A zebrán áttekerő kerékpárosnak is elsőbbsége van?
Kedves Pitbull!
Ha már nincs elsőbbség a zebrán, akkor szerinted minek van egyáltalán a zebra??? Ezzel az erővel lesikálhatnák az összeset!
Többieknek köszönöm a válaszokat!
1. A hatályos KRESZ szerint: csak akkopr vcan elsőbbséget, ha tolja a kerékpárt a zebrán, de
a járművezetőnek mindig be kjelkl tartania a KRESZ 25.§ rendelkezéseit, mely szerint : " járművel a forgalmi,...viszonyoknak...megfelelően kell közlekedni,...
Ami alól a szabálysértést elkövető, zabrára "kerekező" biciklista nem menti fel egyetlen jármű vezetőjét sem !
Mellesleg - véleményewm szerint - a kerékpárt zebrán toló "kerékpáros" nem minősűl ekkor sem gyalogosnak, hisz a kerékpárra vonatkozó szabályokat neki is be kell tartania (kivilágitás, macskaszem, fékek pl..)
1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól
(ismertebben: KRESZ)
21. § (7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs.
Erre cáfolj rá, kérlek, ugyanis ez jelenleg hatályos, ráadásul a közeljövőben változni sem fog.
A válasz írója 74%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: tegnap 21:59
Igen ez így van, úgy kell autóval közlekedni hogy a várható akadályok előtt meg tudj állni. Viszont a városban nagyon sok helyen vannak fák, hirdető táblák, oszlopok amik a zebra utáni járda részt, kerékpárutat, kerékpársávot takarják. Azaz ha onnan átsuhan valaki 20-30al, arra aztán lehetetlen felkészülni... kb. 1 sec. alatt áthúz előtted, és az emberi reakcióidő "szabvány szerint" kb pont 1 sec.
Mellesleg a szabály azt is rögzíti, és ezt sem kéne ám elfelejteni! hogy a gyalogos felé is kiköti, hogy CSAK AKKOR HALADHAT ÁT, HA MEGGYŐZŐDÖTT ANNAK VESZÉLYTELENSÉGÉRŐL! Azaz ha a biciklis a semmiből előbukkanva átteker 20-30al, az minden csak éppen nem a meggyőződés a veszélytelenségről...
Mellesleg a vakvezetés tilalma a bringásra is vonatkozik: tehát ha mondjuk én nem látom a bringást, akkor a bringás sem láthatott engem...
Nem.
Csatlalozva pár előttem szólóhoz.
Nincs elsőbbsége a kerékpárosnak, mert nem gyalogos, hanem kerékpáros.
Ez persze nem jelenti azt, hogy nyugodtan elgázolhatod!! De nem ám!! Viszont ha neadjisten mégis ilyesmi történne, és semmi más okot nem tudnak felhozni a nyomozóhatóság részéről, mint a kerékpáros szabálytalansága, amire azért kicsi az esély, hiszen nem vagy se vak, se hülye, kell lássad őt, (az elsőbbség nem jelent ugyanis ölési jogosultságot, bármilyen hülyén hangzik...)
és ha tényleg bizonyíthatóan 30-35 km/óra sebességgel közelítetted meg a zebrát, és tanúid is vannak, hogy ő meg jött, mint az őrült... és a helyszínelés is oké... Nos akkor, ha jó ügyvéded van, valóban van esélyed, hogy megúszd a dolgot...
De ha mindez nem jön be, bizony könnyen kockásra sütheti a nap az orcád...
"Mégis ki száll le a bicikliről, csak azért hogy 5 másodpercig tolja majd visszaüljön rá?"
Pl én!
Autós, gyalogos és kerékpáros is vagyok, mint oly sokunk. És képzeljétek el, nekem nem zsenánt a saját biztonságom érdekében leszállni a bringáról és áttolni a zebrán, mint gyalogos. Mivel autósként a belemből utálom és megvetem az ÖNTÖRVÉNYŰ mindenre fittyet hányó erőszakos szemét arrogáns biciklistákat, így én biciklire ülve sosem vagyok olyan. Mert szerintem ez így FAIR!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!