Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » A parkolás miért nem megy az...

A parkolás miért nem megy az embereknek?

Figyelt kérdés

Általában sokan tudnak autót vezetni, de a parkolás nem megy jól. Sok autóst látok, aki képes ott szerencsétlenkedni akár percekig, hogy beálljon két autó közé hátramenetben. És sok hely van, nem menne neki, de előre-hátra, előre-hátra ezt csinálják.

Mi olyan nehéz a parkolásban?

2011. febr. 19. 20:04
1 2 3 4
 11/31 Tubarózsa ***** válasza:
100%

Hali! Alapvetően én sem vagyok jobba a parkolással. főleg ha olyan helyen kell, ahol, sokan jönnek-mennek és gyorsan kell csinálni. viszont ahol nyugi van ott jobban megy. viszont sokkal könnyeben állok be 2kocsi közé(pl. tesco parkolo) mint a 2vonal közé. de még kell gyakorolni:) azt még hozzá tenném h egy 17éves Opel Vectrám van, minden extra nélkül. még szervo sincs..

üdv 20L

2011. febr. 19. 21:39
 12/31 anonim ***** válasza:
100%

27 éves férfi vagyok, friss jogsis.

Az egyik oka, hogy néhányan az autó mozgásának elméleti alapjaival sincsenek tisztában. Tehát ha mikor előre, nátra nézel és tekerd a kormányt, akkor merre fog mozdulni a kocsi (ez egyértelműen az oktató hibája, mert nem magyarázta el annak idején...)

A másik ok, hogy a rutinpályán minden kicsit nagyobb, illetve ott van időd (még vizsgán is) meg helyed. Pluszban a rutinpályán ott vannak a szép nagy piros láncok, amik jól megvezetik a szemed. Nos a való életben meg lehet hogy a másik autót nem is látod, csak sejted, mert a motorháztető alacsonyabban van mint a hátsó ablakod.

Az életben kicsit kisebb helyekre kell állnod, és a kötelező 10 rutin óra alatt ezt már nem tanulod meg, ott éppen csak a nagy helyekre beállásra van idő.

Egy átlagos vezető mondjuk naponta 2-4* parkol, miközben akár 100km-t is megy. Vagyis a parkolással jóval kevesebb időt töltesz el. Ráadásul ha eleve nagy helyekre állsz be, azzal semmit sem fejlődik az autó érzésének képessége.

Jelenleg ebben a fázisban vagyok. A tanuló autót pl. tök jól éreztem, de a saját autómat alig. Nincs szervó, más a fordulóköre, optikailag nagyobbnak néz ki mint amekkora....

Kezdetben csak akkora helyekre mertem beállni, ahova tuti elfértem. Mostanában van időm, így néha eljárok parkolóba gyakorolgatni a rutint. Fabrikáltam magamnak rutin karókat, és azok közé állok be.

Persze az is benne van, hogy a rutinpályán töltött idő gyakorlatilag egészében a parkolás gyakorolására ment. Ha kiszámolod hogy hány kisebb helyre való parkolás van a való életben, és ezek mondjuk 5 percesek, akkor kijön hogy : 9 óra --> 540 perc /5 = majdnem 110 parkolás kell ahhoz, hogy ugyanannyiszor állj be mint a rutinórákon!

Szóval nincs min csodálkozni. Mióta gyakorlom, érzem hogy jobban érzem a kocsit, de még korántsem érzem annyira mint szeretném...

Szóval kell még gyakorolni...

A legtöbb ember egyébként szerintem nagyobbnak érzi a kocsit mint amekkora a valóságban. Vagy bevallja vagy nem. Én bevallom, mert még kezdő vagyok. Mire 1 éves lesz a jogsim, addigra meg már majd gyakorolok annyit, hgoy menjen :)

2011. febr. 19. 22:06
 13/31 anonim ***** válasza:
100%

1 éve van jogsim, de mivel nincs saját kocsim így ritkán vezetek. A parkolás nem okoz különösebb gondot, a szüleim Mondeo Turnierével inkább a parkolóhely keresése a nehéz. Ha az út szélén lévő parkolóhelyre akarok beállni 2 autó közé akkor úgy kell vadászni helyet mert csak olyan helyre tudok beállni ahol előzőleg egy szintén nagy kocsi állt.

