Ha én elmegyek a háziorvoshoz a vezetői engedélyem meghosszabbitása végett, a lejárat előtt 1 hónappal, akkor meddig érvényesitheti?
Az az igazság, amit beírnak.
De egyébként ilyen időtávon számít az a plusz 3 hét?
„Mi az igazság?” Az az igazság, hogy semmit sem írtál arról, ami szükséges a kérdés megválaszolásához.
2. alkalmassági csoport, vagy 2 évet meg nem haladó érvényesség estén nincs születésnaphoz igazítás; a vizsgálat napjával kezdődik az 5 éves, illetve 2 éves időszak, amikor lejár.
(2 évet meg nem haladó érvényesség esetén sosem volt születésnaphoz igazítás, 2. alkalmassági csoport esetén pedig 2021. június 30. után megállapított alkalmasság esetén nincs.)
1. alkalmassági csoport esetén pedig az egészségi alkalmassági vizsgálat határidejét úgy kell megállapítani, hogy annak hónapja és napja megegyezzen a vizsgált személy születésének hónapjával és napjával.
E szabály alkalmazása esetén a határidő a vizsgált személy 50. életéve betöltése előtt 10 évnyi, 50. életévének betöltésétől 60. életéve betöltése előttig 5 évnyi, 60. életévének betöltésétől 70. életéve betöltése előttig 3 évnyi határidőt követő első születésnapjáig túlléphető. Ha a vizsgált személy február 29-én született, és az alkalmasság határideje lejártának évében ez a nap hiányzik, akkor az alkalmasság határideje február 28-án jár le. 70. életéve betöltésétől 2 évnyi határidőig kapja az érvényességet, ezt nem kell születésnaphoz igazítani. (2 évet meg nem haladó érvényesség esetén sosem volt születésnaphoz igazítás, a 70. életév betöltése előtt pedig 2021. június 30. után megállapított alkalmasság esetén az életkortól függően a vizsgálat napjától kezdődik a 10 év, 5 év, 3 év; ami utáni első születésnapig tart az érvényesség.)
Mivel nem írtál meg semmit, ami ezekhez kell, magadnak kell kiszámolnod hogy az általam ismeretlen alkalmassági csoportú vizsgálatod, életkorkorod és születésed hónapja, napja alapján az általam szintén ismeretlen vizsgálat napjától meddig tartó érvényességet kapsz.
A vizsgálatot végző orvos az alkalmassági igazolásra ráírja az érvényesség határnapját; olyan szöveggel szerepel rajta, hogy „Legközelebbi orvosi vizsgálat:” és dátum.
Ezt nem a jogszabályismeretére bízzák; engem jóakarattal figyelmeztetett, hogy ha nem gond, hogy egy ideig nem vezetek, akkor inkább a születésnapom után menjek, hogy ne veszítsek érvényességi időt. Megköszöntem a figyelmességét, de mondtam, hogy az én esetemre nem vonatkozik a születésnaphoz igazítás. Azt felelte, hogy kiderül, aztán nézte a kinyomtatott lapot, és mondta, hogy úgy van, ahogy én mondtam. Tehát, az EESZT állapítja meg az érvényességet, az pedig a hatályos jogszabályok alapján működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!