A zebrán áttekerő kerékpárosnak is elsőbbsége van?
"Mégis ki száll le a bicikliről, csak azért hogy 5 másodpercig tolja majd visszaüljön rá?"
Az aki hajlandó betartani a szabályokat, nem csak mindig mástól követelni!
Sajnos a kerékpárosok mennek amerre látnak, meg amerre egyszerűbb nekik, ha a gyalogos lámpa zöld, akkor mennek a zebrán, ha az autósoké akkor az úton, a kerékpársávról meg le vannak tiltva a gyalogosok!
Könnyű az azonosíthatatlanság homályába burkolózni, főként úgy, hogy a rendőrök is tesznek rájuk (kivéve évente egyszer, hogy dobjanak egy csontot az autósoknak is)!
Na most van egy nagy baj...Megint újultak a szabályok és az, hogy a "zebrán a gyalogosnak van elsőbbsége" már eltörölték....megint az autósoké a pálya.Ami nekünk gyalogosoknak elég szar tud lenni, főleg ahol jól rendesen be is tartják ezt a szabályt ... :/
Ha nem hiszitek kérdezzetek meg egy rendőrt, vagy olvassatok utána, és ne rögtön a negatív szavazatra nyomjatok köszi és remélem segítettem :)
Kedves Kérdező!
Nincs elsőbbségük, és én már kétszer jártam úgy hogy átengedtem a gyalogosokat, és elindultam, és szinte a semmiből elébem száguldott a kerékpáros...majdnem elütöttem. Pontosan így van, nem vagyunk felkészülve ilyen gyors mozgásra, nem lenne szabad ezt csinálniuk!
"Megint újultak a szabályok és az, hogy a "zebrán a gyalogosnak van elsőbbsége" már eltörölték...."
Ezt alá tudná támasztani valamilyen jogszabállyal, esetleg a Magyar Közlöny is elég, amelyikben megjelent.
Jelen ismereteim szerint - amennyiben jelzőlámpa, vagy rendőr, másképp nem utasít - már a lelépési szándék esetén is meg kell állni a gépjárművel, és nem az erősebbnek van elsőbbsége.
Bár már sokan megválaszolták, azért én is hozzászólnék. Természetesen nincs elsőbbsége a kerékpárosnak, hogy miért, azt már sokan leírták. Tény, hogy szabálytalan áthajtani a zebrán biciklivel, viszont az is tény, hogy ha ezt kulturáltan tesszük - azaz nem hajtunk le rögtön a járdáról, körülnézünk és csak úgy indulunk el - akkor sokkal gyorsabban átérünk, így a forgalmat sem akadályozzuk olyan hosszasan, mintha gyalog, a bicajt tolva kelnénk át.
Mindig körültekintően közlekedek, de én sem szoktam leszállni a kerékpárról. Az tény, hogy mivel vezetek is, én is sokszor tapasztalom, hogy néha csak úgy elsuhannak a zebrán a bicajosok, amit lereagálni szinte lehetetlen, még akkor is, ha fokozott óvatossággal közelítjük meg a kijelölt gyalogos átkelőhelyet, ahogyan ezt a KRESZ is rögzíti.
Én sem szállok le a bicajról azon az egyetlen zebrán,amin egyszer átmegyek minden nap.De megállok,éppúgy,mint egy gyalogos.Valóban nem szabad a hangtalanul és gyorsan közlekedő bicajosoknak elfelejteni,hogy az autósok az erősebbek.Az autósoknak meg nem kéne elfelejteni,hogy a gyalogos azért áll 2 perce a felfestett objektumon,mert át szeretne kelni.
Engem gyalogosként nem egyszer rémítettek halálra úgy,hogy míg az egyik oldalon megállt a sor,a másikon felgyorsított és éppen átért a zebra KÖZEPÉN remegő testem előtt egy kedves autós.Ilyenkor mit éreznek?!?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!