Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mi történik, ha kereszteződésb...

Mi történik, ha kereszteződésben zöld lámpánál egy autós nekimegy egy megkülönböztető jelzést használó rendőrbe?

Figyelt kérdés

Láttam egy videót, ami Amerikában készült, ahol ez volt a helyzet. A kommentek között vita volt, hogy ilyenkor az autóst, mennyire veszik elő.

Nem is ez érdekel, hanem ennek egy magyar verziója, ugyanis az USÁban más szabályok vannak.

Vegyük, hogy egy rendőr/mentő/tűzoltó villogva siet át egy kereszteződésen, ahol piros lenne éppen neki (rendőr esetén például üldöz valakit, mert ott lassítani sincs lehetősége). Ugye tudjuk, hogy ezeknek a járműveknek, ha villog a fénye, akkor elsőbbsége van a pirosnál is.

Azonban mi van, ha valaki már lendületből - sebességet betartva - megy át a zöldön, nem hallja, vagy nem látja, hogy honnan jön a rendőr, nem tud már eléggé lefékezni, és így összeütköznek?

Ez esetben a rendhagyó, váratlan szituációt figyelembe veszik, és enyhített büntetést kap az illető, vagy egyenesen arra mennek, hogy a rendőrnek nem adott elsőbbséget, és szokásos módon járnak el? Biztosító ilyenkor mit lép?

2024. ápr. 15. 14:42
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
#20 Hát, ha nem létezett volna, Könyves Kálmánnak nem kellett volna törvénybe foglalnia, hogy nincsenek. Komolyan mondom, közlekedés témakörbe írogattok nyolc általános nélkül, eszem megáll. Aztán csodálkozunk, hogy szerintetek boszorkányégető az, aki tanult fizikát. Jól megfordult a kocka. Annak idején ugye a tudósokat, meg az okos nőket tartották boszorkányoknak. Most meg az a boszorkányégető, aki nem hülye. :D
2024. ápr. 16. 17:24
 22/32 anonim ***** válasza:
És igen, ha te nem hallod több száz méterről a szirénát akármilyen városi körülmények között, AKKOR SÜKET VAGY, ÉS ADD VISSZA AZ ORVOSI ALKALMASSÁGID.
2024. ápr. 16. 17:25
 23/32 A kérdező kommentje:
Jól eljutottatok a szirénázástól a boszorkányégetésig. :D
2024. ápr. 16. 17:28
 24/32 anonim ***** válasza:

"És igen, ha te nem hallod több száz méterről a szirénát akármilyen városi körülmények között, AKKOR SÜKET VAGY, ÉS ADD VISSZA AZ ORVOSI ALKALMASSÁGID."

Nézd apafej, papolhtsz itt fizikáról, amikor az értö olvasás sem megy.

Hoztam egy konkrét példát, semmi köze az én hallásomhoz, és az én megítélésemhez, még csak nem is velem történt. Szakértök rekonstruálták az esetet, bíró mentette fel az embert mert adott szituban NEM VEHETTE ÈSZRE.

<innen ugorj vissza 3 sort és olvasd el lassan újra>

Biztos ök voltak a hülyék, és nem a funkcionális anafabéta gyakoris.

Apropó, új drága sportkocsit is mindig az hozza szóba, akinek elérhetetlen.

2024. ápr. 16. 18:02
 25/32 anonim ***** válasza:
Fellebbezés volt? Amúgy meg könnyű rátolni a bíróra. Igen, ők így döntöttek. Mérlegeltek. Nem is vitatja senki az állításukat. Azt vitatjuk, hogy te ezt minden második válaszban előhozod KIFOGÁSKÉNT arra, hogy nem kell hallani a szirénát. Abban az esetben, akkor a bíró szerint nem volt hibás, aki nem hallotta. Ettől még nem lesz igaz az, hogy máskor, más körülmények között valaki nem hallja. Ez még angol/amerikai jogban sem állná meg a helyét, nálunk pedig tudtommal nincs olyan, hogy precedencia befolyásolja a döntést. Tehát jogilag is bukó. Egyszeri döntés nem jelenti azt, hogy máskor ne lehetne más a döntés.
2024. ápr. 16. 18:06
 26/32 anonim ***** válasza:

"Hát, ha nem létezett volna, Könyves Kálmánnak nem kellett volna törvénybe foglalnia, hogy nincsenek."

Na pont ezt mondom. Ha ö nem foglaja törvénybe, te még a máglya elött fröcsögnél valaki ártatlanra, akinek annyi a büne, hogy hallott hulláminterfernciáról, és a longitudinális hullámok térbeli terjedéséröl.

2024. ápr. 16. 18:11
 27/32 anonim ***** válasza:
#26 Annyi a bűnöd, hogy nem hallottál róla, mert akkor nem mondanál olyat, hogy nem hallod a szirénát.
2024. ápr. 16. 18:14
 28/32 anonim ***** válasza:

"második válaszban előhozod KIFOGÁSKÉNT arra, hogy nem kell hallani a szirénát."

Ez már közelít ahhoz, amit állítottam, de még mindig olyan messze van, mint makó jeruzsálemtöl.

Azt állítottam, hogy van olyan szitu. Mert már volt, és nem én találtam ki, nem velem történt, de jól ismerem azt akivel történt.

"Ettől még nem lesz igaz az, hogy máskor, más körülmények között valaki nem hallja."

Ebben igazat adok. Nem is állítottam ezt. Nem vagyunk 1 bitesek, hogy csak egyik vagy másik lehet igaz.

Egy másik esetben egy másik rekonstrukciónál vagy ugyanaz lesz, vagy nem.

Söt megkockáztatom, sokkal kisebb az esélye, hogy nem lesz hibás, mert az emberek bambák, de ettöl még mindig nem állítottam azt, hogy az a normális, hogy valaki nem hallja, csak hogy van ilyen is, és nem egyböl viszik az embert a szegedi csillagba.

2024. ápr. 16. 18:25
 29/32 anonim ***** válasza:
Nem is mondta senki, hogy a Csillagba vinnék az embereket ezért...
2024. ápr. 16. 18:37
 30/32 anonim ***** válasza:
29 nyilván csak kisarkítottam a sommás kommentárokat, miszerint azonnal börtön.
2024. ápr. 16. 22:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!