Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Bringás mehet 50 km/h-val, de...

Bringás mehet 50 km/h-val, de smkp meg csak 40 km/h -val. Miért is?

Figyelt kérdés

Ha lakott területen kívül megy a biciklis, fejvédővel mehet 50-nel, de egy smkp meg mindenhol maximum csak 40-nel.

Nem baromság ez?

A smkp nem biztonságosabb, mint egy bringa?

2011. febr. 9. 10:14
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
35%
Ez azért van mert a bicajokat alapból sokkal nagyobb sebeségre tervezik éppen ezért lehet velük gyorsabban haladni. pl: http://www.youtube.com/watch?v=8176C-2JdQ8
2011. febr. 9. 10:37
 2/25 anonim ***** válasza:
100%

Úgy tudom, a segédmotoros kerékpárokat eleve olyan 45 km/h-ás maximális sebességre tervezik.

Talán ez lehet az oka, de csak tipp, nem vagyok ebben 100%-ig meggyőződve.

2011. febr. 9. 10:41
 3/25 anonim ***** válasza:
de szerintem ha 50-el mész a smkp-val akkor sem fog összedőlni a világ én robogóval menten egy mérésnél 55-öt, de semmi se volt! Egyébkét ha mind a kettővel elesel ígyis úgyis megsérülsz :)
2011. febr. 9. 10:44
 4/25 anonim ***** válasza:
37%
A bicajokat sokkal nagyobb sebességre tervezik? Hát, ezzel tudnék vitatkozni. Hogy egy Simson felépítése, vagy egy mtb felépítése ad nagyobb stabilitást pl. 70 km/h-s sebességnél. Én a Simsonon érezném magam nagyobb biztonságban. Egyébként szerintem inkább csak kresz hiányosságokról van szó. A kerékpárosok számára sokkal több dolog megengedett. Nyilván ha ilyesmit megpróbálnának előírni, nagy lenne a felháborodás is. Hiszen akkor minden bringás kellene vegyen km órát, stb...
2011. febr. 9. 10:45
 5/25 anonim ***** válasza:
ez valami uj modositas lehet, nekunk meg ugy tanitottak hogy a bicikli max 40.
2011. febr. 9. 10:50
 6/25 anonim ***** válasza:

Én is max 40-ről tudok bringával.

Egyébként hol mész te 50 km/h-val bicajjal? Milyen utakon? Szerintem a magyar utakon életveszély.

2011. febr. 9. 10:54
 7/25 A kérdező kommentje:
Én idén vizsgáztam KRESZ ből, és így tanultam. Ha lakott területen kívül utast nem szállít, és fejvédőt visel akkor 50km/h óra. De, hol? Erős leejtőn, hátszéllel, egy sportoló?
2011. febr. 9. 11:12
 8/25 anonim ***** válasza:
100%

A bringát sokkal biztonságosabbnak tartom, mert sebesség szempontjából igen korlátolt.

Gondolj csak bele, bringával csak olyan gyorsan tudsz menni, amilyen gyorsan tudsz tekerni. Fizikai korlátozottságunknak hála nem az 50 km/h az átlagsebességünk... :-) Persze országúti bringával nagy sebességeket lehet elérni, főleg ha valaki edzett, na meg ha lejtőn lefele eszetlenkedik.

De egy épeszű bringás azért érzi, hogy mi az, ami már tényleg veszélyes, tehát a legtöbb bringás önmagát is korlátozza, a biztonság érdekében fékez.

Motorral kisebb a veszélyérzet. Egy motoros, mivel a motor hajtja, nem érzi annyira a kisebb gyorsulásnövekedéseket (ültem már motoron is).

Motorral sokkal könnyebb nagy sebességet elérni, és ez a legnagyobb veszélyforrás.

Akár bringás, akár motoros bukik el ugyanolyan sebességnél, mindkettő ugyanúgy megsérülhet. A motor nem ad plusz biztonságot, a motoros is "puhatestű", mint a bringás.

Az mondjuk igaz, hogy a motor szélesebb felületen fut. Pl már egy mountenbike után ráülni egy országúti bringára, az megszokást igényel... Könnyebben kicsúszik az ember alól. De egy motor sem fog állva maradni, ha nagy sebességgel szerencsétlenül kap el egy kátyút.

Mentem már montival 51 km/h-val, teljesen belátható lejtőn. Soha többet nem fogok ilyet tenni... 49 km/h-val sem... :-) Kipróbáltam és bizony nagyon veszélyesnek éreztem. Éreztem, hogyha buknék, akkor nem tudnék már kontrollálni... Olyan 35 km/h nálam az "idegileg tűrhető maximális sebesség". Ott még tudom magam irányítani, lefékezni időben. Ezért manapság lejtőn is fékezek 35 fölött... :-)

És motorral is ugyanúgy veszélyesnek érezném 35 km/h fölött...

Szóval azt hiszem jó ez a 40 km/h-ás korlát, és bringásoknak is elegendő lenne... Mondom ezt bringásként.

Egyébként igen, én is úgy tudom, hogy lakotton kívül 40 km/h, de 50 km/h is lehet, ha van bukósisak a bringáson!

2011. febr. 9. 11:16
 9/25 anonim ***** válasza:

Szerintem az SMKP-ra kicsit már elavult ez a sebességkorlát, mert valóban, régebben egy riga vagy egy romet 50-nél már életveszély volt.

Ezek a mai 50ccm-es robogók és motorok már a legtöbb elől hátul tárcsafékes, modernebb gumival és felnivel, jobb lengéscsillapítókkal.

Szerintem lakott területen belül simán lehetne 50 kívül 60-70 a sebességkotlát.

2011. febr. 9. 14:27
 10/25 anonim ***** válasza:
Engem 1szer smkp-val mért be a biztos úr 57km/h sebességgel és úgy előadta nekem h ez mennyire életveszélyes sebesség stb. Igen ez igaz a 30 évvel ezelőtti technikára(Simson, Romet,Riga stb), de 1 mai, korszerű futóművel és fékrendszerrel ellátott robogó teljesen biztonságosan fut 80-90 km/h-ig, persze ha van hozzá teljesítménye h elérje.
2011. febr. 9. 16:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!