirodában csak az NKH-s vizsgaigazolás meg az orvosi vélemény kell, plusz pár személyi okmány. A vöröskeresztes igazolást csak az NKH-nál kell bemutatni, és nem tesznek vele egyebet, mint megnézik, felírják a számát a törzslapodra, és visszaadják. Az adott kategória megszerzésének dátuma a forgalmi vizsga letételének napja lesz, az fog szerepelni a vizsgaigazoláson és végül a jogsin is. Ezért is mondom, ez egy teljesen független vizsga a többitől.

Amúgy most ez OFF, de mi a fenéért hívjátok EÜ-vizsgának ezt a dolgot? Meg ami igazán vicces, hogy "egészségügyi kis kártya"... Mintha az lenne rajta, milyen az egészségi állapotom.

2011. aug. 17. 21:25
 8/9 anonim ***** válasza:
mert talán Egészség Ügyi vizsga?
2011. aug. 17. 22:13
 9/9 anonim ***** válasza:
Ja, hát az IQ-m azért 80 fölött van, szóval erre rájöttem, de szerintem ki is derült abból, amit írtam. A kérdés pont az, hogy ez mégis miért egészségügyi vizsga, mikor elsősegélynyújtó vizsgáról van szó.
2011. aug. 17. 23:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!