Mire "jó" a büntetőfékezés?
Buntetendo ha szandekos volt.
Amugy meg olyan kovetesi tavolsagot kell tartani hogy ha az elotted levo nyom egy satufeket akkor is megtud állni. A legtobb autos nem tartja be.
Velem olyan volt hogy mentem az autopalyan külföldön és hirtelen kellett fekeznem, erre a mogottem lévő elrántotta a kormányt hogy ne ütközzön nekem. Ott driftelt a másik sávban és a végén lement a fűre mert nem tudta visszahozni egyenesbe az autot.
Ha a hátsó nem tud megállni, akkor általában ő lesz a hibás (hacsak nem tudja bizonyítani a b. fékezést).
Az autójának az orra széttörik és valószínűleg autómentő is kelleni fog, ezen felül a kötelező biztosítása is megemelkedik, mert meg kell térítenie a másik autóban esett kárt.
Nem csak bírságolható, de a büntetőfékezés közúti veszélyeztetés. Nem sima szabálysértés, hanem bűncselekmény. Ha beazonosítják a sofőrt, mert mondjuk van kamerafelvétel, akkor minimum fél évre elveszik a jogsiját és a pénzbírság is 2-300k Ft. Ráadásul ha baleset történik belőle, akkor börtönt is kaphat.
Szóval én se értem. Azt hiszik, hogy ha hátulról beléjük megy a másik, akkor majd őt hozzák ki hibásnak. Csakhogy ma már minden második autóban van kamera, szóval elég kicsi az esélye ennek.
Annyit tennék hozzá csak, hogy szándékos cselekmény.
Az elkövető egójával van a gond. Egy vélt vagy valós sérelmét azzal akarja kiegyenlíteni, hogy beszaratja a másikat. Az ritka, hogy sávon belül mennek, és egyszer csak nyom egy satut. Van ilyen is, de az a gyakoribb, hogy bevág elé és úgy fékez. A napokban egy rendőr követte el ugyanazt. Felvétel van róla.
A kamera miatt új szokás van kialakulóban. Az oldalról rárántom a kormányt nem látja a kamera.
Az eredeti művészi koncepció az, hogy ha belédrohan a hátsó autó, akkor automatikusan azt hozzák kis felelősnek, mert nem tartotta a követési távolságot. Tehát így büntet téged, míg ő nevetve elsétál.
A gyakorlatban egy rutinos büntetőfékező ezt úgy végzi el, hogy a másik sávból közvetlen eléd vág és egyben tapossa a féket, erre nyilván nincs gyógyír, a belerohanás jó eséllyel várható.
És többek között ezért kellene már minden autóban kamerának lenni, egy első+hátsó kamera kb. 30 ezertől már kapható. Ha a kamera csak egyetlen kérdéses közlekedési helyzetben segít, már sokszorosan behozta az árát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!