Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Lehet ittasan autót tolni?

Nevik88 kérdése:

Lehet ittasan autót tolni?

Figyelt kérdés
A kérdésem az, hogyha az ember felöntött a garatra, ami után nyilván nem ül a volán mögé, azonban ebben az esetben hazatolhatja bármiféle retorzió nélkül a kocsit, amennyiben minden erre vonatkozó KRESZ szabályt betart?
2011. júl. 20. 21:18
 1/9 anonim ***** válasza:
És hol akarod tologatni több km-en át? Mert gondolom nem véletlenül mentél kocsival. A padkán?
2011. júl. 20. 21:24
 2/9 anonim ***** válasza:
az autópályán hogy tologatnád???
2011. júl. 20. 21:25
 3/9 anonim ***** válasza:

IV. Fejezet A közúti közlekedés szabályai kerékpárosok és segédmotor kerékpárosok részére

I. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

III.3. A közúti forgalommal kapcsolatos fogalmak

Vezető: Az a személy, aki az úton járművet vezet, állatot hajt vagy vezet.

Vezető az a személy, aki a közúti szállító vagy vontató eszközt rendeltetésszerű használata közben szerkezetének kezelésével működteti és irányítja.

Vezetőnek minősül:

a járművezető-képzést követő vizsgáztatás során az oktató,

az úton állatot hajtó vagy vezető személy, ugyanis a "vezetés" egy vagy több állat hozzáértő terelését jelenti,

a segédmotoros kerékpár gyakorlati vezetésének elsajátítása során rutinpályán vezetőnek az oktató minősül, függetlenül attól, hogy nincs módja "vezetői" minőségének érvényesítésére.

A forgalomban történő tanulás során a tanuló a vezető.

Nem minősül vezetőnek:

A kerékpárt, a segédmotoros kerékpárt, a motorkerékpárt és a gépkocsit toló személy, mivel nem rendeltetésszerű használat közben irányítja a járművet.

Forrás: [link]

Hozzáteszem,én sem így tudtam

2011. júl. 20. 21:48
 4/9 anonim ***** válasza:

Még a KRESZ oktatás során megkérdeztük ezt hülyeségből az oktatótól és mondta hogy akár részegen is lehet bicajt tolni, azért nem állíthat meg a rendőr :)

Ezt a szabályt nagyon tudom :), igaz nagyjából 10 évente egyszer ülök biciklire (és az is vízibicikli :P

Azért azt megnézném amikor km-eken át tolod a kocsit...

2011. júl. 20. 22:09
 5/9 anonim ***** válasza:

Biciklit, smkp-t tolhatsz, részegen, gépkocsit NEM (sőt érvényes vezetői engedély is kell hozzá)!

A KRESZ szerint:

"Vezető: az a személy, aki az úton járművet vezet, vagy állatot hajt (vezet). A segédmotoros kerékpárt és a kerékpárt toló személy nem minősül vezetőnek."

Tehát a gk.-t toló személy vezetőnek minősül!

2011. júl. 21. 09:28
 6/9 anonim ***** válasza:

janzi!

Hidd el én is erről vagyok meggyőződve,de megnézted amit linkeltem?

Ott le van írva hogy "mivel nem rendeltetésszerű használat,ezért az nem vezetés."

Basszus B,C,D.jogsim van,és az oktató mindig kihangsúlyozta ezt.Most volt ez a kérdés,kerestem egy oldalt ahonnan tudok idézni,erre azt látom hogy tartalmazza azt a kitételt a nem rendeltetésszerű használatról.

Csak lestem mint a lukinyúl. A héten veszek egy új kresz könyvet,mert a régi nagyon elrongyolódott,és kidobtam.Kíváncsi leszek hogy az is tartalmazza-e ezt a kitételt.

2011. júl. 21. 21:58
 7/9 anonim ***** válasza:
Szerintem janzinak igaza van. A jogszabály értelmezése szerint a gk-t toló személy nem, de az irányítója, aki kormányozza, illetve fékezi, az már vezető. A KRESZ szerint mozgásban lévő járművet lehet ittasan vezetni. Tehát nem muszáj a motornak hajtania. Ittasan viszont tolni lehet a nem ittas sofőrt.
2011. júl. 22. 20:45
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, úgy látom még így sem egyértelmű a kérdés :) A tolni kívánt táv úgy érzem irreleváns ebben az esetben. Felvetődik 1-2 további kérdés. Feltéve, hogy tolni lehet ittasan, de aki a volánnál ülne és nem járó motor mellett fékezne+kormányozna, az mint a legtöbb ilyen esetben, ehelyett a lehúzott ablakon keresztül kormányozna és segítene a kocsitolásban, abban az esetben ez a személy lehet ittas?
2011. júl. 23. 14:46
 9/9 anonim ***** válasza:
Épp azt mondom, hogy az autó irányítója nem lehet ittas. Az már vezetés, ha kinyitott ajtó mellett fogja a kormányt, szükség esetén bepattan fékezni.
2011. júl. 23. 14:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!