Tesco parkolóban nincs gond, ott sorban egymás mellett állnak a kocsik, nem egymás mögött.

2011. febr. 19. 22:59
 14/31 anonim ***** válasza:
100%
Nekem a rekordom 40-40 centi. Lökhárítótól-lökhárítóig, kombi astrával. Persze Londonban, ott még volt rutinom. Mióta egy pici 306-ost vezetek bénázok.
2011. febr. 20. 04:56
 15/31 anonim ***** válasza:
71%
Szerintem meg b@ssza meg az automata parkoló.Amikor megszereztem a jogsimat,nekem sem ment a tolatva parkolás,de aztán gyakoroltam,megértettem egyet-mást.Mostanra simán beparkolok tolatva két tükörrel.Nem kell a duma,hogy nem látok meg ilyenek,mert hajtott már mögém egy kisgyerek a játékmotorjával is és megálltam,nem ütöttem el...Egyszerűen nem hasznlják az érzékeiket az emberek,mert nincsenek tisztában azzal,hogy vannak.Nézzétek meg a kamionosokat!Ők hogyan tolatnak?Pont azon múlik,hogy tudnak-e tolatni.Mindenféle ökör el tud menni egy kamionnal az autópályán,de,ha a 2,5 méteres rámpára nem tud rátolatni,akkor nem lesz megrakva a kamion.Ugye milyen érdekes?Egy kamiont rá lehet tolni egy 2,5 méteres rámpára könnyedén,de egy autót már nem lehet 3 méterre begurítani.Éljen a piacgazdaság!!!!
2011. febr. 20. 10:42
 16/31 anonim ***** válasza:
79%
85%-osnak!Utolsó válaszoló vagyok!Elnézést,ha nagyszájúnak tűntem,csak felhborodtam egy válaszon,hogy automata parkolórendszer kell ehhez.Nem kell.Úgy kell csinálni,ahogy Te mondtad.Igazán jó érzés látni,hogy vannak ilyen tudatos emberek,mint Te.
2011. febr. 20. 10:56
 17/31 anonim ***** válasza:
76%
Oké, de ha valaki meg tudja fizetni a luxust, az miért ne tegye? Kár ilyen bunkón reagálni.
2011. febr. 20. 13:36
 18/31 anonim ***** válasza:
71%

Azert ne "fizesse meg" a luxust, mert ezek olyan dolgok amiket tudni kell. Azert mert mar van szamologep meg tudnod kell a szorzotablat.

Idovel lesznek gondolom olyan GPS-ek amik olyanok mint egy oktato, korrigalnak, szolnak mindenert, stb... de ezek kiegeszitesnek kellenek alap tudas melle, nem pedig helyette.

Amugy meg en is inkabb igazitok ha nem biztos hogy elfer az auto, kintrol persze te latod hogy elfer vagy sem, de bentrol ami necces azt nem kockaztatom meg.

A tukor sokat segit, de pont mikor rafordulsz akkor csaloka tud lenni, egy parabolikus tukor nagyobbnak mutatja a tavolsagokat mint valojaban.

Gyakorolni kell, ennyi. A legtobb ember meg nem gyakorolja mert ritkan parkol random valahol. Otthon tudja hova all, megszokta a helyet, a melohelyen szinten, esetleg a boltban is, de ismeretlen helyeket nem erez.

