Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Bringás mehet 50 km/h-val, de...

Bringás mehet 50 km/h-val, de smkp meg csak 40 km/h -val. Miért is?

Figyelt kérdés

Ha lakott területen kívül megy a biciklis, fejvédővel mehet 50-nel, de egy smkp meg mindenhol maximum csak 40-nel.

Nem baromság ez?

A smkp nem biztonságosabb, mint egy bringa?

2011. febr. 9. 10:14
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
Teljes mértékű tisztelettel: Mert magyar országon vagy!! nem fűznék hozzá többet, szerintem magáért beszél ez is.
2011. febr. 10. 21:05
 12/25 anonim ***** válasza:

Se a bringás, se a motoros ne menjen ötvennel, mégha a technika adott is.

Majd ha nem lesznek kátyúk, és kifejlesztették a baleset után összepuzzlézható embert, akkor igen!

2011. febr. 11. 11:17
 13/25 anonim válasza:
Sajnos nagyon sok sületlenséget olvasiüok ezeken az oldalakon, de hogy valaki azt állitsa hogy a kerékpározás biztonságosabb mint a motorozás, ezt már nem birtam megállni szó nélkül. Nagyon nagyon régóta vezetek motort és autót is városban napi szinten télen nyáron. De sajnos tisztelet a kivételnek, a bringások elég elvetemültek. Pár példa: Ahol kijelölt kerékpárút van, sokszor az úttest közepén tekernek, bukó nélkül, este láthatósági mellény nélkül, és ha szólsz nekik ,még mutogatnak. Sajnos én már láttam biciklis balesetet, ahol az autós ugy fellökte a sávban bringázó srácot a járdára mint ataknyot. Aztán a Lánchid közepén szlalomozó biciklis, aki a busz mellett is bátran elteker ugyhogy szemból folyamatosan jönnek. A pontból B pontba a legrövidebb uton, piros lámpán át, zebrán át, forgalommal szemben, ott is ahol tiltott stb. És ne monda nekem senki hogy egy szingós mankóval huszonöttel tekerni védócuccok nélkül biztonságosabb, mint, bukóval protektorokkal védve haladni a sáv közepén, a forgalom tempóját felvéve haladni.Az az igazság, hogy amig nem történik baj, addig mindenki ugy érzi hogy vele ez nem történik meg, de mikor ott ül a kórházi ágy szélén és azon gondolkozik, hogy mégiscsak jobb lett volna ezeknek a "beszólóknak" a tanácsát megfogadni, csak akkor már késő.
2011. febr. 11. 21:35
 14/25 anonim ***** válasza:

"Sajnos én már láttam biciklis balesetet"

Én is. Meg olvastam is sokról. A legtöbb úgy történik, hogy megy a bringás a kerékpárúton, és balról bekanyarodik egy autó minden körülnézés nélkül. Úgy, hogy a bringásnak és az esetleg vele párhuzamosan átmenő gyalogosnak is elsőbbsége van...

Sokszor azért sem látnak az autósok (azon kívül, hogy nem is akar közüllük sok látni, Tisztelet a tiszteletre méltó Kivételeknek), mert bokrok/fák vannak az autó és kerékpár út között. S az autós lusta szétnézni.

Ilyen helyeken hiába van nekem (bringával) zöld, eleve pirosnak képzelem, és inkább megnézem, jön-e valami b@rom@rcú balról... Hát mit mondjak, ha nem tenném ezt, lehet már nem írogatnék itt..., pedig nekem zöld volt...

Ezért a tapasztaltabb bringások kimennek az útra, mert ott látják az autósok. Ilyen egyszerű. 2-3 sávos utakon egy bringás nem tartja fel a forgalmat. Az autósnak egy pötty az indexre, át a belső sávba és meg van oldva.....

A Lánchídon nem mernék középen menni. De sokan azért teszik, mert ott van hely. De vajon miért is...?!

Motoros balesetet is láttam sajnos. Felvette a "a forgalom tempóját", majd akkorát taknyolt, hogy a cipőjét nem találták. Nem tudom mi lett a sráccal, de szerencsétlennek rángatózott a teste a földön az esés után, és válaszolni sem bírt.

Azokat a higgadt motorosokat innen üdvözlöm, akikkel egymás mellett szoktunk ácsorogni az autók közt, majd "hajtani" a körúton (ők motorral én bringával).

2011. febr. 12. 21:14
 15/25 anonim ***** válasza:
A kérdezőnek teljesen igaza van, az új KRESZ szerint lakot területen kívűl sisakban biciklivel 50km/h val lehet menni míg 50es segédmotorral csak 40. És ez totálisan rossz szabályozás, hiszen egy robogónak, simsonnak stb, kb ezerszer jobb fékei, futóművük van mint bármilyen biciklinek. Simán lehetne engedni 70et, és máris nem a B125 öt kéne nyomni. Hiszen sokkal de sokkal olcsóbb megvenni fenntartani egy 50est. (ha már úgyis a dugó miatt akarják)
2011. febr. 13. 15:34
 16/25 anonim ***** válasza:
0%
Aztán a biciklist ugyse büntetnik meg nevetséges lenne
2011. febr. 14. 16:19
 17/25 anonim ***** válasza:

Előző! Nem nevetséges, biciklist is szoktak büntetni....

Komoly!

2011. febr. 17. 22:07
 18/25 anonim ***** válasza:

ugy tudom bringásoknak hivatalosan 30km/h

de aki tartaja az 50et 20km en keresztül.annak megengedném :)))folyamatosan is

2011. márc. 29. 22:13
 19/25 anonim ***** válasza:
szerintem is egyiksem biztonságosabb a másiknál. Bár aki a saját erejéből tudja tartani az 50es átlagot, az menjen. Motoron nem sokszor ültem, és a leggyorsabb amivel mentem az 72 volt biciklivel. Na az már tényleg életveszélyes volt, nem is engedném.
2011. ápr. 15. 23:17
 20/25 anonim ***** válasza:

"hiszen egy robogónak, simsonnak stb, kb ezerszer jobb fékei, futóművük van mint bármilyen biciklinek." Nekem a tárcsafékes biciklim eddig mindenhol(eső után; erdőbe stb) megfogott 50-55 km/h-ról 1-2 méter alatt.

Én általában 30km/h átlagtempót tekerek. Erdőbe 30-35 sisak nélkül, 50-60(!) sisakban, 60 fölött kezdem nem biztonságosnak érezni a tempót, tereptől függően. De városban általában betartom a szabályokat, erdőbe meg csak nem jön a rendőr.

Attól függ egy teszkós és társai biciklitől minden jobb. Egy jó minőségű mountain bike/országúti pedig még biztonságosabb is lehet mint, egy szkp.

2011. ápr. 17. 00:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!