2011. febr. 20. 19:22
 19/31 anonim ***** válasza:

A válasz írója 85%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: tegnap 22:06

vagyok. Nem tudom 85%os alatt rám gondoltatok-e de végülis mindegy, leírom mit gondolok :)

Egyrész kicsit ez az automata parkoló talán ténleg túl lett lihegve, a véleményem erről ettől függetlenül a következő:

Lehet minden technikai vívmánnyal (tolató radar, tolató kamera, GPS, automata parkoló, stb...) élni és visszaélni. Ezek sokszor hasznosak, de ha belegondolok ezen cuccok nélkül is már 100 éve vezetnek az emberek autót, és eddig is tudtunk létezni nélkülük. Megkönnyítik az életet, DE! el is lustítanak, kiölnek belőlünk érzékeket, reflexeket fennáll az a veszély, hogy sok dolgot "elfelejtünk" mert a gép úgyis megcsinálja helyettünk. Lsd. fejben számolás kontra számológép.

Akiknek naponta kell sokat vezetni, és egyébként meg tudnák ezeket a dolgokat csinálni, de könnyebb és egyszerűbb géppel, azoknak hajrá, használják. De az embernek attól még tudnia kell ezen kütyük nélkül is léteznie. Mi van pl ha elromlik a parkoló automata? Vagy épp adott helyre (Ahova különben bőven be lehet férni) nem tudja betenni. Volt szerencsém látni a prius automatáját. Nem mondom nem olyan gagyi, de mire sikerült úgy belőni hogy elfogadja a pozíciót, kb 4* beálltunk volna kézzel.

Én hobbi sofőr vagyok, nincs családom, ráérek vezetgetni tanulni, ez a hobbim is egyben, erre várok már nagyon régóta, tehát ilyen értelemben más kategória vagyok. Van akinek nincs ideje. Viszont én nem szeretem ezeket a technikai vívmányokat, mert ellustul az ember és ezek miatt egy csomó mindent elfelejt. A telómon van elektronikus térkép: tervezni, keresni nagyon jó. De GPS ne legyen benne. Hadd kelljen nekem tájékozódni, nekem tudnom hol vagyok. Így rá vagyok kényszerítve, hogyha eltévedek tudjam hogyan tudok visszakeveredni az eredeti helyre. Kezdőként azért még sokszor gondot okoz, sokszor elszúrom a sávváltást, de már határozott tendenciát mutatok, fog ez menni :)

Amikor még tanultam fősulin lázadtam a számológép ellen, ha csak lehet fejben számoltam. Mióta dolgozom a gépre bízom magam, és meg is van az eredménye, szépen elfelejtettem (szó szerint) számolni. Olyan kritikus szintet ért el a fejbeni számolni nem tudó képességem, hogy már 20-at meg 10-et is alig tudok összeadni. És ez nagyon rossz érzés... (ráadásul még kiszolgáltatottság érzésem is van emiatt....)

Szóval én azt gondolom hogy amíg valaki tisztában van azzal, hogy a technikai dolgok nélkül is meg tudná csinálni, de egyszerűbb és gyorsabb a gépekkel, addig nincsen baj. Viszont amikor a 2X éves szőke kijelenti hogy márpedig neki nem kell tudnia tolatni, mert a gép majd helyette beáll, na ott viszont már kezdődnek a gondok... (akinek nem inge ne vegye magára).

2011. febr. 20. 19:34
 20/31 anonim ***** válasza:

ucsó vagyok.

A szőkés 2X-es nőre vonatkozó megjegyzésem nem a

A válasz írója 82%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: tegnap 21:39

hölgyre vonatkozott. Bár mint írtam, akinek nem inge, ne vegye magára....

Egyébként az is érdekes, hogy sok ember azt hiszi jól tud vezetni, aztán amikor van egy baleset és kiderül hogy nem tud fékezni, akkor döbben rá hogy nem is igazán tud vezetni. Én pl. tisztában vagyok vele hogy nem tudok fékezni. Igyekszem is tenni ellene... (belerohanok a másikba és akkor nem kell fékeznem... :) de a viccet félretéve: ABS, fékasszisztens, stb... Nagyon jók, kellenek. De ettől még kéne tudni fékezni, mert ezek csak SEGÍTENEK de nem helyettünk oldják meg a problémákat... (szerintem)

2011. febr. 20. 19:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!